Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum, bo też dopiero od niedawna jestem posiadaczem MRki (ZZW30, rocznik 2000)
Niestety już po tygodniu użytkowania pojawił się niepokojący problem. Zapaliła się lampka "check engine". Czytnik OBDII zczytał kod błędu P0302, tj. wypadający zapłon 2 cylinder. Nie jestem mechanikiem, ale na tyle na ile się znam to pozamieniałem ze sobą cewki zapłonowe, wymieniłem świece (faktycznie prosiły się o wymianę) oczywiście skasowałem błąd, ale po ponownym uruchomieniu silnika, po chwili pracy znów wyskoczył ten sam błąd (P0302). Jeżeli chodzi o objawy to wyczuwam spadek mocy, oraz czasem jak silnik pracuje na wolnych obrotach to się "trzęsie" (tak jakby jakiś cylinder nie pracował) po czym po chwili przestaje trząść/szarpać i tak w kółko.
Czy ktoś z Was miał z takim problemem do czynienia, ew. ma pomysł co jeszcze we własnym zakresie mógłbym sprawdzić. W ostateczności, może polecicie jakiegoś mechanika z okolic Katowic, który zna się na rzeczy, a nie koniecznie metodą prób i błędów wymieni mi "cały" silnik. Kojarzę mechanika AMOSERWIS, ogłasza się jako specjalista od Toyot, może polecicie albo odradzicie

Z góry dzięki za wszelką pomoc