Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 446940 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #300 dnia: 27 Lipca 2022, 00:15:55 »
Powielę z forum Auris żeby ostrzec.

Ile w Corolli można przejechać na rezerwie.
Oto jest pytanie.
W Aurisie I 1.4 D4D jak zaświeciła się rezerwa to zasięg jeszcze wyświetlało ok 80km.
Jak na wyświetlaczu komputer pokazał zasięg 0 km zajeżdżałem na stację i tankowałem do pełna to wychodziło przeważnie że miałem jeszcze co najmniej  6 litrów paliwa czyli jadąc oszczędnie można było zrobić jeszcze 100 km.

W Corolli jak mi się rezerwa zaświeciła zasięg komputer pokazywał ok. 60 km.
Jak zasięg zszedł do 0 to jeszcze zrobiłem 10 km i zatankowałem równo 40 litrów paliwa czyli zostało tylko 3 litry.

Piszę to żeby ostrzec wszystkich że w Corolli zwłaszcza w trasie trzeba uważać żeby paliwa nie brakło bo czasem stacje na autostradach są oddalone o ponad 50 km i można się zdziwić.
Dodam że jak zasięg komputera wskazywała równe 0 to po 10 km łagodnej jazdy wskazówka zeszła jeszcze pół cm poniżej zera a w baku zostało jak już pisałem tylko 3 litry paliwa.
Zdjęcie poniżej.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #301 dnia: 28 Lipca 2022, 00:41:25 »
Z tym jest różnie, zależnie od spalania od tankowania. U mnie, jak jeżdżę więcej autostradą i mam spalanie średnie od tankowania ok 5-5,5L to rezerwa zaświeca się wcześniej, przy zasięgu ok 70-80km, jak jeżdżę więcej po mieście przy średnim spalaniu ok 4-4,5L, to zapala się przy 30-50km zasięgu. Corolla TS 1.8 HSD. Kiedyś po dłuższej trasie autostradowej zapaliła mi się rezerwa przy zasięgu ok 80km, jak dojeżdżałem do domu, była noc i nie chciało mi się już zjeżdżać na stację, którą mam blisko domu, wyjeździłem prawie do zera zasięgu. Na drugi dzień wlałem do pełna ok 38L, więc pewnie jeszcze trochę dałoby się zrobić, chociaż może nie jest to najzdrowszy dla auta pomysł. Przeważnie tankuję przy zasięgu ok 30-50km to wchodzi 35-36L (bak teoretycznie ma 43L).

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #302 dnia: 01 Sierpnia 2022, 09:55:41 »
Witam, mam pytanie do osób jeżdżących hybrydą 1.8 z apką HybridAssistant. U żony w Yarisie 3 HSD przy przeładowaniu akumulatora czyli po doładowaniu ze standardowo utrzymywanych ok 60% do ponad 70% max bodajże 78% drastycznie spada maksymalna moc ładowania akumulatora - norma. Wyjeżdżając nadmiar max moc natychmiast się przywraca i już przy tych chyba 70-73% dostępna jest z powrotem maksymalna moc w postaci 17,5 kW natomiast jadąc ostatnio Corollą 1.8 rodziców zauważyłem bardzo dziwne i chyba niepokojące zjawisko. Tu po przeładowaniu czyli już od 66-67% moc ładowania zaczyna szybko i drastycznie spadać dochodząc z max 32kW na 4,76kW po przekroczeniu 70% naładowania. No ok, spoko, ale jadąc dalej i wyładowując akumulator moc ta baaardzo powolutku wzrasta. Generalnie od rozładowania do 67% moc zaczęła rosnąć ale w bardzo ślimaczym tempie. Przy 61% równe 5 minut później nadal było to zaledwie 13,71kW. Przy 56% i 10 minut później nadal było to zaledwie prawie 15kW czyli niecała połowa maksymalnej mocy regeneracji. 15 minut i 54% naładowania dało 21kW. Ostatecznie dopiero po 19 minutach i przy 55% naładowania udało się odzyskać maksymalną sprawność ładowania akumulatora. Dodam do tego że w między czasie usiłowałem szybciej rozładować akumulator wymuszając tryb EV ale silnik spalinowy wszedł w jakiś tryb awaryjny i nie chciał się wyłączyć, po kliknięciu zobaczyłem jedynie komunikat że tryb ev nie jest dostępny. Dodam że temperatury silników, akumulatorów i inwertera były w normie.
Szczerze mówiąc bardzo zawiodłem się na aucie bo przez te kilkanaście minut akurat przejeżdżałem przez miasto gdzie wysoka moc ładowania jest niezbędna aby zwalniać nie marnując energii w tarczach i klockach gdzie w 4 osoby z bagażami to i te 32kW to często nie jest za dużo. Po odpuszczeniu gazu auto zwalnia odzyskując ponad 6kW także hamowanie było praktycznie żadne. Jeszcze dodam że łącznie cztery razy uświadczyłem ograniczenia w ładowaniu i baaardzo powolnym odzyskiwaniu sprawności więc wyjątek od reguły to chyba nie był.

Ktoś tu kiedyś zauważył podobne zachowanie auta?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #303 dnia: 01 Sierpnia 2022, 13:23:22 »
Corolla ma chyba baterię litową a Yaris niklowo-wodorową. Może stąd te różnice?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #304 dnia: 09 Sierpnia 2022, 11:28:02 »
Ta apka Hybrid Assistant wprowadza niepotrzebny dyskomfort psychiczny. Jeżeli auto jeździ normalnie, to "trza" jeździć i się nie przejmować. Po zainstalowaniu Hybrid Assistant cała uwaga skupia się na parametrach apki i ciągłym analizowaniu i porównywaniu - a może jest coś źle, a może to nie tak powinno być? - i człowiek pierdolca może od tego dostać.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #305 dnia: 09 Sierpnia 2022, 15:54:31 »
HA jest kopalnią wiedzy o napędzie HSD o ile komuś ta wiedza jest potrzebna i wie jak ją wykorzystać. Jednak miliony hybryd jeżdżą bez niej i jakoś jeżdżą. Z drugiej strony lepiej że HA istnieje niż miałaby nie istnieć, prawda?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #306 dnia: 09 Sierpnia 2022, 17:36:12 »
Jasne, że tak. Lepiej, jak istnieje, jest przecież potrzebna :-) Jednak wydaje mi się, że ludzie jej nadużywają, a potem się zamartwiają.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #307 dnia: 13 Sierpnia 2022, 21:58:58 »
Panowie, czy jak nagle wyczerpie mi się bateria w pilocie - kluczyku i będę zmuszony otworzyć auto kluczykiem mechanicznym, to czy auto uruchomi się z wyczerpaną baterią w pilocie? Auto do uruchomienia potrzebuje przecież sygnału z pilota - kluczyka.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 22:00:39 wysłana przez fynooh »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #308 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:13:11 »
W Auris według instrukcji należało pilot do przycisku Start przyłożyć. W Corolli podobnie?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #309 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:14:37 »
W rav4 też i działa.
Zresztą w poprzednim moim aucie innej marki też w ten sam sposób można było uruchomić silnik.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 22:16:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:18:07 »
No, właśnie nie wiem. Instrukcja obszerna, ciężko cokolwiek znaleźć. Zapytać tutaj łatwiej ;) Chodzi ci o to, że w Aurisie przykłada się pilot do przyciski start, kiedy bateria jest wyczerpana? I po przyłożeniu naciska się start?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #311 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:25:26 »
Tak, można kluczykiem.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 22:28:04 wysłana przez Krisman »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #312 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:39:21 »
Tak, można kluczykiem.

Ja po prostu nie rozumiem. Napisz jaśniej - co "można kluczykiem"? Wyczerpuje mi się bateria w kluczyku, przykładam kluczyk do przycisku - start - i co dalej? Skurcze, zaczynam się bać, że jak mi w trasie padnie bateria w kluczyku, to unieruchomi mi auto z dala od domu :-(:-(
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 22:44:59 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #313 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:42:12 »
Wciskasz guzik kluczykiem, lub palcem, z kluczykiem przy przycisku.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #314 dnia: 13 Sierpnia 2022, 22:49:06 »
Aaaa, ok, dzięki. I to zadziała na 100%? Chodzi pewnie o to, że w padniętej baterii zawsze są jakieś resztki napięcia i te resztki po przyłożeniu kluczyka do przycisku, uruchamiają auto. Ale to zawsze jakieś ryzyko, że nie da się auta uruchomić. I chyba więc można przewiedzieć padającą baterię, gdy zmuszeni jesteśmy coraz bliżej przysuwać kluczyk do przycisku, żeby uruchomić auto. W serwisie zapytam, jakie są te baterie w kluczyku i kupię zapasowe i będę woził w aucie.
« Ostatnia zmiana: 13 Sierpnia 2022, 22:56:56 wysłana przez fynooh »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl