Cieszę się, że temat pochwycił - może go rozwiążemy

Załączanie silnika zauważyłem na początku na linijce chwilowgo spalania (prius HSD od 2009)
Na wyświetlaczu rozdziału energii nie widać aby silnik ICE dostarczał energii przez tą chwilę.
z tego co wiem o konstrukcji CVT to jesli ice stoi powyzej 73 kmh to mg1 przekroczy swoje max obroty.
Choc moge sie mylic co do wartosci w km (prius z silnikiem 1.5 ma wartosc graniczna ok 65 kmh)
może zmodyfikowali to od 2009, dostępny opis
http://eahart.com/prius/psd/z nie musi mieć zatosowania do III generacji. Z drugiej strony to, że np. jak się zdejmie nogę z gazu przy np. 120km/h i wyświetlacze nie pokazują spalania nie oznacza to, że silnik się nie kręci (np. z b.małą dawką paliwa żeby nie było mocnego hamowania silnikiem), byłoby chyba zbyt mocno odczuwalne ponowne jego odpalenie od zera obrotów w trakcie jazdy.
Zuważyłem też inną ciekawą rzecz z odpalaniem silnika przy hamowaniu w trybie B:
jeśli się rozpocznie hamowanie normalne i następnie przy jakieś prędkości włączy "B" to na początku silnik przez chwilę spala benzynę - a dopiero potem następuje hamowanie silnikiem (notabene częściowo regeneracyjne częściowo silnikiem, dopiero po pełnym naładowaniu baterii przechodzi na sam silnik, wtedy ma zdecydowanie wyższe obroty). Być może ma to związek z niebezpieczeństwem wchodzenia na obroty na nieodpalnym silniku (grozi zerwaniem łąńcucha rozrządu)