Witam,
Posiadam Toyote Auris z 2008 z fabrycznie zamontowanym alarmem (Na razie nie wiem jaki to model alarmu bo instrukcję mam nie na miejscu aktualnego zamieszkania). Od jakiegoś tygodnia (czyli od nowego miejsca pracy) nie jest to regularnie (codziennie) zauważyłem jedną rzecz: Rano jak jadę do pracy i zostawiam samochód na parkingu uzbrajam alarm (alarm jest na jednym pilocie razem z centralnym zamkiem). Gdy wejdę już na 2 piętro to słyszę syrenę (dziwne jest to że samochód wydaje tylko dźwięk a nie miga światełkami ale chyba tak został ustawiony fabrycznie). Na razie nie zaobserwowałem jakie świetlne sygnały daje podczas wyłączania alarmu bo jestem tak zdenerwowany, że go wyłączam od razu bo wyje niesamowicie. W nowym miejscu zamieszkania i w starym miejscu pracy i zamieszkania nie zauważyłem żadnych problemów z alarmem. Jedynie wyje w nowym miejscu pracy. Miejsce to charakteryzuje się tym że parking jest blisko ulicy gdzie poruszają się aktualnie samochody z budowy czyli wywrotki z piaskiem itd. Moje domysły są takie że podczas uzbrojenia może jak przejedzie samochód ciężarowy wywołuje jakieś drgania i Auris reaguje na nie i włącza alarm. Kolejna obserwacja jest taka że jak alarm się nie włączy po kilku sekundach to już cały dzień przed pracą stoi i się nie włącza alarm (samochody ciężarowe nadal jeżdżą). Proszę o radę czy coś jest nie sprawne z autoalarmem. Dodam jeszcze że akumulator był rozłączany jakie 4 miesiące temu ale wszystko działało poprawnie – tylko problem pojawił się w nowym miejscu pracy na nowym parkingu blisko jazdy samochodów ciężarowych.