Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447743 razy)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1545 dnia: 04 Sierpnia 2025, 21:06:14 »
Zgadza się, im nowsze auto tym bardziej bolą wszelkie defekty.

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1546 dnia: 04 Sierpnia 2025, 21:50:39 »
Miałem kiedyś doświadczenie z gradobiciem. Ale nie opłacało się robić we własnym zakresie. Żadnej szkody do auta nie miałem przypisanej nie wiem zresztą dlaczego, a szkodę usuwałem w ASO. Zwyżkę miałem raptem 300 zl.  Serwis VW wystawił fakturę na 8000 zł miałem wyciągane 140 wgniotek tj. maska, dach, słupki, listwy od szyb wymieniane. Zgodnie ze sztuką po ściągnięciu podsufitki powinno się założyć nowe wygłuszenie na nowo klejone, pewnie dlatego była taka cena na FV. Nie wiem jak jest w toyocie po ściągnięciu podsufitki. W warsztatach poza ASO nikt w takie rzeczy się nie bawi, lecą taśmowo z wgniotkami.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1547 dnia: 04 Sierpnia 2025, 22:12:18 »
 <kucharz>ASO zatrudnia osoby spoza ASO do wyciągania wgniotek. Różnica jest w miejscu i kosztach RBH. Do tego następuje najczęściej nadstan ilości wgnieceń na papierze w stosunku do ilości wgnieceń w realu co by zawyzyć koszta i oszukać ubezpieczyciela a łup rozdzielić między sobą
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1548 dnia: 04 Sierpnia 2025, 22:16:45 »
Zgadza się. Najpierw likwidator liczył wgniotki to wyszło 86, potem w ASO doliczyli się 114 więc miałem jeszcze raz wizytę likwidatora żeby potwierdzić kosztorys ASO i doliczył się 140 . Niezmienia to faktu, że ta sama firma poza ASO oferowała 5000 zł ale oni się nie bawili z wygłuszeniem dachu zgodnie ze sztuką tylko poskładanie tego co zdemontowali.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1549 dnia: 04 Sierpnia 2025, 22:46:33 »
U mnie podsufitka nie będzie ściągana. Pan Sławek będzie robił wszystko od góry.. Ściąganie podsufitki to trochę demolka, nie złożą tego na ogół tak, jak w fabryce.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1550 dnia: 04 Sierpnia 2025, 23:06:27 »
Bez jaj, podsufitka to zadne wyzwanie. Masz wogole Auto Casco?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1551 dnia: 05 Sierpnia 2025, 08:49:26 »
Ja też przeżyłem konkretne gradobicie ale oprócz efektów dźwiękowych doszedł jeszcze jeden niczym z horroru mianowicie w pewnym momencie zaświeciła się lampka w podsufitce po stronie pasażera, która od dłuższego czasu nie świeciła Byłem przekonany, że spaliła się żarówka ale z wymianą się nie spieszyłem. Na dachu kilka malutkich wgniotek widać ale nic z tym nie robiłem.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1552 dnia: 05 Sierpnia 2025, 08:52:08 »
Może i nie wyzwanie, ale nie będzie jej ściągał. Jakiś czas temu robił mi na dachu dwa gnioty od kasztanów chyba. 10 - 15 minut i śladu nie ma. A AC tak się składa , że od wielu lat nigdy tego nie wykupywalem. Szkoda mi kasy wyrzucać tak w błoto. Auto stoi w garażu w domu, w miastach parkuję na parkingach strzeżonych itp. a to zdarzenie z gradem to pierwszy raz w życiu. Trochę ryzykuję, wiem , ale przez te lata zaoszczędziłem tyle kasy, że mogę se z własnej kieszeni zrobić nawet poważną naprawę. Ewentualnie wykupię mały pakiet przed kradzieżą. Kiedyś w innych autach miałem dwa razy uderzenie w tylny zderzak, ale robiłem to z OC sprawcy.

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1553 dnia: 05 Sierpnia 2025, 12:17:55 »
A AC tak się składa , że od wielu lat nigdy tego nie wykupywalem. Szkoda mi kasy wyrzucać tak w błoto. Auto stoi w garażu w domu, w miastach parkuję na parkingach strzeżonych itp. a to zdarzenie z gradem to pierwszy raz w życiu. Trochę ryzykuję, wiem , ale przez te lata zaoszczędziłem tyle kasy, że mogę se z własnej kieszeni zrobić nawet poważną naprawę. Ewentualnie wykupię mały pakiet przed kradzieżą. Kiedyś w innych autach miałem dwa razy uderzenie w tylny zderzak, ale robiłem to z OC sprawcy.

Dokładnie tak samo uważam. Jak kiedyś napisałem podobny post na tym forum, to niemalże zostałem zwyzywany.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1554 dnia: 05 Sierpnia 2025, 12:27:16 »
Różni są ludzie. Ci co mają AC to krytykują tych, co nie mają i odwrotnie. Każdy ma inne warunki użytkowania auta. Jak ja bym np. mieszkał w bloku, to na bank wykupywalbym AC, albo nie brałbym nowego auta z salonu. Bez AC ryzyko jest, to prawda, ale ja jeżdżę defensywnie, ostrożnie i zgodnie z przepisamini jeśli już jakieś zdarzenie drogowe, to staram się, żeby nie było z mojej winy. Na warunki pogodowe tylko nie mam za dużego wpływu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1555 dnia: 05 Sierpnia 2025, 13:56:47 »
Będę robił bez ubezpieczenia, we własnym zakresie, bo tak mi to bardziej pasuje.
Zapytałem o AC bo pomiętałem co pisałeś wczesniej, a z tego wpisu wynikało, że "wolisz" wydać 4kpln mimo ubezpieczenia, którego naprawdę nie masz. To by bylo nieco "dziwne", bo po to właśnie ma się AC, by uniknąć takich kosztow.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1556 dnia: 05 Sierpnia 2025, 14:35:08 »
Różni są ludzie. Ci co mają AC to krytykują tych, co nie mają i odwrotnie. Każdy ma inne warunki użytkowania auta. Jak ja bym np. mieszkał w bloku, to na bank wykupywalbym AC, albo nie brałbym nowego auta z salonu. Bez AC ryzyko jest, to prawda, ale ja jeżdżę defensywnie, ostrożnie i zgodnie z przepisamini jeśli już jakieś zdarzenie drogowe, to staram się, żeby nie było z mojej winy. Na warunki pogodowe tylko nie mam za dużego wpływu.
Mam AC i nie zamierzam nikogo bez AC krytykować.
Jak starasz się aby zdarzenie drogowe nie było z Twojej winy? Co robisz gdy już jest to Twoja wina?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1557 dnia: 06 Sierpnia 2025, 09:56:02 »
Jak starasz się aby zdarzenie drogowe nie było z Twojej winy?
No, pisałem wyżej. Jeżdżę ostrożnie, defensywnie i zgodnie z przepisami. Przez ponad 40 lat nigdy nikogo nie uszkodziłem na drodze, nie drapnąłem nigdy żadnego innego auta ani na drodze, ani na parkingu, jakieś doświadczenie po tylu latach mam przecież, więc na tej podstawie wydaje mi się, że mam spore szanse nadal jeździć tak, żeby w razie ewentualnego zdarzenia, nie była to moja wina. Mam też kamery w aucie z przodu i z tyłu. No, a jak mnie ktoś uderzy, to on będzie płacił za naprawę. Mam tylko ograniczony wpływ na np. grad, choć można obserwować prognozę pogody i rezygnować z jazdy, kiedy pogoda na wzbudza zaufania. Mimo wszystko bez AC ryzyko jest większe, niż z AC.

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1558 dnia: 06 Sierpnia 2025, 10:43:01 »
Są jeszcze sytuacje kiedy sprawca jest nieznany. AC pomaga gdy trzeba naprawić auto z regresem na OC sprawcy ale ubezpieczyciel zwleka jak może lub trwa postępowanie w sprawie (ranni lub zabici).
Teraz byle naprawa kosztuje dziesiątki tysięcy złotych a nie rzadko są szkody całkowite z powodu zbyt wysokich kosztów naprawy.
Bez AC brałbym się jeździć autem wartym kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 06 Sierpnia 2025, 10:48:16 wysłana przez Walianders »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1559 dnia: 06 Sierpnia 2025, 12:29:43 »
Obecnie zagrożeniem są nie tylko inne samochody ale całe to elektryczne badziewie, którego posiadacze nie mają OC, nie znają przepisów i jeżdżą jak szaleni, szczególnie dostawcy żarcia dla leniwych.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl