Autor Wątek: Użytkownika Sharana przekonać do Previi  (Przeczytany 5381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sharanovsky

• Prawie Toyot
Użytkownika Sharana przekonać do Previi
« dnia: 13 Listopada 2014, 22:15:11 »
Witam Previomaniaków ;)

Jak w temacie - jeżdżę Sharanem, szukam nowszego (po 2004r.) auta 7 osobowego w okolicach 20k - wiem, że Previę za te pieniądze dostanę, ale starszą i po przejściach. W związku z tym może by i udało mi się zdobyć jeszcze 5-7k.
I tu pytanie: czy warto?
Czy jest to aż tak nadzwyczajny samochód, że inwestując już duże dla mnie pieniądze będę miał komfortowe i bezawaryjne użytkowanie, czy jednak zdarzają się kosztowne wpadki w tym vanie??

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Użytkownika Sharana przekonać do Previi
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2014, 00:44:25 »
Nasza Prevka ma ponad 500kkm, mamy ją od przebiegu 30kkm, więc można przyjąć, że od nowości. Mamy 2005 rok, D4D, to druga nasza Prevka, więc mamy jakieś tam skromne doświadczenie z autem na przestrzeni 13 lat i prawie miliona km.

Silnik: od nowości jedna turbina, jedna pompa wtryskowa, jedne świece żarowe, żadnych ingerencji w grubą mechanikę (układ korbowo-tłokowy, głowica), za to mamy trzeci komplet wtrysków i -nasty komplet zaworków SCV, drugi alternator.

Wydech: od nowości ten sam, drugi katalizator.

Napęd: trzecie sprzęgło, druga skrzynia, trzecie koło i przesuwka V biegu. Wychodzi brak dwumasy i wada konstrukcyjna skrzyni, więc na pytanie, czy lepiej założyć dwumasę i wymieniać ją co 100kkm, czy raz na 150-200kkm szarpnąć się na 1,5-2kzł musisz odpowiedzieć sobie sam.

Zawieszenie: drugi komplet amortyzatorów, trzecie sprężyny z tyłu (auto sporo wozi). Łożyska przednie wymieniane raz, za to tylne - o dziwo - od nowości. Drugie gumy belki tylnej, drugie wahacze (jedno i drugie fanaberia diagnosty a nie konieczność wymiany spowodowane zużyciem).

Usterki elektroniki: praktycznie zero. Czasem mrugnie kontrolka air bagu, zepsuł się jeden z czujników parkowania. Dyskoteka jest tylko wtedy, kiedy padną SCV'ki.

Na Twoim miejscu szukałbym wersji sprzed liftu, olewając rocznik. Jak dla mnie nie jest różnicą, czy auto jest z 2002 czy z 2004, ale rozumiem, że niektórzy muszą mieć o rok młodsze niż sąsiad, albo koniecznie 9-letnie, bo jest jeszcze nowe, a 11-letnie to już stary dziad, więc wybór pozostawiam Tobie.

W Prevce po lifcie jest sporo nakombinowane w osprzęcie silnika (zarówno benzyna jak i diesel), co wychodzi na dobre jedynie budżetowi ASO do której jedziesz po części. Jak dla mnie sa dwa plusy wersji po lifcie: radio sterowane z kierownicy i większe hamulce z przodu. Poza nimi przedlift jest nie do przebicia. Po lifcie jest też seryjne VSC i TRC, ale tego akurat nie uważam za plus. Przedliftowe Prevki są odrobinę prostsze w budowie i mniej uciążliwe w ogólnie pojętej eksploatacji. VSC nie jest dla mnie koniecznością, a większe hamulce można przełożyć w dwie godziny - warunek, że wraz z 16" felgami.

Przedliftowe wersje mają bazowo 205/65/15, poliftowe 215/60/16.

Plusem przedliftowych jest taka sama podłoga dla wszystkich wersji, dzięki czemu możesz mieć wersję 7-osobową, albo zrobić z niej wygodną 6-osobową. Po lifcie już tego nie ma, zlikwidowali dodatkowe otwory w podłodze, więc masz zawsze wersję taką, jaką kupisz.

Dobrze jest poszukać wersji z dwustrefową klimą i grzaniem, zwłaszcza jeśli planujesz jeździć w 7 osób.

Nie wiem, którego masz Sharana, ale jeśli porównujemy auta z tych samych roczników, to między Sharanem a Previą jest przepaść nie do zasypania nawet drugim Sharanem. I to pod każdym względem, począwszy od ilości miejsca w środku na jakości wykonania skończywszy.

A, i ostatnie, dość uciążliwe: przedlift ma H4,  polift H7. Tu trochę na dwoje babka wróżyła: polift świeci znacznie lepiej i ma lepiej umiejscowione halogeny. Przedlift świeci tak sobie, ale nie wymieniasz co chwilę żarówek.
3VZ.pl

Offline Sharanovsky

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2014, 08:59:40 »
dzieki za mocno wyczerpującą informację  :good:
Po czym rozpoznać, która wersja jest przed- a która poliftowa??
I jak jest z dostępnością części i samą mechaniką? Czy konieczne jest jeżdżenie do ASO, czy w zwykłych warsztatach też ogarną to auto??
To jest jednak niebanalne i dość niszowe auto...

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Listopada 2014, 17:25:00 »
Polift ma halogeny w zderzaku i chromowaną listwę na tylnej klapie. Pogrzebiesz trochę po ogłoszeniach, to sam złapiesz różnicę.

Standardowe rzeczy typu hamulce, zawieszenie, rozrząd, czy nawet SCVki bez problemu osiągalne z zamiennika.

Mechanika jest fajna, bardziej wieje starszą Toyotą niż plastikiem. Wymaga trochę znajomości modelu i przyłożenia się do serwisu, ale nie aż tak jak w pierwszej Prevce, która jest wynalazkiem. Fajnym, ale wynalazkiem :)

Podejrzewam, że Previa klub będzie Ci w stanie więcej pomóc w kwestii znalezienia ogarniętego mechanika do tego powozu. Z ASO bywa różnie, albo trafisz na fachowców albo na ludzi z łapanki - niestety częściej to drugie, ale o tym już nieraz było.
3VZ.pl

Offline zyx

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Verso S D4D
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2017, 10:38:31 »
Witam wszystkich na tym forum.
Panie Marcinie, 500.000km bez awarii silnika brzmi obiecująco w tym modelu.
Posiadam taki samochód od niedawna i nagle wszędzie czytam że panewki, że pompa oleju, że smok  :wallbash:
Jaka jest recepta na bezawaryjność?
Regularna zmiana oleju - oczywiste. Ale jaki lać olej?  Na zalecanego Castrola 0W30 wylewają pomyje...
Czy jakieś specjalne zabiegi trzeba robić czy kontrola stanu smoka co np 50tkm wystarczy?

Previa 1 -> Previa 2 -> Yaris Verso  -> Verso S

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Marca 2017, 19:06:00 »
Nie wiem, co Ci napiszą teoretycy olejowi, ale silnik w naszej Prevce rozebrałem po 600kkm (wtrysk puścił i wypluło tłok wydechem) i panewki wyglądały jakby wczoraj wyszły z frezarki. Na gładziach praktycznie nietknięte honowanie, wszystko w nominale (pół setki do setki poniżej), ogólnie zero śladów zużycia.

Auto jeździło przez większą część życia na Motulu 6100 10W40 zmienianym co 10kkm. (okres gwarancyjny na tym, co lało ASO, później już tylko w/w Motul).

Co do recepty, to regularny serwis i wyłapywanie usterek zanim staną się awarią.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl