Autor Wątek: Toyota Touch 2  (Przeczytany 247868 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Touch 2
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Kwietnia 2015, 21:43:05 »
a ja w Auris II 2014 mam takie + nawigację
https://www.youtube.com/watch?v=3e-Dw-XsID4

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 07 Maja 2015, 20:30:31 »
MAMY PROBLEM POŁĄCZENIA TOYOTA TOUCH 2 ZE SMARTFONAMI PRZEZ MIRROR LINK Dzwoniłem do Toyota Morors PL i pytałem które smartfony działają z Toyota Touch 2 po przez USB z Mirror Linkiem. Po chwili dostałem odpowiedź, że tylko starsze Modele Nokii i Samsung Galaxy S3 i9300 oraz Note II. Są one opisywane na stronach w internecie. Cały problem , że na razie importer Toyota w Polsce nie dostał listy nowszych smartfonów działających z Mirror Link. Na stronie Mirror Linka znajdziecie pełno nowych działających smartfonów lecz nie z Toyota Touch 2. Tak jak już pisałem, zdarzyło się to ze Samsungiem Galaxy A3, Sony w szeregu modelach Xperia Z  wyświetlany jest komunikat na ekranie smartfona, ze Mirror Link jest podłączony, a rezultatu na ekranie urządzeniu w samochodzie nie ma. Proponuję więc, by wyręczyć importera Toyoty w Polsce i w miarę możliwości podawać przetestowane działające smartfony z Toyota Touch2, czy wyświetlają ekran smartfona: GPS-u podczas jazdy, zdjęć, filmy itd. Może w ten sposób będziemy mieli własną listę. A jeżeli nowe smartfony nie będą działać z funkcją  Mirror Link jak podaje Toyota w swoich katalogach to uważam, że jest to powód by wywrzeć presję na koncernie by zmienił oprogramowanie w swoich urządzeniach. Warto byłoby podawać przy przetestowanych smartfonach numer urządzenia i wersję oprogramowania Toyota Touch 2. Proszę o opinie. Niech nikt z Was nie myli Mirror Linka z Fabrycznym GPS czy Bluetoo to osobne funkcje.

Trochę uporządkuję temat.
Do działania Mirrorr Linka z TT2 na smartfonie należy mieć zainstalowaną aplikację: Drive Link: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.scm&hl=pl
wtedy dopiero aktywuje się opcja Mirror Link w menu TT2. Trzeba "poklikać zgody" i aplikacja "wyświetla się" na ekranie TT2.
Warunek jest taki że Drive Link działa >tylko< na androidzie od 4.1 do 4.3! Na 4.4.x i wyższych nie działa!
Sprawdziłem na Samsungu S3 i Note2, u mnie działało (muzyka i nawigacja Google).
Na Note 2 miałem KitKat (4.4.2) i żeby Drive Link zadziałał musiałem zrobić downgrade do wersji 4.3 (JB)
To udane próby, nie udane były takie że miałem do testów jeszcze dwa smartfony.
Pierwszy to jakiś "chińczyk" z androidem 4.1.x , aplikacja zaczęła się instalować, ale zabrakło miejsca w pamięci.
Drugi to Sony Z3 Compact z androidem 5.0.1 gdzie obsługa Mirror Link jest domyślna (obok NCF i innych),
ten smartfon nie połączył się z TT2, prawdopodobnie dlatego: http://en.wikipedia.org/wiki/Android_Auto
Jak widać na dole Toyota to jedyny duży producent, który nie przystąpił do tego "programu".  :-(
Ma własne "lepsze" rozwiązania.

Offline BP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Lipca 2015, 19:56:51 »
Witam. Wszystko co napisał kuncy7  się zgadza. Też spędziłem kilka godzin nad tematem. Pozostaje problem obejścia blokady parkingowej. Po ruszenie samochodem wszystkie inne aplikacje z wyjątkiem muzyki,google map i telefonu blokują się. Może ma ktoś sposób?. Trochę  informacji również tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=36016.new#new

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 22 Lipca 2015, 21:24:50 »
Pewnie chodzi o sygnał prędkości a nie ręcznego. W rav4 to powinien być przewód beżowy 17pin w 28 pinowym złączu radia.

Offline BP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 22 Lipca 2015, 21:54:52 »
Sprawdzę jutro, a może jeszcze podasz który to sygnał ręcznego bo on przygasza  przyciski wyboru.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Lipca 2015, 23:46:05 »
Też beżowy w tej samej kostce.

Offline BP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 23 Lipca 2015, 17:35:02 »
Wypięcie tych 2-ch przewodów niestety nie rozwiązuje problemu. Ręczy hamulec nadal blokuje aplikację.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 23 Lipca 2015, 18:40:34 »
Trochę mi się pomyliło.
Ten drugi beżowy to sygnał wstecznego, hamulec ręczny jest w tej samej kostce, czarny przewód 15pin.

Offline BP

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 25 Lipca 2015, 16:34:41 »
Takie info dla chcących testować wypinanie pinów- 15 pin to faktycznie hamulec ręczny lecz po wypięci TT2  widzi hamulec jako wyłączony i niestety blokada...... . Chyba już sobie podaruję majstrowanie bo moja wtyczka z pinami wygląda już trochę kiepsko. Widzał ktoś może w jakimś sklepie w Polsce lub Europie taką przedłużkę  http://www.autoharnesshouse.com/21697.html

Offline przybylaczek

• Początkujący
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Sierpnia 2015, 06:49:24 »
Jestem tu nowy i wlasnie przeczytalem caly watek. Rozumiem iz alternatywna aplikacja z forum XDA nie ma sensu gdyz obraz i tak ginie po zwolnieniu recznego, dziala tylko Google Maps. Nici z nawigacji np. Automapą. Czy mam racje ? Czy moze ktos ma na to sposob?

Offline supermajku

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #100 dnia: 27 Września 2015, 14:43:05 »
A jakby tak inaczej. Można dokupić i dołożyć moduł ori z nawigacją. E bay od 1500 zł zestaw. Jest to moduł firmy Harman. Mapy od noki czyli Here. Idąc dalej Lumia 640 ma dożywotnie aktualizacje na cały świat, jest telefonem, ma lte i obsłuży yanosika i cala resztę, a to wszystko w standardzie, bez rootu etc. Lumia 640 jest nowym modelem i ma dobry stosunek ceny do jakości.

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Października 2015, 18:47:14 »
To może ja się dołączę do tematu :)
Troszkę dziwi mnie kupowanie telefonu (tak leciwego jak SGS3) tylko po to, żeby telefon działał z samochodem. MirrorLink to nowa funkcjonalność i na 98,52% jestem pewien że będzie intensywnie rozwijana (także przez producentów samochodów). Dlatego proponuję raczej kupić telefon jaki nam pasuje i nowoczesny + uchwyt na telefon i poczekać aż pojawią się aktualizacje.

Dla mnie idealna sytuacją będzie używanie map google na ekranie TT2. Dla mnie to nalepsza nawigacja bo 1) darmowa a 2) wciąż udoskonalana i aktualizowana i do tego z polskim lektorem.

Jestem świeżo po decyzji kupna nowego samochodu (albo Skoda albo Auris - poleciało zamówienie na Aurisa of course :) i wiem po śledzeniu forów skody, że tam też jest podobny problem tyle że w Skodzie 2 razy w roku udostępniają aktualizacje opogramowania multimediów i MirrorLink jest tam wciąż rozwijany ale też jest masa problemów. Na początku działały z tym systemem słownie dwa telefony, teraz na liście jest kilkunastu producentów telefonów, więc wciąż to się rozwija.

Dlatego jak napisałem powyżej: pozostaje chyba cierpliwie czekać :) Ja właśnie jestem po przedłużeniu umowy z T-Mobile i mój SGS5 czeka na testy z TT2. Jak nie wyjdą dobrze to podpinam uchwyt i nawigacji używam na telefonie czekając na jakieś aktualizacje :)

Offline pirania1377

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Października 2015, 22:41:25 »
mam s5 i nie dziala kupilem s3 i dziala ale tylko z tt2 bez oryginalnej navi . po podlaczeniu navi tt2 nie wykrywa s3 tak samo jak s5

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Października 2015, 08:56:06 »
Czy można gdzieś poczytać jakie są różnice miedzy TT2, TT2&Go, no i jest chyba jeszcze trzecia wersja TT2&GoPlus?
Jedno to nawigacja ale czy tylko to? Jakie tam są jeszcze dodatkowe funkcjonalności? Bo zakładam że w mojej Aurisce (zamówiona nowa w salonie) będzie ta pierwsza wersja, bo nawigacji nie domawiałem.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Października 2015, 09:41:40 »
wszystko jest na toyota.pl

plus ma dodatkowo syntezator mowy
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl