Autor Wątek: ZZW30 wypadający zapłon - P0302  (Przeczytany 10201 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline balacz

• Prawie Toyot
ZZW30 wypadający zapłon - P0302
« dnia: 15 Listopada 2014, 16:53:23 »
Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum, bo też dopiero od niedawna jestem posiadaczem MRki (ZZW30, rocznik 2000)
Niestety już po tygodniu użytkowania pojawił się niepokojący problem. Zapaliła się lampka "check engine". Czytnik OBDII zczytał kod błędu P0302, tj. wypadający zapłon 2 cylinder. Nie jestem mechanikiem, ale na tyle na ile się znam to pozamieniałem ze sobą cewki zapłonowe, wymieniłem świece (faktycznie prosiły się o wymianę) oczywiście skasowałem błąd, ale po ponownym uruchomieniu silnika, po chwili pracy znów wyskoczył ten sam błąd (P0302). Jeżeli chodzi o objawy to wyczuwam spadek mocy, oraz czasem jak silnik pracuje na wolnych obrotach to się "trzęsie" (tak jakby jakiś cylinder nie pracował) po czym po chwili przestaje trząść/szarpać i tak w kółko.

Czy ktoś z Was miał z takim problemem do czynienia, ew. ma pomysł co jeszcze we własnym zakresie mógłbym sprawdzić. W ostateczności, może polecicie jakiegoś mechanika z okolic Katowic, który zna się na rzeczy, a nie koniecznie metodą prób i błędów wymieni mi "cały" silnik. Kojarzę mechanika AMOSERWIS, ogłasza się jako specjalista od Toyot, może polecicie albo odradzicie :)

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: ZZW30 wypadający zapłon - P0302
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2014, 16:58:20 »
http://www.obd-codes.com/p0302

bardzo prawdopodobną przyczyną jest lejący wtryskiwacz
podobnie było u kolegi w yarisie, któremu ostatnio doradzałem przez priva
TIIDA '09

Offline balacz

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2014, 17:14:28 »
Dzięki za podpowiedź. Do objawów zapomniałem dodać wzrost zużycia paliwa. To by chyba też pasowało pod wtryskiwacz.

Offline Wojtass

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2014, 17:49:49 »
Kabel, cewka, świeca, wtryskiwacz... Nic innego nie odpowiada za zapłon, co mogłoby wyrzucić ten błąd. świece i cewkę odrzuciłeś, wyczyść wtykę na kablu do cewki i sprawdź ten kabel czy nie przebija gdzieś, jak dalej tak będzie to sprawdź wtrysk tak jak już zauważył kolega wyżej. Pozdro

P.s kiedyś kumpel w fiacie grande punto miał taki błąd to się okazało, że miał podwieszone zawory na tym cylindrze i nie palił, no bo jak skoro zawory były otwarte...
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2014, 17:52:21 wysłana przez Wojtass »

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2014, 18:17:49 »
Kabel, cewka, świeca, wtryskiwacz... Nic innego nie odpowiada za zapłon, co mogłoby wyrzucić ten błąd.
Nie tak do końca. Akurat wczoraj skończyłem naprawiać Priusa w którym był problem wypadających zapłonów i szarpania silnikiem. ( najwięcej na 3 cylindrze. Świece OK, cewki OK, wtryskiwacze OK, luzy zaworowe OK, kompresja OK, weryfikacja układu wydechowego pod kątem przytkania OK).
Okazało się że samochód  ma zużyty katalizator i klient zamontował sobie elektroniczny emulator 2 sondy który generował za duże napięcie o ok. 0,5V. Po wywaleniu ustrojstwa wszystko wróciło do normy.
2 dni wyjęte z życiorysu, ale to chyba ekstremalny przypadek.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2014, 19:09:36 »
Faulty spark plug
wire Faulty coil (pack)
Faulty oxygen sensor(s)
Faulty fuel injector
Burned exhaust valve
Faulty catalytic converter(s)
Running out of fuel
Poor compression
Defective computer

:cheesy:

TIIDA '09

Offline Wojtass

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Listopada 2014, 13:29:05 »
hehe, no to chłopaki trzeba zapytać kolegi czy ma sondy, a nie jakieś emulatory czy inne wynalazki i czy ma katalizator. Szczerze mówiąc to jak są takie kombinacje w silniku jak w tym Priusie to szukaj wiatru w polu, nigdy nie wiadomo czy jakiś druciarz nie wymyślił patentu na obejście czegokolwiek. Darku, szczerze współczuje, najgorzej szukać czegoś czego człowiek nawet w małym stopniu nie podejrzewa. A @paba, wypisał co trzeba sprawdzić, więc chyba nic innego nie wymyślimy...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl