Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #390 dnia: 25 Października 2022, 20:29:04 »
Ok., dzięki za info., będę już spokojniejszy i nie będę się już przejmował stanem naładowania baterii. Jedynie w zimie, na dłuższe postoje, kiedy będę ograniczał jeżdżenie po śniegu i soli, będę starał się wstawić auto do garażu z bardziej naładowaną baterią, jak radził przmor.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #391 dnia: 25 Października 2022, 22:40:20 »
Pisałem o dużych mrozach i postoju przez kilkanaście dni pod chmurką. Jeśli masz ciepły garaż to szkoda zachodu.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #392 dnia: 26 Października 2022, 19:11:58 »
Jeśli masz ciepły garaż to szkoda zachodu.

Oooo, to super. Mam ciepły garaż. Tzn. grzejnik zakręcony, żeby nie było za ciepło, ale w mrozy w garażu zawsze jest na dużym plusie i sucho, bo zaizolowane rury ciepłownicze jakieś tam ciepło dają :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #393 dnia: 28 Października 2022, 16:30:43 »
Cześć. Jechałem sobie dzisiaj spokojnie ulicą w Lublinie, droga sucha, pogoda ładna. Zbliżałem się do przejścia dla pieszych i nagle szybkim krokiem wtargnęły na przejście dwie "święte krowy". Nie było to przed samą maską, był zapas bezpiecznej odległości, no ale ja błyskawicznie na hamulec ale tak z wyczuciem, że nie było mowy o zablokowaniu kół, a samochód zaczął jakoś tak gwałtownie hamować i działał przy tym ABS, bo czuć było na kołach wibracje od ABS-u. I teraz pytanie do was - co to było? Czy to zadziałał jakiś system wspomagający hamowanie, czy jak? W poprzednich autach z ABS-em nigdy przy mocniejszym hamowaniu nie uruchamiałem ABS-u na suchej, ani na mokrej drodze, a w Corolli jakoś to dziwnie, zbyt gwałtownie to hamowanie wyglądało. Może ktoś to jakoś wyjaśnić? W instrukcji nic nie widzę na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 16:48:10 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #394 dnia: 28 Października 2022, 18:17:12 »
Jak się światła awaryjne na 3 sekundy załączyły to było to awaryjne hamowanie. System uwidział że kopnołeś w hamulec i sam mocno awaryjnie dohamował.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #395 dnia: 28 Października 2022, 18:57:13 »
Aha, ok., tak to wyglądało, że auto jakby samo, bez mojej ingerencji mocniej dohamowalo. Nie wiem, czy włączyły się światła awaryjne w tym czasie. Czyli Corolla ma jakiś dodatkowy układ dohamowujacy, którego nie było w Aurisie? Jeśli tak, to głupie to rozwiązanie jest, tracę jakby kontrolę nad moim autem. Bardzo.1979, miałeś coś takiego w swojej Corolli?
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 19:03:25 wysłana przez fynooh »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #396 dnia: 28 Października 2022, 19:03:36 »
https://www.toyotapl.com/world-of-toyota/safety/pre-collision-system

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #397 dnia: 28 Października 2022, 19:21:19 »
Dzięki Krisman, coś, niecoś o tym teoretycznie wiedziałem, ale nie wiedziałem, że tak to w praktyce działa. Głupie to, żeby włączać ABS na suchym, przyczepnym asfalcie. Wie ktoś, czy w Aurisie też był taki system? Bo w Aurisie coś takiego mi się nigdy nie zdarzyło

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #398 dnia: 28 Października 2022, 20:16:07 »
Przy gwałtownym depnieciu na pedal hamulca układ sam podnosi ciśnienie plynu i wspomaga jeszcze mocniej hamowanie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #399 dnia: 28 Października 2022, 20:17:58 »
Gdyby była przyczepność w danym momencie  ABS by się nie włączył. Sam zahamuj gwałtownie z pełnym wciśnięciem hebla, a zobaczysz, że na super suchym asfalcie też włączy się ABS.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #400 dnia: 28 Października 2022, 21:42:56 »
Krisman, ja to wiem, że można zablokować koła i włączyć ABS na suchym, przyczepnym asfalcie. Nawet nie będę tego próbował, bo to wiem i to bez sensu. Chodzi o to, że hamując mocniej, ale z wyczuciem, bez blokowania kół, włączył mi się ABS i auto zaczęło samo gwałtownie hamować. To było niecodzienne i zaskakujące, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem. Na suchym asfalcie ciężko zablokować koła. Trzeba naprawdę mocno depnac w hamulec, a ja to zrobiłem umiarkowanie, jedynie tylko dość szybko postawiłem nogę na hamulcu, może to stąd ta reakcja auta.
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2022, 21:45:51 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #401 dnia: 28 Października 2022, 23:12:28 »
Aha, ok., tak to wyglądało, że auto jakby samo, bez mojej ingerencji mocniej dohamowalo. Nie wiem, czy włączyły się światła awaryjne w tym czasie. Czyli Corolla ma jakiś dodatkowy układ dohamowujacy, którego nie było w Aurisie? Jeśli tak, to głupie to rozwiązanie jest, tracę jakby kontrolę nad moim autem. Bardzo.1979, miałeś coś takiego w swojej Corolli?

Zdarzyło mi się w Corolli i wcześniej w Aurisie że przy szybkim depnięciu na hamulec nie koniecznie na maxa mocnym auto samo dohamowałao na maxa z wyraźną pracą ABS.
To normalne bo w/g statystyk przy hamowaniu awaryjnym wielu kierowców nie naciska hamulca z pełną mocą i właśnie samochód go w tym wyręcza zmniejszając drogę hamowania.

System wspomagania hamowania jest odpowiedzią na zbyt słabą reakcję kierowców, gdy konieczne jest gwałtowne i intensywne hamowanie.

https://mubi.pl/poradniki/systemy-wspomagania-hamowania/
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #402 dnia: 28 Października 2022, 23:49:17 »
@fynooh to nie jest głupie. Kiedy pieszy włazi bez zastanowienia na przejście dla pieszych (bo przecież ma pierwszeństwo choć zapewne nie wie, że nie wolno mu wchodzić tuż przed nadjeżdżający pojazd) każdy centymetr drogi hamowania się liczy.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #403 dnia: 29 Października 2022, 09:45:44 »
Dzięki za wyjaśnienia. bardos.1979, dokładnie tak to wyglądało, jak opisałeś. przmor, ogólnie może to i nie głupie, ale dla mnie to trochę głupie, bo jeżdżę już 40 lat, co nieco wprawy w tym hamowaniu i reagowaniu mam, a  auto reaguje zbyt ostro i nadgorliwie na szybkie depnięcie na hamulec. Na szczęście znalazłem na kokpicie tę funkcję i można ją wyłączyć i tak też zrobilem. Temat i dywagacje można zamknąć. :-)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #404 dnia: 29 Października 2022, 09:52:38 »
Czas reakcji z wiekiem może spadać. Żeby zawodowo jeździć autem trzeba przejść psychotesty gdzie badany jest m.in. właśnie czas reakcji. Nie bez powodu ważność psychotestow wynosi 5 lat dla wieku poniżej 60 lat a powyżej 60 lat 2.5 roku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl