Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #600 dnia: 01 Sierpnia 2023, 20:46:01 »
Ok., dzięki za cenne info.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #601 dnia: 02 Sierpnia 2023, 20:50:16 »
Dopóki nie kupisz interfejsu OBD i nie zaczniesz korzystać z Tire Assistant

Odnośnie tego OBD i Tire Asistant, to wychodzę z założenia, że jeśli wszystko w aucie działa, to jest to zbędny gadżet, który tylko niepotrzebnie zaprząta uwagę. Zgadzam się, że to daje cenne informacje, ale w tej chwili nie są  mi one potrzebne. Skupiam się na tym, co jest w aucie - na przyciskach, na wyświetlaczu, na prowadzeniu auta i na drodze. Kupię to, jak zajdzie potrzeba. Lubię minimalizm. Za dużo interfejsów i aplikacji w smartfonie trochę mnie przytłacza ;)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #602 dnia: 03 Sierpnia 2023, 08:26:49 »
Ale co cię przytłacza? Tire Asistant włączasz zaraz po odpaleniu auta aby sprawdzić ciśnienie w poszczególnych oponach jak ruszysz to się automatycznie wyłączy. Służy to do namierzenia w którym kole jest za mało powietrza, czego nie zrobisz z poziomu auta. Jak zapali ci się lampka to masz 4 możliwości, a z TA od razu namierzysz winowajcę. O ile oczywiście nie masz pozamienianych kół jak ja.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #603 dnia: 03 Sierpnia 2023, 11:36:51 »
Tire Assistant używam awaryjnie kiedy zaświeci się kontrolka (każde koło jest u mnie na właściwym miejscu) oraz kontrolnie co jakiś czas aby wiedzieć na czym "auto stoi" i albo jadę na stację benzynową skorygować ciśnienia albo nie. Hybrid Assistant używam wyłącznie w upalne dni (kilkanaście razy w roku) do wymuszenia lepszego chłodzenia baterii HV. Raz na miesiąc albo i rzadziej uruchamiam Dr.Prius aby sprawdzić co z baterią HV. To tyle. Żadnego przytłaczania informacjami nie obserwuję :)
Aha, kiedy korzystam z Hybrid Assistant to aplikacja pracuje w tle i nawet nie widzę co ona wyświetla, słyszę tylko wentylator baterii wchodzący na maksymalne obroty co jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2023, 11:39:21 wysłana przez przmor »

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #604 dnia: 03 Sierpnia 2023, 16:49:46 »
Jak TR używa się
kontrolnie co jakiś czas aby wiedzieć na czym "auto stoi"
to nie ma mowy, aby powstała sytuacja gdy
zaświeci się kontrolka
Chyba, że uszkodzisz oponę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #605 dnia: 03 Sierpnia 2023, 18:31:09 »
Dwa tygodnie temu wsiadłem w nocy do auta i kontrolka mi się zaświeciła. Uruchomiłem TA i okazało się, że we wszystkich kołach jest tuż poniżej 2atm. Rzut oka na termometr i wszystko jasne bo temperatura spadła w okolice 10st.C. Następnego dnia kontrolka już się nie świeciła bo było ponad 25st.C i ciśnienie w kołach między 2.1 a 2.2. Gdyby nie uruchomienie TA nie wiedziałbym co jest grane.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #606 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:25:38 »
Fizyka twierdzi, że na każde 10 stopni Celsjusza przypada 0,1 bara różnicy.
Można jeździć na minimalnie przepompowanych kołach i nic sie nie wydarzy, gorzej gdy z nominalnej wartosci spadamy na 1,7 bara przy niskoprofilowych oponach to dramat.
Jednym z rozwiazań to pompowanie opon azotem który jest gazem nieściśliwym co idzie za tym nie wrażliwym na zmiany temperatury i cisnienia atmosferycznego.
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #607 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:35:39 »
Mam w kołach 78% azotu :)

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #608 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:35:52 »
Fizyka twierdzi, że na każde 10 stopni Celsjusza przypada 0,1 bara różnicy.
Można jeździć na minimalnie przepompowanych kołach i nic sie nie wydarzy, gorzej gdy z nominalnej wartosci spadamy na 1,7 bara przy niskoprofilowych oponach to dramat.
Jednym z rozwiazań to pompowanie opon azotem który jest gazem nieściśliwym co idzie za tym nie wrażliwym na zmiany temperatury i cisnienia atmosferycznego.
Powietrze to 78% azotu…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #609 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:37:08 »
Wszystko jasne, wygodny gadżet, tylko że to kosztuje, a jak zapali się kontrolka, to ciśnienie można sprawdzić ciśnieniomierzem. Mam taki fajny i dokładny. Kilka dni temu wróciłem z Warszawy i wieczorem zapaliła mi się kontrolka. Sprawdziłem koła ciśnieniomierzem i w lewym przednim było 1,8 atm. Widać było też łeb gwoździa w bieżniku. Dopompowałem koło i skoczyłem do wulkanizatora. Przy okazji zleciłem wyważenie wszystkich kół i dlatego wcześniej pytałem o zamianę kół miejscami. Obyło się więc bez OBD, choć mniej wygodnie. Zgadzam się, OBD i TA jest fajny, ale na razie szkoda mi na to kasy. I nasuwa mi się pytanie. Skoro można zamieniać koła miejscami i kontrolka nie zapali się, to żeby TA poprawnie działał to kół nie można zamieniać, tak? I dlaczego?

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #610 dnia: 03 Sierpnia 2023, 19:47:15 »
Panowie spamerzy ...napompujcie sobie kola 98% tlenem to zobaczycie co sie stanie przy skoku rzędu 10 stopni.
Te 0.1 bara na 10 stopniach robi tlen
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #611 dnia: 03 Sierpnia 2023, 21:28:03 »
Piszesz o rzeczach tak oczywistych, że mógłbyś w ogóle powstrzymać się od pisania. Do tego nie widzisz emotki?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #612 dnia: 04 Sierpnia 2023, 10:20:49 »
I nasuwa mi się pytanie. Skoro można zamieniać koła miejscami i kontrolka nie zapali się, to żeby TA poprawnie działał to kół nie można zamieniać, tak? I dlaczego?
TA pokazuje położenie czujników zapamiętanych podczas pierwszej kalibracji. I tak przykładowo, gdzie byś nie przełożył przedniego prawego koła, to i tak w przypadku spadku w nim ciśnienia, TA będzie wskazywać na przednie prawe.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #613 dnia: 04 Sierpnia 2023, 11:05:05 »
TA będzie wskazywać na przednie prawe.
To trochę bez sensu.

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #614 dnia: 04 Sierpnia 2023, 19:10:55 »
Nie trochę  :-P