Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 447254 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 GR
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1695 dnia: 19 Kwietnia 2026, 10:26:06 »
Szybkie pytanko, bo tak na 3 k km chce pyknac wymianke oleju , jakoze u mnie aso 200 ze swoim olejem a 550 z ich to mysle o swoim i na 1 miejscu stawiam Millersa, ale tez kilka innych jak: LM, Eneos (ktory?), Ravenol, Xado, Syntium, Penrite, Kroon, Eurol, Motul, czy Mitasu? Mannol, Wolf czy Specol czy nawet nowe Qualitium (ich nano z grafenem sprawdzone w innych autach) chyba odpuszcze, nie chce tez mega drogiego bo i tak zawsze sam leje dodatek do oleju, tu w przypadku new sztuki c5 nano Archoila wjedzie - wiec co polecacie? ten toyotoski to banki wygladaja jak op. zastepcze :( ale moze nie o to chodzi tylko o to co w srodku :) co do oleju z beczek jakos tak mam watpliwosci czy w srodku jest ten olej co powinien czy ktos sobie poprostu nie przelewa w beczke cos tanszego - tak jak w calej tej zlodziejsko - kombinatorskiej branzy ( choc w aso mysle ze to by juz bylo mega przegiecie). Jeszcze pytanko bo pykam glownie autobanowe traski i na LPG, czy warto w polowie wymieniac olej, tym bardziej przy takiej cenie z aso ? czy raczej zbedny wydatek?
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2026, 10:39:53 wysłana przez prymek »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1696 dnia: 19 Kwietnia 2026, 10:43:31 »
Doktryna olejowa tego forum to Eneos lub Toyotowski olej, dodatkowo oleje Orlenu z odznaczeniem Teraz Polska.

Skoro LPG to pewnie 1.8h to po prostu wymieniaj olej zgodnie z zaleceniem producenta i nic się nie stanie. Jak masz 2.0 to też nic nie powinno być bo robisz trasy czyli nieistniejący problem rozrzedzania oleju i tak ciebie nie dotyczy.

Jak bardzo chcesz wydać trochę pieniędzy żeby poprawić na siłę życie twemu silnikowi na tym łez padole to prześlę numer telefonu, poślij blika a ja odprawię rytuał na cześć twego silnika, będzie bardziej skuteczne niż płukanka czy wymienianie oleju co 69km.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1697 dnia: 19 Kwietnia 2026, 10:58:03 »
Eneos? hmm sa 2 czyli jaki? Orlen? nie dzieki, moze jeszcze K2 :)
Jak nikt nic wartosciowego nie napisze to zostaje przy Millersie + c5 nano, 2.0 z lpg - jaki sens ? 5 pln na 100 km taniej :) Oczywiscie ze 1,8 skoro lpg, stad odpuscilem Camry wlasnie, mimo ze tylko 20 k bym dobulil, moze stracilem na komforcie troche, ale napewno sporo zyskalem na 100 km :)
Bo tak naprawde w tym aucie urzekla mnie autonomiczna wrecz jazda nim na tempomacie, nie spotkalem sie jeszcze z tak dzialajaca dobrze ta funkcja, a sporo aut VAG-a oblatalem - robie praktycznie cala 800 km trase do roboty na nim, w miescie tez czesto uzywam ale wiadomo juz z duza kontrola kiery, jak narazie super zadowolenie z wyboru, pozyjemy zobaczymy :)
Jak juz bym mial lac cos pozadnego/drogiego to wybralbym ten, no ale musze 0w16 :(
https://sklep.archoil.pl/produkt/olej-silnikowy-kroon-oil-poly-tech-0w-20-fe-100-syntetyk-pao-ester-osp-mid-saps/
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2026, 11:33:48 wysłana przez prymek »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1698 dnia: 19 Kwietnia 2026, 12:23:18 »
Nie wiem czy to będzie wartościowa odpowiedź ale mój hybrydowy Auris bez LPG przejechał na oleju Castrol Magnatec 5w30 350 tys.km bez jakichkolwiek problemów. Obecny przebieg 440 tys.km i przy ostatniej wymianie wlałem Eneos X Ultra 0w20 ale różnic nie odczuwam. Kilka lat temu zalałem też Millers 0w20 i też żadnych różnic nie odczułem. Tyle że ja jeżdżę autem a nie doktoryzuję się z tematu właściwości olejów.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1699 dnia: 19 Kwietnia 2026, 12:37:23 »
Tyle że ja jeżdżę autem a nie doktoryzuję się z tematu właściwości olejów
Tu tylko o to chodzi  :-)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #1700 dnia: 19 Kwietnia 2026, 14:58:14 »
Tyle że ja jeżdżę autem a nie doktoryzuję się z tematu właściwości olejów
Tu tylko o to chodzi  :-)
+1

Offline Poli

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla1.8
« Odpowiedź #1701 dnia: 19 Kwietnia 2026, 17:29:21 »
Doktryna olejowa tego forum to Eneos lub Toyotowski olej, dodatkowo oleje Orlenu z odznaczeniem Teraz Polska.

Skoro LPG to pewnie 1.8h to po prostu wymieniaj olej zgodnie z zaleceniem producenta i nic się nie stanie. Jak masz 2.0 to też nic nie powinno być bo robisz trasy czyli nieistniejący problem rozrzedzania oleju i tak ciebie nie dotyczy.

Jak bardzo chcesz wydać trochę pieniędzy żeby poprawić na siłę życie twemu silnikowi na tym łez padole to prześlę numer telefonu, poślij blika a ja odprawię rytuał na cześć twego silnika, będzie bardziej skuteczne niż płukanka czy wymienianie oleju co 69km.
[/quot
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2026, 17:32:20 wysłana przez Poli »

Offline ojciecmajster

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1702 dnia: 19 Kwietnia 2026, 20:51:07 »
Cześć, czy ktoś już wymieniał czyjniki TPMS w Corollach 2016 FL? Ile lat tyo wytrzymuje, jakie koszta wymiany, czy lepiej kupić OEM od Toyoty czy szukać dobrej jakości zamienników (jaka firma, po jakim kodzie producenta ich szukać?) Moje mają już 10 lat, póki co jeszcze działają. Wymieniam komplet opon i myślę co by ich przy okazji nie wymienić?
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 hybryda 5 g
« Odpowiedź #1703 dnia: 20 Kwietnia 2026, 07:25:38 »
Szybkie pytanko, bo tak na 3 k km chce pyknac wymianke oleju , jakoze u mnie aso 200 ze swoim olejem a 550 z ich to mysle o swoim i na 1 miejscu stawiam Millersa, ale tez kilka innych jak: LM, Eneos (ktory?), Ravenol, Xado, Syntium, Penrite, Kroon, Eurol, Motul, czy Mitasu? Mannol, Wolf czy Specol czy nawet nowe Qualitium (ich nano z grafenem sprawdzone w innych autach) chyba odpuszcze, nie chce tez mega drogiego bo i tak zawsze sam leje dodatek do oleju, tu w przypadku new sztuki c5 nano Archoila wjedzie - wiec co polecacie? ten toyotoski to banki wygladaja jak op. zastepcze :( ale moze nie o to chodzi tylko o to co w srodku :) co do oleju z beczek jakos tak mam watpliwosci czy w srodku jest ten olej co powinien czy ktos sobie poprostu nie przelewa w beczke cos tanszego - tak jak w calej tej zlodziejsko - kombinatorskiej branzy ( choc w aso mysle ze to by juz bylo mega przegiecie). Jeszcze pytanko bo pykam glownie autobanowe traski i na LPG, czy warto w polowie wymieniac olej, tym bardziej przy takiej cenie z aso ? czy raczej zbedny wydatek?
Ja leję eneosa xprime 0w16. Zastanawiam się nad zalaniem 0w20 następnym razem, ale jako pierwszy wybór 0wq6. Zrobione już mam 20 tys na tym oleju. Dwie wymiany.

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1704 dnia: 20 Kwietnia 2026, 07:45:34 »
jakbym mial uzywke to bym nie przeplacal za olej tylko lal ten:
https://chemnaft.com/produkt/qualitium-power-h-0w-16/ (pl marka cos jak Specol , sprawdzona w wielu innych autach)
 + ewentualnie :
https://sklep.archoil.pl/produkt/oilsyn-nano-c5-modyfikator-tarcia-regenerator-metalu/

Offline Gorthin

• Prawie Toyot
  • Samochód:: ToyotaCorollaTS
« Odpowiedź #1705 dnia: 24 Kwietnia 2026, 06:50:11 »
Mam Toyota Corolla TS 1.8 hybryda z 2021r. Szukam drugiego kompletu felg do tego modelu. Opony mam 225/45 R17. Gdzie mogę znaleźć informację jakie alufelgi będą pasować do tego modelu i opon? Jaki Rozstaw śrub, szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny? Mam komplet zimowych, ale mam je założone i nie mam jak podejrzeć, a chcę dokupić drugi komplet na letnie opony.

Drugie pytanie.
Do drugiego kompletu chciałbym dokupić Czujniki monitorowania ciśnienia w kołach TPMS aby mieć dwa pełne komplety kół. Jak rozumiem najpewniejsze są te oryginalne za 800zł, czy można jakieś inne kupić?

Trzecie sprawa.
Może jednak lepiej przekładać opony letnie/zimowe na jeden komplet kół i tyle? Co sądzicie, jak robicie?

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1706 dnia: 24 Kwietnia 2026, 09:14:56 »
nie mogac znalezc jak tu zalaczyc zalacznik opisuje w takim razie:
jak wyl auto pojawia sie taka historia przejazdu:
- przejechana odl
- czas podrozy
- zuzycie trybu ev 75%
- sr podrozy 3,9 L/100
i mnie zastanawia czy ta srednia uwzglednia te 75% jazdy w trybie ev, czy informuje ze te 25% na trybie spailna przejechlem ze srednia 3,9 L ?

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #1707 dnia: 24 Kwietnia 2026, 09:23:21 »
- przejechana odl
- czas podrozy
- zuzycie trybu ev 75%
- sr podrozy 3,9 L/100
i mnie zastanawia czy ta srednia uwzglednia te 75% jazdy w trybie ev, czy informuje ze te 25% na trybie spailna przejechlem ze srednia 3,9 L ?
Przecież to logiczne, że podczas jazdy w trybie EV nie spalisz paliwa. Średnie spalanie z całej podróży wynika z 25% używania silnika spalinowego.

Offline prymek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1708 dnia: 24 Kwietnia 2026, 11:09:27 »
- przejechana odl
- czas podrozy
- zuzycie trybu ev 75%
- sr podrozy 3,9 L/100
Przecież to logiczne, że podczas jazdy w trybie EV nie spalisz paliwa. Średnie spalanie z całej podróży wynika z 25% używania silnika spalinowego.

tak nie dokonca logiczne, bo jakby to 3,9 dot. tylko tych 25 % jazdy to spalilbym tak naprawde niecaly 1 l/100, a jak jest to srednie wyliczone z calosci czyli 75% ev +25% spalina to wychodzi 3,9/100, w poprzednim Fiat 600 mhev wlasnie ta pierwsza opcja byla wyswietlana po jezdzie

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #1709 dnia: 24 Kwietnia 2026, 11:14:36 »
Mam Toyota Corolla TS 1.8 hybryda z 2021r. Szukam drugiego kompletu felg do tego modelu. Opony mam 225/45 R17. Gdzie mogę znaleźć informację jakie alufelgi będą pasować do tego modelu i opon? Jaki Rozstaw śrub, szerokość, odsadzenie ET, otwór centralny? Mam komplet zimowych, ale mam je założone i nie mam jak podejrzeć, a chcę dokupić drugi komplet na letnie opony.

Drugie pytanie.
Do drugiego kompletu chciałbym dokupić Czujniki monitorowania ciśnienia w kołach TPMS aby mieć dwa pełne komplety kół. Jak rozumiem najpewniejsze są te oryginalne za 800zł, czy można jakieś inne kupić?

Trzecie sprawa.
Może jednak lepiej przekładać opony letnie/zimowe na jeden komplet kół i tyle? Co sądzicie, jak robicie?
Tu dobierzesz do auta wszystko co ci potrzebne. https://www.oponeo.pl/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl