Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #285 dnia: 30 Lipca 2020, 16:50:44 »
Wyłączanie klimy przed końcem jazdy powoduje że w wetylacji skrapla się więcej wody.
Wątpie. Jakoś tego nie czuć ani nie widać.

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 30 Lipca 2020, 18:24:46 »
Również mam problem ze smrodem z klimatyzacji. Początkowo smród jakby octu a po paru tygodniach jak stare skarpety. Ozonowanie pomogło na chwilę. Granat do czyszczenia klimy pomógł raptem na tydzień.

Na dniach rozbiorę schowek, ogarnę parownik wszelkimi płynami i zobaczymy czy coś to pomoże.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #287 dnia: 30 Lipca 2020, 18:47:35 »
rozebranie obudowy parownika i dokładne mycie chemią ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #288 dnia: 30 Lipca 2020, 20:12:42 »
świetlówka uv-c wytwarza dodatkowo ozon ale w bardzo małej ilości i tylko przez pewien czas na początku użytkowania zanim się wygrzeje. Zacienione miejsca nie są dezynfekowane, chyba że są dobrze oświetlone światłem odbitym od innych powierzchni.

Spisikiwanie parownika przez wentylator lub rurkę odprowadzającą skroplony jest nieskuteczne. Zobaczcie sobie w internecie jak wygląda parownik w tej obudowie. To trochę tak jakbyście chcieli się spsikać  antyperspirantem przez nogawkę od spodni :D

Wyłączanie klimy przed końcem jazdy powoduje że w wetylacji skrapla się więcej wody. Zimne przewody wentylacyjne dostają gorącego powietrza z zewnątrz. Różnica temperatur + wyłączony osuszacz.

Nie pisalem ze swietlowka uvc wytwarza duzo ozonu. U mnie i tak daje z niej ozonem a ten ozon zaciaga wentylator na parownik i nim nastepuje dezynfekcja. Caly samochod mocno pachnie ozonem. Ozon jest 50 razy bardziej skuteczny w eliminacji zarazkow niz chlor to tak jako ciekawostka

Co do wylaczania wczesniej klimy i wytwarzania sie wtedy duzej ilosci wody to watpie bo zaraz po wylaczeniu klimy przestaje kapac spod auta tak samo jak mam klime w domu.
Osuszacz jest w komorze silnika i w obwodzie cieklym gdy gaz jest ciecza. W aucie jest tylko parownik wiec nie wiem skad mialaby brac sie ta wieksza ilosc wody.... Wiele osob wylacza wczesniej i smrodu nie ma wiec metoda dziala i tyle.

Daje dobre sprawdzone rady. Chcesz skorzystac za darmo to bierz a jak nie to nie neguj jak nie sprawdziles ;)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 30 Lipca 2020, 20:28:31 »
Również mam problem ze smrodem z klimatyzacji. Początkowo smród jakby octu a po paru tygodniach jak stare skarpety. Ozonowanie pomogło na chwilę. Granat do czyszczenia klimy pomógł raptem na tydzień.

Na dniach rozbiorę schowek, ogarnę parownik wszelkimi płynami i zobaczymy czy coś to pomoże.

Wyjmij rurke odplywowa z podlogi i podlacz do odkurzacza z przejsciowka. Mozliwe ze masz duzo zgnilych lisci albo bakterie i resztki smieci osadzily sie po drugiej stronie parownika. Po  odkurzaniu potraktuj parownik pianka ALE wlacz potem wentylator na 1 aby piana wniknela na druga strone parownika.
Jak smrod bedsir nadal zaleca sie zrobienie pianki drugi raz.
Jak sie nie uda to polecam zakup kamery inspekcyjnej wifi do 100zl i obejrzenie parownika. Moze cos na nim zyje :)
Wylaczaj regularnie klime przed parkowaniem aby osuszac parownik.

Offline SLK

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Lipca 2020, 20:35:38 »
to że czuć smród z ozonu nie oznacza że jest on skuteczny. Pseudo ozonatory tak mają, dużo smrodu zero dezynfekcji. Świetlówki uv-c kompletnie nie nadają się do ozonowania :)

Odnośnie kondensacji, jak wyciągacie różne rzeczy z lodówki to im jest goręcej tym bardziej skrapla się na nich woda. Tak samo jest w samochodzie. Intensywna klima potrafi schłodzić elementy wentylacyjne do kilku stopni, lub nawet zera. Teraz wyłączcie klimę i wpuśćcie wilgotne powietrze o temperaturze np. 30 stopni. Wiadomo jaki będzie efekt.

Czysta klima to jest złożony temat. Warto poczytać skąd się bierze smród i jakie czynniki mają na to wpływ.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 30 Lipca 2020, 21:17:37 »
to że czuć smród z ozonu nie oznacza że jest on skuteczny. Pseudo ozonatory tak mają, dużo smrodu zero dezynfekcji. Świetlówki uv-c kompletnie nie nadają się do ozonowania :)

Odnośnie kondensacji, jak wyciągacie różne rzeczy z lodówki to im jest goręcej tym bardziej skrapla się na nich woda. Tak samo jest w samochodzie. Intensywna klima potrafi schłodzić elementy wentylacyjne do kilku stopni, lub nawet zera. Teraz wyłączcie klimę i wpuśćcie wilgotne powietrze o temperaturze np. 30 stopni. Wiadomo jaki będzie efekt.

Czysta klima to jest złożony temat. Warto poczytać skąd się bierze smród i jakie czynniki mają na to wpływ.
matko....przeciez jak wylaczasz klime to parownik w chwile robi sie cieply. Chwile jest jeszcze zimny i dlatego zaleca sie wylaczac klime kilkaset metrow przed parkowaniem zeby cieple powietrze z dworu zdazylo wysuszyc mokry parownik...i po co ta glupia dyskusja....
A wiesz ze pranie w zime bardzo szybko schnie mimo ze jest wilgotno na dworzu???  :) Sublimacja - poczytaj troche :)

Czytalem wiele poradnikow i forum i wszystkie zmierzaja ku jednemu-dezynfekcji parownika bo to jest siedlisko bakterii. Tak samo klima w domu. Ozonem z uvc traktuje parownik tez w klimie w domu i dziala. Jak twierdzisz ze nie dziala no to juz Twoj problem :)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #292 dnia: 30 Lipca 2020, 21:42:04 »
ja właśnie skończyłem "domowe czyszczenie" parownika klimy ;) pianka poszła przez kanał od wentylatora (zdemontowany 3 śrubki) i po 15 minutach druga porcja przez rurkę odpływową, zmontowałem wszystko, włożyłem na chwilę nowy filtr i osuszałem grzaniem przez 10 minut.
Na sam koniec jeszcze raz wyjąłem filtr i zaaplikowałem granat, przy czym nie ustawiłem go za fotelami czy z przodu, stworzyłem "konstrukcję" w taki sposób, że po odpaleniu granatu, strumień sprayu wpadał prosto w kanał wentylacyjny od wnęki na filtr więc wszystko poszło w stronę parownika ;)
Za kilka dni dam znać, czy pomogło bo wiadomo teraz pięknie pachnie xd

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #293 dnia: 30 Lipca 2020, 22:00:32 »
[...]  Warto poczytać skąd się bierze smród i jakie czynniki mają na to wpływ.
Zrób to. Osuszanie jest podstawowym sposobem zapobiegania smrodowi. Klimy stacjonarne często mają specjalny tryb osuszania parownika. Mój Auris we wrześniu będzie miał 6 lat. Do tej pory nie stosowałem żadnych zabiegów, jedynie wymiana filtra. Nic nie śmierdzi! I to pomimo nieregularnego użytkowania.
[...] Odnośnie kondensacji, jak wyciągacie różne rzeczy z lodówki to im jest goręcej tym bardziej skrapla się na nich woda. Tak samo jest w samochodzie. Intensywna klima potrafi schłodzić elementy wentylacyjne do kilku stopni, lub nawet zera. Teraz wyłączcie klimę i wpuśćcie wilgotne powietrze o temperaturze np. 30 stopni. Wiadomo jaki będzie efekt.  ....
Troll jesteś i tyle. Po to się osusza, żeby parownik nabrał temperatury otoczenia i wydmuchała się wilgoć, na ile się da. Smród powstaje na mokrym parowniku, gdzie jest sporo pożywki dla pleśni, grzybów i innej zarazy. Gdy klima chodzi bardzo regularnie, to ewentualny syf wypłukuje się na bieżąco. Jeśli przez kilka dni mokry parownik się kisi, to masz "Dyndało" czego nie chciałeś.
Spalanie - Motostat.pl

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #294 dnia: 05 Sierpnia 2020, 08:19:26 »
Ja też ostatnio walczę ze smrodkiem - najpierw ocet teraz stęchlizna. Ozonowanie nie pomagało na zbyt wiele czasu, dlatego zaryzykowałem i po ostatnim (wczorajszym) ozonowaniu mam "położoną" powłokę fotokatalityczną. Może ona coś z tym poradzi.
Gościu, który mi ją kładł powiedział, że problem ze smrodkiem z klimatyzacji dotyczy prawie wszystkich Toyot - związane jest to z materiałami, z których wykonane są kanały nawiewów. Ile w tym prawdy - nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2020, 08:29:18 wysłana przez robertek »

Offline Skylux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 05 Sierpnia 2020, 08:43:39 »
Po kupnie auta, tez dwa lata walczyłem ze smrodkiem. Od roku jeżdżę z włączoną klimą na auto i zapomniałem co to smród. 

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #296 dnia: 05 Sierpnia 2020, 12:42:41 »
Po kupnie auta, tez dwa lata walczyłem ze smrodkiem. Od roku jeżdżę z włączoną klimą na auto i zapomniałem co to smród.
Od początku jeżdżę na 'auto' i smrodek jest - wcześniej czy później się pojawia.
Mimo tego ze nawet dealer zaleca żeby na tej opcji zawsze włączonej jeździć to nie jest to rozwiązanie. Ozonowanie i czyszczenie klimy powinni oferować w trakcie gwarancji jako opcja darmową przy przeglądach.
A zamiast tego ASO robi z tego opcję płatną dodatkowo gdy problem jest natury systemowej.

Offline Skylux

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #297 dnia: 05 Sierpnia 2020, 13:17:09 »
U mnie  pomogło (auto z 2011r.) Jak raz próbowałem wyłączać to smrodek delikatnie wrócił, więc już nie kombinuję.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 05 Sierpnia 2020, 18:29:03 »
ja mogę powiedzieć, że tydzień po piankowaniu parownika smrodu brak ;) za to wciąż utrzymuje się przyjemny zapach po zastosowaniu granatu :D

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #299 dnia: 05 Sierpnia 2020, 19:50:22 »
Gościu, który mi ją kładł powiedział, że problem ze smrodkiem z klimatyzacji dotyczy prawie wszystkich Toyot - związane jest to z materiałami, z których wykonane są kanały nawiewów. Ile w tym prawdy - nie wiem.
Mam prawie 9-letnią Auriskę i smrodu nie mam. Zmień warsztat.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl