Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #240 dnia: 09 Czerwca 2019, 20:43:48 »
Wyjęcie wiatraka to 5 minut roboty, ale wtedy też nie widać parownika, bo kanał biegnie od strony bliżej silnika, pod skosem i nie sposób tam głowy wsadzić żeby zobaczyć czy jest dojście do parownika czy też kolejne zawijasy itp

Z drugiej strony jakby tam wężyk wsunąć to jest bardzo duża szansa, że popsikasz parownik od góry i spełni to swoją rolę.

Czy wyjęcie nadmuchu na nogi daje wgląd na parownik? Widać go?
Jak zdjąć nadmuch, w którą stronę wysuwać, żeby nie urwać zatrzasków?

Offline marcin83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Czerwca 2019, 08:03:51 »
byłem na czyszczeniu chemicznym środkiem chemiczn tunap i czyszczeniu nawiewów parę razy  piana do skraplacza i spokój teraz sam bede ozonował .

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #242 dnia: 10 Czerwca 2019, 09:36:25 »
Zrobiłem sobie ozonator i profilaktycznie będę używał. Ale oprócz tego dobrze byłoby wiedzieć jak dostać się do parownika z rurką od płynu czyszczącego, lub ewentualnie jak tam rękę wsadzić aby parownik wyczyścić. Najlepiej bez demontażu deski...
Pozdrawiam
Wojtek

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 10 Czerwca 2019, 22:22:06 »
Czy wyjęcie nadmuchu na nogi daje wgląd na parownik? Widać go?
Jak zdjąć nadmuch, w którą stronę wysuwać, żeby nie urwać zatrzasków?

Nie pamietam czy widać czy nie bo robiłem klime w 2 autkach i w jednym, na pewno było widac nie pamiętam tylko w którym to było:)
Nie ma tam jakiś zatrzasków czy spinek, trzeba było tylko z czuciem pociągnąć.

Offline marianeczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: 10 Czerwca 2019, 22:23:43 »
pod skosem i nie sposób tam głowy wsadzić żeby zobaczyć czy jest dojście do parownika czy też kolejne zawijasy itp
Można wcisnąć telefon i pstrykąć fote :)

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #245 dnia: 10 Czerwca 2019, 22:26:40 »
Ale końcówka wężyka i tak jest pod parownikiem, więc jej tak nie wyjmę. Lecz olewam to, niech sobie tak leży

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #247 dnia: 15 Czerwca 2019, 14:17:48 »
Klima śmiga bez żadnych problemów. Więc na razie temat zostawiam.
Spróbuję jeszcze powalczyć z Wurth, bo moim zdaniem sprzedają wadliwy produkt. Na razie ich prawnicy próbują mnie przekonać, że to produkt tylko do użytku przez profesjonalne zakłady :-O ;-) i o pokrycie kosztów wyjęcia dzyndzla przez ASO mam się zwrócić do sprzedawcy, który mi sprzedał produkt, mimo, że nie jest dla "amatorów" :-D

Offline janbyt8

• Początkujący
« Odpowiedź #248 dnia: 05 Stycznia 2020, 16:31:28 »
Muszę wymienić parownik w Auris 2007 2.0 disel  czy parowniki z corolli są takie same ?  do mojego auta nie mogę znaleźć zamiennika

Offline leskoc

• Początkujący
« Odpowiedź #249 dnia: 02 Czerwca 2020, 22:58:07 »
Witam
Zrobiłem odgrzybianie klimy dokładnie tak jak na tym filmie: https://www.youtube.com/watch?v=BMKzVa4U-hk . Dotyczy on wprawdzie corolli E18, ale wszystko jest dokładnie identyczne jak w moim Aurisie TS 1,6 z 2013r. Połowę wurtha od góry i połowę od spodu przez rurkę pod schowkiem. Na razie jest spokój. Zauważyłem jednak dziwne zachowanie klapy wlotu powietrza. Jak wyłączę auto z nawiewem z zewnątrz, to przysłona zostaje w tej pozycji, ale następnego dnia jak zajrzałem za schowek, to przysłona była przestawiona na obieg wewnętrzny. Zrobiłem tą próbę jeszcze 2 razy i było tak samo. Może to jest przyczyną, że to co się nazbiera na parowniku nie ma gdzie odparować. Jakby wlot powietrza został otwarty to odparowanie byłoby na zewnątrz, zrobiłby się mały przewiew między rurką odpływową a wlotem powietrza. Zamknięcie wlotu tłumaczyło by również to, że zaraz po uruchomieniu auta zaparowują szyby (ktoś już o tym wspominał na forum), ponieważ wilgoć zostaje w układzie.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #250 dnia: 11 Czerwca 2020, 21:40:39 »
A ja robiłem przegląd w ASO kilka dni temu i od tego czasu śmierdzi octem z klimy. Pytałem ich co mi zrobili a oni, że nic.

Zostawiłem im dobry filtr kabinowy do wymiany i co wstawili mi jakiś stary czy co? Czuje lekko ten zapach nawet jak klima jest wyłączona. Nasila się po jej włączeniu.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #251 dnia: 11 Czerwca 2020, 21:48:47 »
Nie było dolewane nic z płynów ustrojowych ?  Może się rozlało trochę przy uzupełnianiu ? Wypada obwąchać pod maską skąd to się bierze.

Do filtra możesz sobie sam zajrzeć, łatwo się demontuje.

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 13 Czerwca 2020, 14:06:16 »
Pod maską czysto i bez żadnych dziwnych, zapachów. Sprawdziłem filtr i jest nowy i czysty.

Nie kumam skąd ten zapach octu. Tak jak by ktoś to wlał do otworów wentylacji.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #253 dnia: 13 Czerwca 2020, 14:08:08 »
Nie odgrzybiali klimy czymś ? Dywaniki jeszcze sprawdź i co pod nimi. Tapicerkę też.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2020, 14:09:52 wysłana przez bazi »

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #254 dnia: 13 Czerwca 2020, 14:38:17 »
Nie kumam skąd ten zapach octu.

Może płyn chłodniczy wycieka po kropelce na układ wydechowy, od razu wyparowuje i stąd zapach octu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl