Autor Wątek: hamowanie silnikiem - a załączanie się świateł stop  (Przeczytany 4350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
hamowanie silnikiem - a załączanie się świateł stop
« dnia: 07 Listopada 2014, 09:17:21 »
mam pytanie, czy jak w hybrydzie hamujecie silnikiem, aby odzyskać energię, zapala się światło stop?
wątpię czy na normalnym biegu (D), ale na B - czyli biegu, na którym wg producenta odzyskuje się najwięcej prądu, chyba powinno się światełko stopu zapalać?
pytam, bo dzisiaj jechałem za priusem, który światła stopu miał sprawne, bo czasem się zapalały, ale czasem hamował przed moim autem mocniej niż zwykłe puszczenie nogi z gazu - a jednak stop się nie zapalał.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: hamowanie silnikiem - a załączanie się świateł stop
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopada 2014, 17:47:09 »
nie zapalają się
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Listopada 2014, 23:37:21 »
czy na normalnym biegu (D), ale na B - czyli biegu, na którym wg producenta odzyskuje się najwięcej prądu, chyba powinno się światełko stopu zapalać?

Witam

Nie wiem skąd masz info że producent mówi że na B odzyskujemy więcej prądu. Akurat jest tak że prądu odzyskujemy tyle samo ( czasami mniej ) ale mocniej hamujemy ( dodatkowe hamowanie silnikiem)

Taka jest funkcja B (Engine Brake)

Pozdrawiam
CHR HSD Selection 2018

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2014, 07:48:12 »
Akurat jest tak że prądu odzyskujemy tyle samo ( czasami mniej )
Widac to wyraźnie na wyświetlaczu, że doładowanie jest intensywniejsze.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Listopada 2014, 07:58:22 »
Akurat jest tak że prądu odzyskujemy tyle samo ( czasami mniej ) ale mocniej hamujemy ( dodatkowe hamowanie silnikiem) Taka jest funkcja B (Engine Brake)

pomijając fakt, że jak sam napisałeś hamowanie na B jest intensywniejsze - odzyskiwać powinno się więcej energii, to nawet jakby większego odzysku energii nie było, nie rozumiem dlaczego, producent nie wprowadził funkcji włączenia się przynajmniej na te 2 - 3 sekundy lampki stopu?
tamten prius - o którym pisałem w pierwszym poscie, naprawdę mocniej zwolnił mi przed maską - stwarza to jednak zagrożenie wjechania delikwentowi w tyłek...
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline solcon124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Listopada 2014, 08:11:59 »
producent nie wprowadził funkcji włączenia się przynajmniej na te 2 - 3 sekundy lampki stopu?

Masz rację , też mi się marzy funkcja progresywnego światła stop ( może nie wszystkich lamp ale chociaż centralnego)
Progresywnego czyli takiego które informuje nie tylko o hamowaniu a także o intensywności hamowania np: szybkością pulsowania lub intensywnością świecenia. Chyba się nie doczekam ale może :)

Pozdrawiam

ps: imo "B" zostało wprowadzone jako wspomaganie hamowania przy długich zjazdach a także moim zdaniem aby nie przeładowywać akumulatora trakcyjnego. wyobraźmy sobie baaardzo długi zjazd , jak długo będziesz hamował silnikiem elektrycznym ( tak długo aż na ładujesz akumulator , potem nie ma co robić z energią , nie ma układu grzejników elektrycznych gdzie można tą energię oddawać ) dlatego jest możliwość że hamujemy silnikiem nie ładując akumulatora.

raz jeszcze Pozdrawiam
CHR HSD Selection 2018

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Listopada 2014, 11:40:53 »
naprawdę mocniej zwolnił mi przed maską - stwarza to jednak zagrożenie wjechania delikwentowi w tyłek...
bez przesady... AZ tak mocno Prius nie zwalnia w trybie "B". Na pewno nie bardziej niz konwencjonalny samochod, gdy sie wrzuci nizszy bieg i pusci sprzeglo...

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Listopada 2014, 11:48:00 »
odczucia subiektywne :) - zdaję sobie sprawę, że czasem mój czas reakcji jest wydłużony i takie samo zwolnienie raz jest dla mnie gwałtowniejsze niż takie samo zwolnienie w innym momencie - chyba każdy tak ma..
jednak - nie tylko w hybrydach - redukcja biegu i podskoczenie obrotów silnika, mogłoby skutkować krótkim zapaleniem się światła stop - nie byłoby to trudne do zrobienia dla producentów samochodów :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl