Corolla cross ojca. Auto kupione używane. W bagazniku bylo dojazdowe. Czy przy dokrecaniu tak ma być ze dojazdowe trzymane jest nakrętką w miejscu fazy na nakrętce a nie całą powierzchnią tej podkładki tak jak felga alu. Czy do dojazdówki trzeba dokupić specjalny inny kpl. nakrętek? . 
Wysłane z mojego 2201117SG przy użyciu Tapatalka
Tak, to jest całkowicie normalne. ✅
W Toyocie Corolla Cross (i większości aut z felgami aluminiowymi) nakrętki do felg alu są typu płaskiego / z podkładką (mag / flange / washer type). Mają dużą, płaską powierzchnię oporową, która dobrze przylega do gładkiego otworu w feldze aluminiowej.
Koło dojazdowe (zapasowe stalowe, tzw. "donut") ma zazwyczaj otwory stożkowe (conical / tapered), jak klasyczne felgi stalowe. Dlatego gdy zakładamy oryginalną nakrętkę od alu:
Nakrętka nie opiera się całą podkładką, tylko fazą/skosem na końcu (tapered part).
To właśnie pokazuje strzałka na Twoim zdjęciu.
Czy to jest bezpieczne?
Na krótki dystans (dojazdowe jest przeznaczone max 80 km/h i na krótko) — tak, jest OK. Toyota tak zaprojektowała te nakrętki specjalnie, żeby dało się nimi przykręcić zapasowe koło stalowe.
Moment dokręcania taki sam jak normalnie (zazwyczaj 103–110 Nm, sprawdź w instrukcji swojego auta).
Czy warto dokupić osobny komplet nakrętek do dojazdówki?
Nie jest to obowiązkowe, ale wielu właścicieli tak robi dla spokoju:
JA posiadam Corollę E21 2020 rok i osobiście kupiłem do koła dojazdowego poniże nakrętki do kół stalowych. Po kupnie dzwonił do mnie pan z ASO Toyota Radość i pytał czy "dojazdówka" jest oryginalna toyoty czy inna.
https://allegro.pl/oferta/nakretka-felgi-stalowej-stozek-m12x1-5-toyota-oe-17352388320