Autor Wątek: Auris-klimatyzacja  (Przeczytany 163114 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris-klimatyzacja
« Odpowiedź #300 dnia: 09 Sierpnia 2020, 14:09:35 »
U mnie tez nic nie capi. Czasem moze leciutko jak zapomne wylaczyc wczesniej klime i wysuszyc parownik wentylatorem. Auto 4 lata.

Offline misiek998

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris I 1.6 vvt
« Odpowiedź #301 dnia: 22 Kwietnia 2023, 15:05:47 »
Ja przeproszę że odkopuje stary wątek, ale nie potrafię sobie poradzić z zapachem w aurisie 1 e15. Zużyłem już kilka środków do dezynfekcji żaden nie przyniósł rezultatów na dłużej niż tydzień, chciałbym dopytać gdzie trzeba wiercić. Tutaj w tym wątku strona 14 ktoś wspomniał że można w ten sposób zrobić sobie dostęp.
Widok od strony nóg pasażera

Czy to dobre miejsce na otwór inspekcyjny?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 23 Kwietnia 2023, 09:51:37 »
a robiłeś w ten sposób?
odkręcasz wentylator pod schowkiem i przez kanał wpuszczasz rurkę do samego końca aż poczujesz opór (parownik) i wpuszczasz całą puchę środka do odgrzybiania klimy.
Potem zostawiasz to na godzinę dwie żeby wszystko ściekło pod auto przez te rurkę od skroplin, skręcasz wszystko, wymieniasz filtr kabinowy (ja jeszcze dla efektu daję na nowy filtr kilka kropel olejku z wybranym aromatem) a na koniec wrzucam bombę do odświeżania klimy wg. instrukcji ;)
To było dość ciekawe bo kupując auto z przebiegiem 20 tys. km, po pół roku jazdy zaczęło mi właśnie śmierdzieć stęchlizną zwłaszcza jak czasem jeździłem bez włączonej klimy, bo na włączonej zapach znikał (co jest normalne) i wtedy właśnie robiłem różne zabiegi, ale dopiero to co opisałem dało taki efekt, że obecnie już drugi rok po tym nic nie śmierdzi ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #303 dnia: 23 Kwietnia 2023, 10:57:32 »
Jak już ze smrodem się uporasz to spróbuj jeździć z klimą włączoną non-stop nawet zimą.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 23 Kwietnia 2023, 15:56:20 »
Wiercenie to ostateczność. Po pierwsze czymś ten otwór będziesz musiał zaślepić, po drugie jak trafisz i przewiercisz parownik to dorobisz sobie sporo kosztów.
Spróbuj poszukać kogoś kto ma pistolet ciśnieniowy, artykuł nr 16 19210 Tunap. Podobne urządzenie ma Wurth i Liqui Moly. Mi ostatnio w taki sposób czyścił Colin i zapach ustąpił.
Na własną rękę kup „opryskiwacz”, wykręć wentylator i tą drogą spryskaj parownik, najpierw jakimś silnym płynem do dezynfekcji, najlepiej stosowanym w medycynie, a później jakimś zwykłym.
W te granaty, bomby i inne rzeczy nie wierz, dopóki nie usuniesz pleśni z parownika to nic Ci nie pomoże.

Ps. Jak masz nie daleko do Krk i kompresor to pistolet Wurth mogę pożyć. Jak miałem czas to się bawiłem :).
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2023, 16:02:27 wysłana przez KubaCamry »

Offline misiek998

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #305 dnia: 24 Kwietnia 2023, 00:17:07 »
Dziękuję za odpowiedzi. Bomby zapachowe dają dokładnie tyle samo co choinka zapachowa, a problem jest gdzie indziej. Od jesieni z tym walczę, ozonator się nie sprawdził, środek wurtha działał tylko chwilę, jest miejsce do spuszczenia wykręcając czujnik na lewo od wentylatora i tamtędy... Wymiana filtra na taki z węglem rzeczywiście zmniejszyła intensywność zapachu i myślałem że będzie dobrze, ale zrobiło się ciepło i temat jak bumerang. Znajomy w aurisie po lifcie podpowiedział mi że od kiedy jeździ cały rok na klimie to u niego problem nie występuje, bądź tylko czasami. Ja nie mogę, suche powietrze drażni mi oczy. A czy zatkanie odplywu skroplin pod autem i wpuszczenie środka coś by mi dało ? Zauważyłem że wycieka wszystko od razu, stąd też padł pomysł z nawiercaniem

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: 24 Kwietnia 2023, 07:48:22 »
Ozonator nigdy się nie sprawdzi jak nie usuniesz fizycznie pleśni.
Wurth jest dobry ale taki https://eshop.wurth.pl/Kategorie-produktow/Powierzchniowy-srodek-dezynfekcyjny/31113009041201.cyid/3111.cgid/pl/PL/PLN/?CampaignName=CS017&RecoId=searchresult%40searchA
Pomysł z zatkaniem odpływu i wlaniem jakiegoś środka pleśnio i grzybobójczego nie jest zły.
Wyczyść też sam „dolot” powietrza. Czyli podszybie itp. Tam czasem też jest niezły syf.

Offline mlac

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II 1.6
« Odpowiedź #307 dnia: 24 Kwietnia 2023, 11:51:58 »
Zrób tak jak koledzy radzą. Tu masz film jak to zrobić:
https://www.youtube.com/watch?v=BMKzVa4U-hk
(ja osobiście stosuje BIZOL C30)

potem zmień filtr kabinowy

potem oczyść całe podszybie z liści i syfu.

Da się to zrobić od strony silnika bez demontażu wycieraczek. Demontujesz boczne plastiki, potem uwalniasz z zaczepów podszybie i wsuwasz w szczelinę końcówkę odkurzacza. Dostęp jest nie za dobry ale da się to oczyścić.
Auris II TS 2016/17 Premium+Safety+Park 1.6 1ZR-FAE + LPG
Yamaha FZ6 Fazer s2

Offline nortonex44

• Prawie Toyot
  • Samochód:: AurisII TS 1.6D
« Odpowiedź #308 dnia: 29 Czerwca 2023, 16:47:09 »
Hej,
Kupiłem spray Toyoty do czyszczenia klimy. Według instrukcji należy spsikać wyparkę klimatyzacji,a następnie włożyć rurkę do wlotu powietrza klimatyzacji.
Rozumiem, że wlot powietrza klimatyzacji to trzeba odkręcić wiatrak i na parownik spsikać? A co to jest ta wyparka ? :|

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #309 dnia: 04 Lipca 2023, 15:36:34 »
Ja też długo walczyłem ale teraz mam inny sposób, używam myjki parowej, dorobiłem sobie końcówkę z przewodu hamulcowego, jest fajnie elastyczny i nim czyszczę parownik od strony wentylatora, dobre przedmuchanie parą usuwa wszystko, gorąca para tak dobrze czyści że aż cała szyba przednia zaparowana, wentylacja dymi ale nie śmierdzi, trzeba powtarzać co jakiś czas  ale zero chemii!
mam alergika w domu więc staram się używać naturalnych metod i jakoś działa :)

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #310 dnia: 05 Lipca 2023, 07:48:57 »
 Używaliście preparatów ze srebrem? Kiedyś dałem do Corolli jakiś z biedronki chyba i mam spokój że smrodem już kolejny rok.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline misiek998

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #311 dnia: 03 Czerwca 2025, 21:24:10 »
Ja przeproszę że odkopuje stary wątek, ale nie potrafię sobie poradzić z zapachem w aurisie 1 e15. Zużyłem już kilka środków do dezynfekcji żaden nie przyniósł rezultatów na dłużej niż tydzień, chciałbym dopytać gdzie trzeba wiercić. Tutaj w tym wątku strona 14 ktoś wspomniał że można w ten sposób zrobić sobie dostęp.
Widok od strony nóg pasażera

Czy to dobre miejsce na otwór inspekcyjny?

Wracam do tematu, odpowiem sam sobie dla potomnych kupujemy piankę do klimatyzacji " Bizol AC Clean+ c30 400ml " aktualnie w cenie 25zl puszka, bierzemy 2 z darmową dostawą Smart odkręcamy rezysor dmuchawy w nogach pasażera i pryskamy ile wejdzie aż wybije. Proces powtarzamy, pianka jest tania dobra i jest jej dużo. Próbowałem droższe i nie ma różnicy. Producent podaje że dobrze przed aplikacją uruchomić ogrzewanie na maxa i zagrzać parownik. Zapachy znikły całkowicie u mnie po 3 aplikacjach, teraz nawet nie bawię się w wyłączanie klimy, przez dojazdem do celu, efekt tani , prosty, szybki i wada przestała istnieć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #312 dnia: 03 Czerwca 2025, 21:40:59 »
Ja z kolei w ogóle nie bawię się w wyłącznie klimy. Jest włączona non-stop przez cały rok i żadnych zapachów bez odgrzybiania.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #313 dnia: 03 Czerwca 2025, 21:51:14 »
Nie wysusza ci ust? U mnie to mocny problem. Jakie masz ustawienia?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #314 dnia: 03 Czerwca 2025, 23:13:03 »
Ja z kolei w ogóle nie bawię się w wyłącznie klimy. Jest włączona non-stop przez cały rok i żadnych zapachów bez odgrzybiania.
Stosuję od lat, po to mam "AUTO AC", by działała automatycznie.
Ale odgrzybianie jednak polecam, szkoda zdrowia. :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl