Autor Wątek: Nagłośnienie JBL w Prius  (Przeczytany 27916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Nagłośnienie JBL w Prius
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Sierpnia 2015, 18:56:00 »
Jak Ci postawić piwko?

Hehe kolega pewnie przelewem ;)

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Lutego 2018, 14:06:55 »
hej,

nie chcę tworzyć nowego wątku, a nie znalazłem innego dotyczącego głośników - więc zapytam tutaj.

Mam Priusa III, nagłośnienie JBL i mam wrażenie że jest słabo pod kątem ... jakości tego dźwięku. Moje pytanie brzmi - czy ktoś wymieniał te głośniki na coś lepszego?
Nie jestem audiofilem, ale podczas jazdy lubię muzykę, a tutaj czuję jakby głośniki były z niższej półki. Ustawienia są ok.

Zmieniał ktoś te głośniki na jakieś ciekawsze? Jeśli tak to jakie i czy warto (bo może samo radio generuje kiepski sygnał)?

pozdrawiam
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Lutego 2018, 15:01:47 »
Słuchałem Jbl w CH-R. Jestem audiofilem. Tak się niestety składa,  że to co audiofilowi brzmi dobrze to większości brzmi słabo bo za mało syczy i dudni. Akurat w CH-R Jbl grał przyjemnie, szeroka scena, dość dobra lokalizacja pozornych źródeł dźwięku,  nienachalny i niedudniacy bas, nieco wycofane wysokie tony i w miarę czysta średnica. Zwykły system w Auris Premium gra płasko w sensie glebi,  od drzwi do drzwi, bas dudni jak z komputerowych głośników a wysokie tony kluja w uszy. Nieodciete od górnego pasma głośniki niskotonowe jazgocza przy większej głośności. Brak przestrzeni, oddechu. Ale dudni i syczy wiec większości będzie się podobało.   

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Lutego 2018, 15:12:09 »
u mnie były zwykłe fabryczne głośniki, grało to strasznie "płasko", a po podkręceniu do 70% głośniki wpadały w jakiś rezonans, postanowiłem je wymienić przy okazji montażu stacji multimedialnej/gps, nie mam jakiś dużych wymagań co do dźwięku  - ma grać czysto bez zbędnego dudnienia. Przetestowałem kilka propozycji i najlepiej z moim zestawem audio zgrały się Hertze DSK 160

http://allegro.pl/glosniki-samochodowe-hertz-dsk-165-3-16-5cm-160w-i7137411902.html

nie są drogie, idealnie pasują w miejsce po firmowych głośnikach, w zestawie są zwrotnice i tweetery.

ps. głośniki to nie wszystko, fajnie jak masz jakieś audio z dobrym wzmakiem i do tego soft, którym odtwarzasz muzykę - w moim przypadku sprzęt na adroidzie więc korzystam z Viper4Android.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2018, 15:17:33 wysłana przez dalu »
Prius 2

pireus

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Lutego 2018, 15:22:19 »
Słuchałem Jbl w CH-R. Jestem audiofilem.
O czym ty piszesz, o doznaniach audiofila w puszce?
w CH-R Jbl grał przyjemnie, szeroka scena, dość dobra lokalizacja pozornych źródeł dźwięku,  nienachalny i niedudniacy bas, nieco wycofane wysokie tony i w miarę czysta średnica. Zwykły system w Auris Premium gra płasko w sensie glebi,  od drzwi do drzwi, bas dudni jak z komputerowych głośników a wysokie tony kluja w uszy. Nieodciete od górnego pasma głośniki niskotonowe jazgocza przy większej głośności. Brak przestrzeni, oddechu. Ale dudni i syczy wiec większości będzie się podobało.   
Trochę się zagalopowałeś w tych doznaniach, chyba, że w wyobraźni przeniosłeś się do sali koncertowej.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Lutego 2018, 15:29:56 »
Nie jestem audiofilem ale głuchy też nie jestem. Wg moich odczuć zestaw JBL w moim Priusie gra poprawnie. Myślę, że dobre wygłuszenie jeszcze poprawiłoby jakość.
Może problemem jest radio? U mnie jednostką sterującą jest B9038.
Różnice w brzmieniu są w zależności od źródła: cd, mp3, radio..

Brakowało mi tylko trochę głębszego basu z tyłu więc podpiąłem mały wzmacniacz STEG i niewielką skrzynie z głośnikiem NOVA.

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Lutego 2018, 16:04:33 »
heh, to widze, że trzeba będzie bardziej zagłębić się w temat, bo nie wiem jakie mam dokładnie radio - może faktycznie należy zacząć od wzmacniacza...
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Lutego 2018, 09:28:00 »
Podepnę się do tematu - czy jest różnica w jakości w PIII między małym radiem (te co ma CD na wierzchu), a dużym (z CD schowanym pod wyświetlaczem), w obydwóch jest JBL? Jakie są w ogóle różnice między tymi radiami poza wielkością wyświetlacza?

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Lutego 2018, 13:14:53 »
Prius 2 mimo że mam wersje JBL dzwięk słabiutki oczywiscie ustawienia gmeranie itd nic nie wniosły do jakości dżwięku.
Prius 3 XW30 liftback.

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lutego 2018, 00:13:47 »
Zauważyłem jedną rzecz - muzyka odtwarzana z płyty CD gra rewelacyjnie, powyżej moich oczekiwań - jest nieco gorzej z samym radiem.
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lutego 2018, 08:25:44 »
Zauważyłem jedną rzecz - muzyka odtwarzana z płyty CD gra rewelacyjnie, powyżej moich oczekiwań - jest nieco gorzej z samym radiem.

Tak zawsze będzie - nie ważne jakiego radia byś użył  :good:

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lutego 2018, 11:18:26 »
no nie zawsze, bo w poprzednim samochodzie było jednakowo - na poziomie radia w Priusie - ale to pewnie sprawa lepszych głośników w Toyocie - także nie jest źle z tym JBL, pierwsze wrażenia miałem mieszane tylko.
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lutego 2018, 12:06:22 »
no nie zawsze, bo w poprzednim samochodzie było jednakowo - na poziomie radia w Priusie - ale to pewnie sprawa lepszych głośników w Toyocie - także nie jest źle z tym JBL, pierwsze wrażenia miałem mieszane tylko.

Zależy od zastosowanych przetworników w radiu. Jakość FM nie dorówna CD bo jest to fizycznie niemożliwe. Między radiem DAB a FM już jest przepaść w jakość.
Jeśli skompresujesz CD na mp3 to już traci na jakości.
Większość z nas nie jest audiofilami i tego nie słyszy :)

Co do JBL to również uważam, że gra przyzwoicie. Po dołożeniu małej skrzynki BR i małego  wzmacniacza - jest jeszcze lepiej jeśli chodzi o niskie tony. Brakowało tego z tyłu auta.
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2018, 12:08:57 wysłana przez Jakub.S83 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lutego 2018, 16:28:57 »
Transmisja FM to m.in ograniczenie pasma do 15kHz, kompresja dynamiki po stronie nadawcy, slabsza separacja kanalow. Radio FM nigdy nie dorowna plycie CD. Jesli u kogos w aucie CD gra tak samo jak FM to znaczy, ze caly system jest bardzo slaby albo sluchacz ma tzw. drewniane uszy.

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Lutego 2018, 11:41:17 »
Co do JBL to również uważam, że gra przyzwoicie. Po dołożeniu małej skrzynki BR i małego  wzmacniacza - jest jeszcze lepiej jeśli chodzi o niskie tony. Brakowało tego z tyłu auta.

Kuba, czy mógłbyś rozwinąć ten wątek? :) Co to za skrzynka, jaki koszt i czy da się łatwo podpiąć samemu?
z góry dzięki.
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl