Autor Wątek: Gumowe hamulce.  (Przeczytany 9834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nadszyszkownik Cicho

• Toyot Leżący
  • *
Gumowe hamulce.
« dnia: 27 Sierpnia 2014, 18:07:04 »
Witam.Może ktoś zetknął się z tym problemem.Tarcze i klocki hamulcowe jak nowe,wszystko BOSCH, płyn wymieniony,zaciski i prowadnice wzorowo czyste i nasmarowane,układ szczelny a hamulce no właśnie jak by ich nie było.Mam wrażenie ,że ten samochód Auris 1.4D4D jest za ciężki dla tego układu hamulcowego.Wcześniej miałem jazz'a jak hamował to stawał na miejscu, a i jeszcze jedno tylko na tylnych alufelgach wyraźnie widać pył z klocków przód wzorowo czysty, a tarcze pięknie wytarte po obu stronach.Byłem na rolkach  wszystko w porządku różnica na osiach 3%. Odnoszę wrażenie ,że ten samochód ma źle skonstruowany układ hamulcowy.Też tak macie czy to tylko mój problem?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Gumowe hamulce.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Sierpnia 2014, 19:00:08 »
Odnoszę wrażenie że układ hamulcowy jest źle skonstruowany u Ciebie. Mój 2.0 D4D hamulce ma jak żyletki.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Sierpnia 2014, 19:18:43 »
To że widać pył na felgach. To wina klocków które pylą. U mnie w Camry co prawda TRW z przodu jak się kończyły zrobiły się jakby miękkie po wymianie klocków nie ma problemu. Może jakaś trefna partia tych klocków.

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:23:13 »
Mam to samo w aurisie 1,4 D4D. Słabe hamulce i do tego potrafią piszczeć, ale trzeba sie do tego przyzwyczaić. Z tego co wiem to jest to jedna z wad tego autka często podawana np w testach. Może się wypowiedzą inni użytkownicy.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:28:30 »
Mam to samo w aurisie 1,4 D4D. Słabe hamulce i do tego potrafią piszczeć.

Jakiej firmy? Piszczenie to nie jest wina Aurisa tylko klocków... U mnie w Ave są jakieś MAGi ? z przodu i piszczą jak się nagrzeją niemiłosiernie i do tego pylą ale hamują jak miód i nie chcą się zużyć  :-P .

Piszczeć lubią TRW i Ferodo (zwykłe nie Premiery).

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:48:41 »
 Z tego co mi wiadomo w aurisie 2,0 D4D tak jak i avensis są montowane większe tarcze hamulcowe 295mm. W mniejszych wersjach silnikowych 275mm

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Sierpnia 2014, 20:52:35 »
W benzynce 1.4 te hamulce również pozostawiają wiele do życzenia  :thumbdown:

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:09:28 »
Z tego co mi wiadomo w aurisie 2,0 D4D tak jak i avensis są montowane większe tarcze hamulcowe 295mm. W mniejszych wersjach silnikowych 275mm
Tak. Natomiast 1.4 D4D i 1.4 VVti mają te same wielkości tarcz.
Ważne jest czy klocki są dobre i czy są dobrej jakości. Jeżeli chcesz dobrego hamowania to ATE, ASO Toyota albo Kashiyama, EBC do tego regularne czyszczenie najlepiej robić to samemu nie jest to trudne i masz pewność że jest dobrze zrobione ale to tylko moje zdanie. Nie sugerować się kolejnością klocków  :-P

Zawsze można przełożyć hamulce  :laugh:

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:21:22 »
U mnie sa zamontowane klocki firmy ABE z takimi kupiłem auto były świeżo wymienione wiec narazie ich nie zmieniam. Tarcze przód bosch tył  trw. Możliwe ze jak sie podniszczą to zainwestuje w coś lepszego choć nie spodziewam sie rewelacji po wymianie ma lepsze klocki.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sierpnia 2014, 21:46:41 »
Auris I - 1.6 po lifcie -- hamulce doskonałe. Fakt że miałem dopiero 4 używane samochody i to jest mój drugi nowy. Żaden tak doskonale nie hamował jak Auris. Osobiście nie rozumiem zastrzeżeń do układu hamulcowego bo u mnie chodzą jak brzytwy

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Sierpnia 2014, 09:29:31 »
Miałem Auris'a I 1.6 FL i rzeczywiście hamulce były tylko z nazwy. Ich skuteczność była naprawdę słaba. Miałem wrażenie że układ jest jakiś taki drewniany. Nawet mocne wciśnięcie pedału np. przy 80km/h powodowało że samochód jechał i jechał. To powodowało wielokrotnie niebezpieczne sytuacje. Szczególnie kiedy pojazdy nas poprzedzające miały skuteczniejsze hamulce. Samochód miałem od nowości i do momentu sprzedaży nic się nie poprawiło. To była jedna z większych jego wad. Oczywiście pomiary sił hamowania na przeglądach były OK.

Mam teraz Avensis'a T27 i tu można powiedzieć że hamulce są super ostre i skuteczne. Delikatne dotknięcie pedału i samochód stoi w miejscu. Różnica jest kolosalna, a samochód waży 1440kg.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2014, 09:31:22 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sierpnia 2014, 09:42:52 »
Auris I - 1.6 po lifcie -- hamulce doskonałe.
Miałem Auris'a I 1.6 FL i rzeczywiście hamulce były tylko z nazwy.

Przyznać się który kłamie  :laugh:
Jakie macie (mieliście) klocki i jaki przebieg auta?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sierpnia 2014, 11:20:31 »
przebieg 50 tys km - klocki oryginalne jeszcze nie zmieniane. Nikt tu nie kłamie. Po prostu voodogt auris słabo hamował, mi hamuje doskonale tak jak ww Avensis - hamuje w miejscu. Najlepsze hamulce jakie do tej pory miałem w samochodzie.
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2014, 11:22:02 wysłana przez AurisBeast »

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sierpnia 2014, 13:42:48 »
Mój jak sprzedałem miał 20 tys przebiegu także hamulce były fabryczne. Miał opony 205/16/55. Jeździłem różnymi Aurisami i wszystkie miały kiepskie hamulce. Niezależnie czy przed czy po FL. Dopiero ten nowy jako tako hamuje ale i tak jeszcze bardzo daleko mu do Avensis'a.

Niestety Auris to bardzo przeciętny samochód dużo poniżej poziomu wcześniejszych Corolli i nic tego nie zmieni. Rozstałem się z nim bez żalu.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sierpnia 2014, 19:24:41 »
Po prostu mamy różne zdania i już. Nie wiem jakimi "różnymi" Aurisami jeździłeś i dlaczego ? Ale znalazłem w necie Twoją przepaść na korzyść Avensisa. O to ona: Ave - 2.0 od stu do zera wyhamował w 38 metrów, Auris z silnikiem 1.4 wyhamował od stu do zera w 36,7 metrów. Czy o tą wielką różnicę na korzyść Aurisa Ci chodziło ? :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2014, 19:51:00 wysłana przez AurisBeast »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl