Autor Wątek: Gumowe hamulce.  (Przeczytany 9822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gumowe hamulce.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Sierpnia 2014, 20:31:43 »
Wiarygodność tego co można znaleźć w internecie, a już w szczególności w "niezależnych testach" jest mniej więcej taka jak pomiędzy spalaniem katalogowym a rzeczywistym. Ja mówię o tym jak to wygląda w rzeczywistości i jest to moje subiektywne zdanie. Każdy ma prawo do własnej oceny sytuacji. Jeśli kiedyś będziesz miał okazję przejechać się Ave to zapewniam Cię z pewnością odczujesz różnicę :-)

Na tę chwilę życzę jak najmniej okazji do sprawdzenia skuteczności hamulców w Aurisie w realnym świecie  :grin:

Corolla TS 2024 2.0 196KM

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Sierpnia 2014, 20:51:45 »
Te "wiarygodne testy" raczej mi nasuwają myśl, czy może nie miałeś coś nie tego z hamulcami. Wóz miałeś od nowości ?

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2014, 21:08:09 »
Oczywiście nówka sztuka z 2011 roku. Na przeglądzie zgłosiłem, że wg mnie te hamulce nie działają jak powinny. Panowie grzecznie zrobili pomiary które były w 100% zgodne z referencyjnymi wartościami dla tego modelu ustalonymi przez producenta. Widząc moją skwaszoną minę przejechaliśmy się chyba 3 Aurisami. 1 używanym przed FL i 2 testowymi po FL. Wszystkie hamowały tak samo słabo. Pozostaje jeszcze kwestia indywidualnej oceny. Dla mnie to było słabo, dla Ciebie może jest ok.

Tak jak pisałem wcześniej mam bezpośrednie porównanie hamulców Aurisa i Avensia w tych samych warunkach. Dla mnie różnica jest zasadnicza. Jadąc pierwszy raz Ave z przyzwyczajenia wcisnąłem pedał jak w Aurisie i zatrzymałem się 50m bliżej niż planowałem  :shock: Po czym zostałem "poproszony" przez żonę o chwilę przerwy w podróży bo zrobiło się jej słabo. Dalej było już tylko lepiej  :-)
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2014, 21:10:33 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2014, 21:14:07 »
Panowie jeździłem niedawno trochę dłużej niż jeden dzień zastępczym Auris Hybryda i tam w porównaniu z Verso hamulce "brzytwa". Średnio mocne naciśnięcie pedału i auto stawało w miejscu - oczywiście mówię o jeździe miejskiej a nie hamowaniu ze 140-160 km/h
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpnia 2014, 21:17:46 wysłana przez felicjator »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Sierpnia 2014, 21:15:40 »
No to kolego masz spore wymagania. Widocznie ja takich nie mam. Zastanawiają mnie jednak te testy drogi hamowania w necie. Mówisz że pozwolili sobie na takie oszustwo ? Hmmm

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Sierpnia 2014, 22:09:21 »
Śmieszy mnie to udowadnianie ze auris ma dobre hamulce. Powiem ze nie jeździłem autem z takimi słabymi hamulcami jak w aurisie ale to kwestia przyzwyczajenia. Przyzwyczaiłem sie do słabych hamulców jak i do innych wad. Gdybym zapłacił z to auto 70 tys w salonie to  może tez bym sobie wmawiał ze jest the best

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Sierpnia 2014, 22:22:09 »
Śmieszy mnie to udowadnianie ze auris ma dobre hamulce
A mnie śmieszy udowadnianie że Auris ma złe hamulce.
Ma takie jakie ma. Jak komuś nie pasują, to po chol.rę nim jeździ?

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Sierpnia 2014, 23:39:16 »
Mnie śmieszy że ktoś chciałby się zatrzymać w miejscu po dotknięciu pedała. A za takie hamulce których ledwo dotykam, a pasażerowi niedobrze się robi bo wóz hamuje z całą siłą, również bym podziękował.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Sierpnia 2014, 23:59:54 »
Jeśli chodzi o słabe hamulce to zasiądźcie za sterami starszych Renaultów, Peugeotów lub Sprintera z 2004 roku.
Gwarantuję, że po powrocie do Aurisa zmienicie zdanie.Producenci chyba nie przewidzieli w nich nagłych sytuacji i potraktowali te auta jako wozidła. 

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpnia 2014, 00:18:38 »
Zgadzam się Auris z 2008 roku jak dla mnie słabe hamulce przesiadłem się z clio rocznik 2002 do Auris 2008 w 2008 roku i doznałem szoku jak słabe hamulce miał Auris w porównaniu do Clio, pokazałem Panu w salonie Toyoty tą różnice, to mówiąc delikatnie zatkał się po chwili stwierdził że dlatego tak jest bo Toyota zastosowała w Aursie hamulce z ekologicznych materiałów ;-) itd. Gdy przesiadłem się rok temu do Aurisa II z 2013 roku, znowu szok ;-)  na korzyść tego nowego Aurisa, hamulce jak brzytwa ;-) !!!

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpnia 2014, 07:29:13 »
Pokręciłem się po necie i w kilku miejscach droga hamowania Aurisa I oscyluje wokół 38m, co pozwoli mi wnioskować że są to Wasze negatywne subiektywne odczucia. Z mojej strony EOT

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Sierpnia 2014, 07:36:45 »
Tu zapewne nie chodzi o drogę hamowania, bo nowe auta muszą się mieścić w pewnych parametrach tylko o siłę jaką trzeba wywżeć na pedał hamulca. Toyota ma dosyć dziwnie rozwiązany układ hamulcowy i trzeba się przyzwyczaić do nieco mocniejszego deptania w hebel.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Sierpnia 2014, 08:10:19 »
GILESS

100% racji w Aurisie II lekko wciskam hamulec i już czuć mocne hamowanie w poprzednim Aursie dwa albo trzy razy mocniej i szybciej trzeba było wcisnąć że osiągnąć ten sam efekt co w II

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Sierpnia 2014, 09:09:40 »
Panowie Wy tu mówicie o czułości pedała hamulca, a nie o jakości hamulców. Wszystko w temacie. Wyobraźcie sobie jedziecie na zakręcie przyhamowując i wpadacie w nierówność, stopa pod wpływem tego delikatnie zmienia nacisk na hamulec - Wy hamujecie gwałtownie. Niebezpieczeństwo gotowe. Dziękuję za uwagę.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpnia 2014, 09:36:59 wysłana przez AurisBeast »

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Sierpnia 2014, 15:07:24 »
Pomylić "czułość" z "jakością"  <zalamka>  Samochodowi "fahofcy".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl