Autor Wątek: Witam  (Przeczytany 3007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trix

• Gość
Witam
« dnia: 17 Października 2014, 18:32:00 »
Witam,
od dwóch lat jestem posiadaczem Priusa GenII 2009 w wersji amerykańskiej Touring. Przebieg w momencie zakupu 50000km.
Kupiłem GenII, bo wtedy bardziej mi się podobał, niż GenIII. Amerykańska wersja dlatego, że tym czasie, to jeden z kilku samochodów do kupienia w Polsce z tego rocznika z relatywnie niskim przebiegiem. Autko ma obecnie 50000mil nalotu:)
Naprawy i modyfikacje od momentu zakupu:
- Wymiana łożyska koła przednego przy 55000km - efekt uboczny wcześniejszej stłuczki.
- Montaż lampy przeciwmgielnej z tyłu - wersja amerykańska nie ma lamp przeciwmgielnych, okręgowa stacja kontroli przycisnęła i trzeba było założyć.
- Wyjęcie pomarańczowych przesłonej przednich lamp postojowych - w USA postojówki są pomarańczowe,
na szczęście żarówki są przesłonięte pomarańczową wstawką, którą można było wyjąć bez problemu.
- Montaż DRL LED.
- Wymiana przewodów z płynem chłodzącym silnik - zwierzaki pogryzły.
- Zakup czytnika OBDII i apki TorquePro (dzięki artykułowi Sergiusza, którego pozdrawiam)
- Montaż zmieniarki USB MP3.
Obecnie jednyny dość poważny problem, z ktorym się borykam, to rozszczelnienie przewodów klimatyzacyjnych i głośna praca kompresora.
Prawdopodobnie to tylko rozszczelnienie przewodów, a głośna praca kompresora klimy, wynika z mniejszej ilości czynnika chłodzącego.
Od maja br zapisuję tankowania oraz przebiegi do Fuelio. Statystyki na dziś po sezonie letnim z minimalnym używaniem klimatyzacji:
- najlepsze spalanie: 4,52l/100km
- najgorsze spalanie: 5,59l/100km
Przebieg w cyklu 65%miasto, 35% trasa
Oczywiście w zimie spalanie jest 1-1,5l większe niż w lecie.
W zeszłym roku miałem spalanie średnio 0,5-1,0l większe, w tym roku po prostu wolniej jeżdżę i nie palę gumy spod każdego czerwonego:)
W mieście 50-60km/h max. Na drodze krajowej średnio trzymam 88km/h. Wyczytałem gdzieś na priuschat, że napęd priusa II jest zoptymalizowany pod prędkość 55mph/88km/h.
Przy tej prędkości silnik elektryczny jest w stanie wspomagać silnik spalinowy przy delikatnych wzniesieniach.
Z tempomatu korzystam jak najczęściej, ale z głową, np zwalniam przy podjazdach, przyśpieszam przy zjazdach. Pulse and glide, jak tylko ruch na to pozwala. Nie ma nic gorszego, jak prius zawalidroga:)
Zwykle parkuje pod blokiem. Przez dwie zimy, które razem przeszliśmy zapalał bez problemu po mroźnych nocach, szybko się grzał rano w drodze do pracy.
Polecam priusa każdemu jako świetne auto miejskie, tym co dojeżdżają do pracy oraz tym, którzy często przewożą pasażerów po mieście pod miastem - generalnie polecam tym, których styl jazdy i codzienna trasa pasują do parametrów i możliwości wykorzystania tego auta.

Trix

• Gość
Odp: Witam
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Października 2014, 18:38:25 »

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Października 2014, 23:08:27 »
Gratuluję auta - kiedyś prawie stałem się posiadaczem takiego egzemplarza (tylko spec. EU).
Bardzo dobre wyniki spalania! Ostatnio na imprezie Toyoty mocno się spinając (jazda 10 min po mieście) wykręciłem gen III 2.6l/100km a w drugim przejeździe (bez konkursowej ' napinki ' ) 5,7 :) Coś ciekawego z wyposażenia? JBL, kamera, czujniki? Widzę, że masz hands free :) Coś się dzialo z tyłem? Zderzak tylny wydaje się w innym odcieniu niż reszta auta..

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2014, 00:09:32 »
Napisałem dziś baaaardzo długi post w odpowiedzi na w/w.
No i wcięło - przez ten internet ze statku.. :(
Spróbuję jeszcze raz...

No łaadnee caaaackooo! :D
- ten kolor wyjątkowo pasuje Priusowi.

I jeszcze jedno - dałeś czadu z pierwszym postem na forum :) Najbardziej mnie wkurzają kolesie, którzy zaraz po zarejestrowaniu się, zamieszczaja posty w stylu "hej, jestem tu nowy, czy ktoś wie, gdzie można kupić używaną oponę do "Stara"...
Fajnie opisałes historię swojej przygody z Priusem, chyba będzie ciekawie wymieniać się doświadczeniami, bo widać, że (tak jak większość z nas) jesteś zakręcony wokół tego modelu.
Ja osobiście wolę europejską wersję, ale brakuje mi w niej wyłącznika kontroli trakcji - u Ciebie pewnie jest ten pstryk pod kolumną kierownicy... korzystałes z tego? Zimą, przy ciężkich warunkach śnieżno/lodowych? ja już raz utknąłem i nie mogłem się wyciągnąć, bo ta kontrola trakcji dławiła mi napęd i trzeba było prosić o pomoc uczynnych ludzi do pchania :/

p.s.
Cytuj (zaznaczone)
(dzięki artykułowi Sergiusza, którego pozdrawiam)
Sergia nie ma na tym forum, udziela się na Priuschacie i swoim blogu.. oraz fejsie ;) warto go czytać, bo baardzo kumaty :)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2014, 00:11:15 »
Coś się dzialo z tyłem? Zderzak tylny wydaje się w innym odcieniu niż reszta auta..

Eee.. czepiasz się... światłocienie  :)

Trix

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopada 2014, 07:25:51 »
Dzięki za miłe przyjęcie:)

Tak to już jest z tym samochodem, że jak już się jeździ Priusem, to jest to coś więcej niż codzienne użytkowanie auta.
Czasem myślę, co by do niego jeszcze wsadzić/zmodyfikować. Po zimie na pewno zainstaluję przycisk EV. Myślałem nad dodatkowym zestawem baterii z opcją plug-in, ale raczej się to nie opłaca.

Wersja Touring ma navi, kamerę cofania (bez czujników), JBL 7-głośników, bardziej miękkie sprężyny ma tylnym zawieszeniu, zestaw hands free do telefonu (obsługa książki tel na wyświetlaczu), komendy głosowe do klimy, navi, radia, wybierania nr tel. W sumie nie wiem, po co komendy głosowe, dla bajeru, nigdy z tego nie korzystam, chyba że for fun. Wypowiedzenie komendy 'I'm hungry' powoduje włączenie navi i szukanie najbliżej restauracji. To auto jest dla leniwych, ale żeby aż tak..?

Kolega z Bielska ma priusa GenII w wersji EU. Ten to jest dopiero zakręcony fan priusa. Jak montowaliśmy zmieniarkę CD, to przy okazji rozebraliśmy cały panel przedni od strony pasażera i kierowcy.

O ile mi wiadomo, to z tylnym zderzakiem nic się nie działo, więc może to tylko światłocienie:)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2014, 08:34:47 »
O, kolega widzę zorientowany w specyfikacji - są gdzieś w internecie rozpisane wersje wyposażenia?

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl