Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447559 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline p.i.x.e.l

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1410 dnia: 03 Lutego 2025, 11:12:56 »
Hamowanie silnikiem mogłoby działać automatycznie w trybie "D".
I działa automatycznie, każdy kto pokonuje długie zjazdy w górach może się o tym przekonać. A możliwość włączenia ręcznie trybu B to według moich informacji (niekoniecznie prawdziwych) obowiązek prawny, w którym samochód musi mieć możliwość hamowania/spowalniania inną niż hamulce.   Ale nie jeździłem innymi automatami czy elektrykiem, więc nie potwierdzę czy ta teoria to nie bajka ;)

Offline mok

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 TS
« Odpowiedź #1411 dnia: 04 Lutego 2025, 12:23:28 »
 <taniec>dzień dobry.
Corolla e21 kombi benzyna. Chcę zamontować lusterko wsteczne fotochromatyczne. Zasilanie podpinać gdzieś w lampce sufitowej czy ciągnąć kabel do kostek przy lewej nodze kierowcy? Pozdrawiam

Offline tojota_hejter

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla 2.0 kom
« Odpowiedź #1412 dnia: 05 Lutego 2025, 13:33:05 »
Pacjent corolla 2.0 kombi 2024- rozładowany akumulator. Wyciągnąłem akumulator (nie mam dostępu do prądu w hali garażowej) i jest to Varta 345 LN1-MF. Jakiego rodzaju jest to akumulator? Mam prostownik do ładowania akumulatorów zwykłych i AGM /Start-stop- który tryb powinienem wybrać? Akumulator mial podpięta rurkę do odprowadzania gazów (jest on umiejscowiony w bagażniku), czy bezpieczne będzie ładowanie go w mieszkaniu?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1413 dnia: 05 Lutego 2025, 13:51:53 »
Witamy, zwykły
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tojota_hejter

• Prawie Toyot
  • Samochód:: corolla 2.0 kom
« Odpowiedź #1414 dnia: 05 Lutego 2025, 14:18:40 »
Witamy, zwykły
Dziękuję bardzo. Jak wyglada kwestia gazów wydobywających się z akumulatora? Instrukcja cos wspomina o gazach, które mogą się wydobywać przy ładowaniu i mam lekkie obawy w kwestii ładowania w mieszkaniu

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #1415 dnia: 05 Lutego 2025, 16:46:50 »
z każdego zwykłego kwasiaka (pewnie nie tylko) wydobywają się opary, na które trzeba uważać przy ładowaniu bo w skrajnym przypadku można zrobić bum ;)
najlepiej ładować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu zgodnie z zasadą, że do 14,7V ładujemy prądem 1/10 pojemności.
powyżej 14,7V też można ładować ale trzeba to robić już ostrożniej i mniejszym prądem, żeby się nie grzał i nie gazował za bardzo - tutaj dobrze rozpoznać temat, żeby sobie czy akumulatorowi nie zrobić krzywdy :)

Offline Obywatel1978

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4III 3ZR-FAE
« Odpowiedź #1416 dnia: 05 Lutego 2025, 17:51:28 »
A ja tam od razu ładowarę rozkręcam na maxa :-) I tak - jako że jest automatyczna - sama sobie reguluje prąd. Nie muszę później pamiętać, żeby pod koniec ładowania podkręcić gałkę bo taka instrukcja widnieje na ładowarkach Stefpol.

Naprawdę nad akumulatorami nie trzeba się tak rozczulać jak się niektórym wydaje. Alternator może na akumulator podawać nawet kilkadziesiąt Amper i on musi to wytrzymać.
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2025, 17:55:29 wysłana przez Obywatel1978 »

Offline muzz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H TS
« Odpowiedź #1417 dnia: 06 Lutego 2025, 09:35:06 »
Naprawdę nad akumulatorami nie trzeba się tak rozczulać jak się niektórym wydaje. Alternator może na akumulator podawać nawet kilkadziesiąt Amper i on musi to wytrzymać.

true ale alternator podaje ograniczone napięcie czyli max te 14,7-14,8...
duży prąd powyżej tego napięcia powoduje szybkie gazowanie, nagrzewanie się itd.
dlatego, tym bardziej jak ktoś się nie zna i nie chce się doktoryzować to powinien trzymać się podanego przepisu albo podłączyć jakąś automatyczną ładowarkę, która sama ogarnie

Offline adamwrk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #1418 dnia: 12 Lutego 2025, 15:50:48 »
Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na tym forum, choć czytam już od jakiegoś czasu.

Chciałem zapytać o kilka rzeczy, które mnie zastanawia po odbiorze TS 2.0 (2024 rok):
1) Układ wydechowy jest z jedną końcówką, do tej pory byłem pewny, że silniki 2.0 miały podwójny wydech. Czy wiecie dlaczego i od kiedy to się zmieniło?
2) Tylna szyba (albo lusterko, ale raczej szyba) lekko zniekształca obraz, szczególnie w górnej części. Najlepiej widać to właśnie we wstecznym przy dynamicznej sytuacji, gdy za nami jadą samochody. Czy też tak macie?

Offline BONO77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1419 dnia: 18 Lutego 2025, 15:48:40 »
Witam wszystkich na forum.
Jestem posiadaczem Corolli E21 z silnikiem 1,6 rocznik 2020.
Proszę powiedzcie mi czy znacie jakieś dobre i polecane warsztaty (mechaników) w Gdańsku lub bliskiej okolicy?
Pozdrawiam
Toyota Corolla 1.6 Comfort+Tech (2020)
Toyota C-HR 2.0 Executive (2022)

Offline punek_elo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1420 dnia: 18 Lutego 2025, 17:08:23 »
Dzień dobry ma ktoś link do zakupu sprawdzonego oleju oraz filtra oleju dla toyoty corolli 1,8 hybrid 2021r kombi 122 tyś przebiegu. Dziękuję

Offline matblo

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1421 dnia: 18 Lutego 2025, 17:45:12 »
cześć,
jestem nowy na forum. Jakieś 3 miesiące temu z żoną kupiliśmy używaną Toyotę Corollę 1.6 benzyna, 132KM, automatyczna skrzynia biegów. Ostatnio głównie jeździmy po mieście (Poznań), na krótkich trasach około 5-6km, jako podsumowanie trasy pokazuje nam spalanie > 10l/100km, na dłuższych trasach podsumowanie ~6.5l/100km. To są normalne wartości czy mam się czymś przejmować?

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #1422 dnia: 18 Lutego 2025, 22:41:36 »
Czy da się wyłączyć tryb elektryczny? Docieranie silnika w zimę średnio mi się podoba teraz w trybie 50% EV

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #1423 dnia: 18 Lutego 2025, 22:44:26 »
cześć,
jestem nowy na forum. Jakieś 3 miesiące temu z żoną kupiliśmy używaną Toyotę Corollę 1.6 benzyna, 132KM, automatyczna skrzynia biegów. Ostatnio głównie jeździmy po mieście (Poznań), na krótkich trasach około 5-6km, jako podsumowanie trasy pokazuje nam spalanie > 10l/100km, na dłuższych trasach podsumowanie ~6.5l/100km. To są normalne wartości czy mam się czymś przejmować?

Ja pamiętam te silniki 1.6, na zimnie ssanie było takie że myślałem że się silnik zepsuł. Zerknąłem w mejla od mojego flotowca i norma na 1.6 manual to było 7.8L. Więc wartości jak najbardziej realne, ten silnik dużo żlopie i bierze moment bardzo wysoko, więc w automacie podwójnie stracisz

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1424 dnia: 18 Lutego 2025, 22:45:06 »
Czy da się wyłączyć tryb elektryczny? Docieranie silnika w zimę średnio mi się podoba teraz w trybie 50% EV
Nie da.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl