MAMY PROBLEM POŁĄCZENIA TOYOTA TOUCH 2 ZE SMARTFONAMI PRZEZ MIRROR LINK Dzwoniłem do Toyota Morors PL i pytałem które smartfony działają z Toyota Touch 2 po przez USB z Mirror Linkiem. Po chwili dostałem odpowiedź, że tylko starsze Modele Nokii i Samsung Galaxy S3 i9300 oraz Note II. Są one opisywane na stronach w internecie. Cały problem , że na razie importer Toyota w Polsce nie dostał listy nowszych smartfonów działających z Mirror Link. Na stronie Mirror Linka znajdziecie pełno nowych działających smartfonów lecz nie z Toyota Touch 2. Tak jak już pisałem, zdarzyło się to ze Samsungiem Galaxy A3, Sony w szeregu modelach Xperia Z wyświetlany jest komunikat na ekranie smartfona, ze Mirror Link jest podłączony, a rezultatu na ekranie urządzeniu w samochodzie nie ma. Proponuję więc, by wyręczyć importera Toyoty w Polsce i w miarę możliwości podawać przetestowane działające smartfony z Toyota Touch2, czy wyświetlają ekran smartfona: GPS-u podczas jazdy, zdjęć, filmy itd. Może w ten sposób będziemy mieli własną listę. A jeżeli nowe smartfony nie będą działać z funkcją Mirror Link jak podaje Toyota w swoich katalogach to uważam, że jest to powód by wywrzeć presję na koncernie by zmienił oprogramowanie w swoich urządzeniach. Warto byłoby podawać przy przetestowanych smartfonach numer urządzenia i wersję oprogramowania Toyota Touch 2. Proszę o opinie. Niech nikt z Was nie myli Mirror Linka z Fabrycznym GPS czy Bluetoo to osobne funkcje.
Trochę uporządkuję temat.
Do działania Mirrorr Linka z TT2 na smartfonie należy mieć zainstalowaną aplikację: Drive Link:
https://play.google.com/store/apps/details?id=app.scm&hl=pl wtedy dopiero aktywuje się opcja Mirror Link w menu TT2. Trzeba "poklikać zgody" i aplikacja "wyświetla się" na ekranie TT2.
Warunek jest taki że Drive Link działa >tylko< na androidzie od 4.1 do 4.3! Na 4.4.x i wyższych nie działa!
Sprawdziłem na Samsungu S3 i Note2, u mnie działało (muzyka i nawigacja Google).
Na Note 2 miałem KitKat (4.4.2) i żeby Drive Link zadziałał musiałem zrobić downgrade do wersji 4.3 (JB)
To udane próby, nie udane były takie że miałem do testów jeszcze dwa smartfony.
Pierwszy to jakiś "chińczyk" z androidem 4.1.x , aplikacja zaczęła się instalować, ale zabrakło miejsca w pamięci.
Drugi to Sony Z3 Compact z androidem 5.0.1 gdzie obsługa Mirror Link jest domyślna (obok NCF i innych),
ten smartfon nie połączył się z TT2, prawdopodobnie dlatego:
http://en.wikipedia.org/wiki/Android_AutoJak widać na dole Toyota to jedyny duży producent, który nie przystąpił do tego "programu".
Ma własne "lepsze" rozwiązania.