Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1005 dnia: 04 Marca 2024, 22:56:01 »
Masz HA? Jeśli tak to zaobserwuj czy coś takiego ma miejsce. Ja czegoś takiego nie zaobserwowałem a zagrzanie zimnej baterii wymaga kilkukilometrowej jazdy z wieloma konkretnymi hamowaniami choć i wtedy prąd płynący do baterii jest ograniczany.

Wracając do pytanie kolegi @fynooh być może fakt załączenia bądź nie silnika spalinowego zależy od tego w jakim stopniu naładowania jest bateria HV po uruchomieniu auta.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2024, 23:14:47 wysłana przez przmor »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #1006 dnia: 05 Marca 2024, 11:36:46 »
fakt załączenia bądź nie silnika spalinowego zależy od tego w jakim stopniu naładowania jest bateria HV po uruchomieniu aut

Myślę, że to nie ma znaczenia, ponieważ w zimie, kiedy temperatura w garażu jest nie wyższa, jak 12 - 13 st., albo mniej, silnik spalinowy uruchamia się zawsze, niezależnie od stanu naładowania baterii. Z kolei, jak temperatura w garażu wynosi 15 st. i więcej, silnik spalinowy nigdy się nie uruchamia, nawet, jak jest mniej prądu w baterii.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1007 dnia: 05 Marca 2024, 11:39:24 »
Hybryda żyje własnym życiem :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1008 dnia: 05 Marca 2024, 11:40:08 »
Wygląda na to, że tak, dlatego ciężko czasami rozgryźć, co ta hybryda wymyśla ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Marca 2024, 11:41:52 wysłana przez fynooh »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1009 dnia: 05 Marca 2024, 13:45:04 »
Masz HA? Jeśli tak to zaobserwuj czy coś takiego ma miejsce.
Mam. Popatrzę, puki chłodno jeszcze jest.
ps. u mnie (RAV4) jak jest zimno to też zawsze spalinówka startuje i puki trochę nie podgrzeje silnika to nie gaśnie.

Offline lindinho

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1010 dnia: 06 Marca 2024, 19:52:56 »
Poleci ktoś, proszę, dobrze świecące żarówki HIR2? Założyłem do dwuletniej E21 nowe Bosmy, jednak szału nie widzę.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1011 dnia: 06 Marca 2024, 20:52:43 »
Ja tylko podpowiem, żebyś nie ulegał magicznym hasłom marketingowym typu +150% bo czasem bardziej uczciwa firma oznaczy liczbę gwiazdką po czym małym drukiem dopisze, że te reklamowane więcej światła podane jest w odniesieniu do minimalnej wartości określonej przepisami a nie do standardowej żarówki HIR2.

Offline Radziu123

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1012 dnia: 09 Marca 2024, 07:48:08 »
Hej, mam Corolle z 2019, moja skórzana podgrzewana kierownica już się dość zużyła, błyszczy się i nie wygląda to estetycznie.
Planuje kupić zatem jakąś nową (nowszą używkę), tylko sam nie mam kompetencji, żeby ją wymienić. Czy ktoś kiedyś to robił? Szukam osoby która potrafi takie rzeczy na terenie lub okolic Krakowa.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1013 dnia: 09 Marca 2024, 08:14:54 »
Na kierownicy nie ma prawdziwej skóry. Nie lepiej i łatwiej ją po prostu obszyć prawdziwą skórą.

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1014 dnia: 09 Marca 2024, 08:42:51 »
Hej, mam Corolle z 2019, moja skórzana podgrzewana kierownica już się dość zużyła, błyszczy się i nie wygląda to estetycznie.
Planuje kupić zatem jakąś nową (nowszą używkę), tylko sam nie mam kompetencji, żeby ją wymienić. Czy ktoś kiedyś to robił? Szukam osoby która potrafi takie rzeczy na terenie lub okolic Krakowa.
Colin jest z Krakowa lepiej Ci sie nie mogło trafić
Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline Radziu123

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #1015 dnia: 09 Marca 2024, 10:36:10 »
No właśnie też się zastanawiam nad opcją obszycia, robił to ktoś z Was? Chciałbym żeby to jednak wyglądało dobrze nie jak jakoś wiejski tuning albo nakładka z biedry...

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1016 dnia: 09 Marca 2024, 14:24:26 »
też się zastanawiam nad opcją obszycia, robił to ktoś z Was?
Było tu kilka osób, musisz poszukać, i bardzo elegancko to wyszło, ale chyba musieli zdejmować kierownicę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1017 dnia: 09 Marca 2024, 15:38:51 »
No właśnie też się zastanawiam nad opcją obszycia, robił to ktoś z Was? Chciałbym żeby to jednak wyglądało dobrze nie jak jakoś wiejski tuning albo nakładka z biedry...
Ja obszywałem tutaj. http://serwiskierownic.pl/  Mają kierownice na wymianę. Kierownicą z podgrzewaniem to nakładają skórę na oryginalną. Ponieważ zdjęcie oryginalnej skóry powoduje zniszczenie podgrzewania. Cenowo przyzwoicie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1018 dnia: 09 Marca 2024, 18:13:12 »
Ja mam nakładkę, taką trochę ozdobną, modyfikowaną. Śmiali się, że nieładna, ale ja mam spokój. Modę se szurać rękami po kierownicy do woli i nic mi się nie wytrze, a wy stajecie w końcu przed dylematem wytartej kierownicy i tracicie czas, energię i kasę na jej naprawę. A pisał ktoś, żeby nie przejmować się, tylko jeździć, korzystać, tylko że to nie przejmowanie się z czasem wyłazi. A dodatkowo moja kierownica z nakładką jest grubsza i zwyczajnie lepiej leży mi w rękach. Kierownica bez nakładki jest dla mnie nieco za cienka.

Panowie, pytanie z innej beczki i z innej marki: Co sądzicie o hybrydach Hondy? O napędach? Głównie chodzi mi o HR-V e:HEV i Civic e:HEV. To pełne hybrydy, a jak z jakością i niezawodnością? Zanim założę konto i odwiedzę forum Hondy, może wstępnie ktoś coś wie, czy warto celować w tę markę, czy lepiej zostać przy Toyocie?
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2024, 18:16:06 wysłana przez fynooh »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1019 dnia: 09 Marca 2024, 18:24:30 »
Faktycznie założyłem kondona na kierownicę w kolorze pokrowców. Rozwiązanie tymczasowe. Ale się przedłuża…
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl