Autor Wątek: Klima - konserwacja / odgrzybianie / serwis (F)  (Przeczytany 24880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zawika1

• Gość
Klima - konserwacja / odgrzybianie / serwis (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2005, 19:23:38 »
Witam.
Myślę,że Bisua ma rację. Filtry mają określony (w przybliżeniu) czas nominalnej pracy.
Myślę, że jest to czas, po którym tracą swoje właściwości substancje(węgiel aktywowany i inne), którymi jest on nasączony. Właśnie dlatego nie powinno siętego filterka czyścić, tylko wymieniać, bo podczas czyszczenia z syfkami usuwa sięto, co w filtrze jest najważniejsze-jego "nasączenie".
Ale i bez filtra jakoś da sięprzeżyć :aslyer .
Pozdrawiam.

jami

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marca 2005, 20:00:57 »
Wiem, że filtry mają określoną żywotnośc, na moim przejechałem dopiero 7 z 20 tys. km, tak wiec sięzastanawiam, czy go zmieniać. Co do możliwości życia bez to często slysze, ze nie powinno siękorzystać z klimy bez filtra choć konkretnych dowodów na to nie uświadczyłem  :)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marca 2005, 20:46:06 »
Cytat: jami
Cytat: Bisua
mysle ze filtr jest sprawa zupełnie niezależną

A co inni na to?

to samo

Offline dziejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marca 2005, 17:06:08 »
Jezdzilem bez filtra 4 lata / nie wiedzac o tym / klima dzialala jak najbardziej poprawnie.
Czynnka chlodzacego chyba nie ma sensu zmieniac co najwyzej uzupelnic.
Ja dopelnialem nieznacznie rok temu a bolid jest z 1994 r.
Przy okazji odsysania sprawdzana jest takze szczelnosc instalacji.
W zkladach specjalistycznych za odgrzybianie ,,ultradzwiekowe" krzyknieto chyba 350 zl +koszt czynnka itp,itd
Jesli ktos chce jeszcze bardziej zaoszczedzic mozna chyba SPRAY gdzies kupic we wlasnym zakresie.

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Marca 2005, 18:14:15 »
Cytat: dziejo
Czynnka chlodzacego chyba nie ma sensu zmieniac co najwyzej uzupelnic.

jak najbardziej nalezy go wymieniac, dlatego ze oprocz funkcji wymiennika ciepla, zawarty w czynniku olej smaruje wszystkie elementy ukladu.
mozna sie jedynie zastanawiac co ile go wymieniac - spece od klimatyzacji zalecaja co roku sprawdzenie i uzupelnienie a co 2 lata wymiane.
pzdr!

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Marca 2005, 23:29:26 »
Cytat: lifeson
ze oprocz funkcji wymiennika ciepla, zawarty w czynniku olej smaruje wszystkie elementy ukladu.
dokładnie  :wink:

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2005, 11:05:37 »
Ja od 10lat nic nierobiłem i nieśmierdzi,chłodzi dobrze,kompresor sięzałącza,czy warto coś robić?Moge ten czynnik wypuścić i zapodać nowy R-134a ,ale poco,no niewiem.10 lat klima działa super,żadnej ingerencji,wentylator normalnie sięzałącza i jak już chłodzi to nawet taka mgiełka leci z nawiewów jak bardzo zimne lecie.

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2005, 13:11:46 »
FAWORYT,  rozumiem ale należy też pamietać ze są osoby co potrafią 50.000 zrobić bez wymiany oleju w silniku i tłumaczą sie podobnie  :wink:

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2005, 13:22:29 »
tak, porownanie, ktore zrobil bisua jest dobre - jak nie bedziesz wymienial oleju w silniku to tez nie rozkraczysz sie po 15 czy 30 tys. ale jak juz sie spieprzy to na calego :)
poza tym nie wymieniasz go kiedy cos sie zaczyna dziac - jak mniemam? :)
-------------
FAWORYT - zastanawiam sie jak uzywasz tej klimy, bo zdaje sie ze sa ludzie, ktorzy uzywaja tego urzadzenia incydentalnie (co tez nie jest dobre), u mnie natomiast klima non-stop - mysle, ze dlatego u mnie moze wczesniej zaczynac smierdziec - przed uplywem 10 lat :)
a ta mgielka to moze jednak jakis niesmierdzacy grzybek? :)
pzdr!

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Marca 2005, 19:23:32 »
Nieużywam jej non-stop,bo nieodczuwam takiej potrzeby.W lato podczas upałów owszem,do odparowania szyb w parne dni jak jedziemy w pare osób też i tak co drugi tydzień jeżeli dłużej nieużywam to załącze profilaktycznie na 5 minut dla rozrusznia kompresora,ale w lato sobie ją cenie bardzo.
Dobra ,napełnie sobie na nowo czynnikiem tą klime,to w końcu coś koło 200zł,może rzeczywiście lepiej będzie dla niej.

k r z y s i e k

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Kwietnia 2005, 19:22:42 »
Co masz na mysli mówiąc że:
Cytat: FAWORYT
wentylator normalnie sięzałącza....

clmatronic czy co?   :)
krzysiek

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Kwietnia 2005, 19:34:37 »
Cytat: k r z y s i e k
Co masz na mysli mówiąc że:
Cytat: FAWORYT
wentylator normalnie sięzałącza....

clmatronic czy co?   :)
krzysiek

Witam.
Myślę, że chodziło o sprawną klimę. Jeżeli ciśnienie czynnika jest po 10 latach wystarczające, to klimka działa OK, a tym samym wlącza sięrównież wentylator.
Pozdrawiam.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Kwietnia 2005, 22:44:02 »
No jasne,że chodzi o wentylator pod maską,zawsze musi sięzałączać. 8)

zajac77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Kwietnia 2005, 18:55:45 »
Witam

zrobiłem klimę. Była nieszczelność gdzieś pod uszczelką i "całe zimno" uciekało.
Polecam serwis klimy w Wawie na ulicy Górczewska 146 [stara górczewska] w osiedlu po prawej stronie jak sie jedzie z centrum za wiaduktem za wola parkiem, w prawo i poźniej znowu w prawo i jakieś 50-100m po lewej stronie. z ulicy widać tylko taką małą reklame. Ale musze potwierdzić - NIE MUSZĄ SIE REKLAMOWAÆ - są faktycznie nieźli. Robota rutynowa ale cierpliwi, jak sie przyglądałem co robi to mi Pan wszystko wyjaśnił itd.
Bardzo polecam.....
podjechałem, nie umawiałem sie i od razu po godzince wyjechałem z pełną klima.
Znalezienie dziury w układzie 60pln, napełnienie klimy 250pln. Fakt ze chyba nie są tani ale są fachowcami - trzeba im przyznać  

POLECAM
zajac77

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwietnia 2005, 18:21:55 »
witam dzis serwisowałem klimęza przegląd i sprawdzenie szczelności oraz wymianęczynnika i oleju zapłaciłem 100 zł  :D  :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl