Autor Wątek: Nagłośnienie JBL w Prius  (Przeczytany 27933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nagłośnienie JBL w Prius
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Lutego 2018, 13:28:11 »
Kuba, czy mógłbyś rozwinąć ten wątek? :) Co to za skrzynka, jaki koszt i czy da się łatwo podpiąć samemu?
z góry dzięki.

Żeby w prosty i bezpieczny sposób podpiąć do radia priusa dodatkowy wzmacniacz trzeba użyć konwertera RCA.
Można użyć uniwersalnego lub dedykowanego p&p - https://www.ebay.pl/itm/Toyota-Lexus-Scion-Factory-Radio-Add-A-Subwoofer-Amplifier-Plug-Play-Harness/132097539470?hash=item1ec1a07d8e:g:RkwAAOSwIWVY-RU5

W drugim przypadku mam na zbyciu jeden egzemplarz.

Skrzynie wsadziłem już polską - mała skrzynia BR idealnie pasuje do wymiarów bagażnika,skosu foteli itd.
http://allegro.pl/obudowa-20cm-17l-hertz-rockford-jbl-jl-morel-wrocl-i6477249609.html
Wsadzony do niej mam polecany na forach audio głośnik NOVA MDS 08 (polecany na forach audio cena/jakość).
Można użyć skrzyni zamkniętej w zależności od preferencji - trzeba uważać na wymiary.
Mam dopasowaną taką skrzynię więc mogę wymiary sprawdzić i podać (również pasowała idealnie).

Wzmacniacza używam firmy STEG w mostu. Nie ma imponującej mocy ale jakość dźwięku b.dobra.

W całej tej zabawie zależało mi na dodanie basu z tyłu (nie musi mnie słyszeć pół dzielnicy, że jadę - ale też się da :) ) Co do reszty audio JBL nie mam zastrzeżeń.
Pewnie nie dałbym przy zakupie nowego auta dodatkowo 6-8tyś ale jak kupiłem trzylatka to już cieszę się, że jest. :)

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lutego 2018, 12:57:05 »
jeszcze jedno pytanie związane z nagłośnieniem :)

Czy da się w jakiś sposób rozszerzyć radio jakimś dodatkiem aby odbierać DAB+, jeśli tak to czy jest to warte swojej ceny?
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lutego 2018, 17:38:21 »
jeszcze jedno pytanie związane z nagłośnieniem :)

Czy da się w jakiś sposób rozszerzyć radio jakimś dodatkiem aby odbierać DAB+, jeśli tak to czy jest to warte swojej ceny?

O rozszerzeniu fabrycznym zapomnij bo koszt ok 1700zł a i tak przystosowany jest tylko do DAB - w Polsce jest DAB+.

Z zewnętrznych modułów najsensowniejszy był: http://www.dension.com/pl/automotive/produkty/rozwiazania-radia-dab/dabu-przez-usb

Są wersje dla Priusa.

Miałem zamawiać ale miałem inne wydatki.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Lutego 2018, 17:45:23 »
Czy da się w jakiś sposób rozszerzyć radio jakimś dodatkiem aby odbierać DAB+
Oczywiście, że się da tylko po co? Na razie jest mały obszar nadawanie, dotyczy głównie dużych miast i wspiera  go tylko PR, które nie ma pieniędzy na dalszy rozwój.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2018, 17:46:59 wysłana przez pireus »

Offline bimki

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Plugin
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Lutego 2018, 20:46:29 »
faktycznie, słabo to wygląda https://www.polskieradio.pl/240,Cyfrowe-radio-DAB/4698,zasieg jeśli chodzi o zasięg...
Toyota PRIUS PlugIn 2024
Toyota RAV4 PlugIn 2022

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Sierpnia 2018, 13:40:51 »
Mam DAB w Priusie Plus (JBL) - w Bydgoszczy i okolicy pięknie odbiera.
Różnica w brzmieniu tej samej stacji jest duża, na korzyść DAB.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Sierpnia 2018, 20:08:02 »
Pewnie obniże poziom dyskusji, ale chciałbym się dowiedzieć do czego służy bluetooth. Oczywiście chodzi mi o praktyczne i proste rady, np. (będziesz mógł przez radio prowadzić rozmowy telefoniczne itp) nie robię sobie jaj, tylko słaby jestem w te klocki

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Sierpnia 2018, 21:52:04 »
Przez Bluetooth możesz prowadzić rozmowy telefoniczne a jeśli Twoje audio i telefon pozwalają wybrać tryb audio to dodatkowo możesz słuchać muzy z komórki lub informacji z Navi włączonej w telefonie.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Sierpnia 2018, 23:17:57 »
Generalnie BT to jest to pewnien standard przesyłu danych (coś jak wifi - nie linczujcie). Możesz podłączyć (sparować) kilka urządzeń z jednym.  Np. ja mam tak: telefon komórkowy (jako baza i inicjator wszystkich parowań, takie centrum dowodzenia ;) ) sparowany z navi toyoty (dźwięk audio - muzyka, audiobooki, połączenia tel., powiadomienia yanosika), do tego 4 czujki TMPS, a gdy potrzebuję interfejs LPG (podgląd korekt, strojenie itp.), i czesto tu opisywany dowolny interfejs podłączony do OBD do współpracy z Hybrid Assistant i co tam jeszcze sobie mozna wymyśleć  :o
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline qbaxs

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Sierpnia 2018, 23:40:30 »
W PIII ja praktycznie cały czas mam puszczoną muzykę przez bluetooth - Spotify, YT Music, TuneIn Radio, korzystam przy tym w telefonie z apki Android Auto - oczywiście Mapy Google i asystent Google też fajnie działają - np czyta smsy - można też na nie odpowiadać, wybierać rozmówcę, pytać Googla o różne rzeczy, wyznaczać głosowo trasę i wiele innych

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 12 Sierpnia 2018, 23:57:14 »
Dzięki  :o teraz wiem że warto mieć. Właśnie, a np. jak na swoim smartfonie na Google Mapy wyznacze trasę to będę mógł poprzez BT czytać z monitora na pulpicie? (myślę że nie), ale wolę zapytać najwyżej wyjdę na ciemniaczka którym de facto jestem

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Sierpnia 2018, 22:12:58 »
Jakby Ktoś z Was potrzebował rozdzielacz RCA pod fabryczne radio to mam na zbyciu nowy komplet - dokładnie taki:

https://www.ebay.pl/itm/Toyota-Lexus-Scion-Factory-Radio-Add-A-Subwoofer-Amplifier-Plug-Play-Harness/132181959294?hash=item1ec6a8a27e:g:8ZsAAOSwT-FZDJ~y

Miałem wersję uproszczoną a ten nie doczekał się montażu.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Sierpnia 2018, 22:35:55 »
Jakie to ma możliwości, do czego służy?

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Sierpnia 2018, 19:48:07 »
Jakie to ma możliwości, do czego służy?

Umożliwia podłączenie wzmacniacza pod radio - np pod skrzynię basową (takie zastosowanie znalazł u mnie).
Podłączenie p&p.
W systemie JBL wpina się pod wzmacniacz pod fotelem (pod radio też można ale wtedy trzeba lekko przeszlifować wtyczkę). Do zwykłych zestawów audio podobno podpina się pod radio p&p. Opis do czego pasuje jest w ogłoszeniu.
Ja to sprowadzałem właśnie od tego Sprzedawcy z USA.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Sierpnia 2018, 11:07:52 »
No więc dzisiaj podłączyłem pendraka do USB z JBL - odtwarza tylko MP3 :-(
Coraz bardziej myślę nad zmianą na coś z Androidem. Bo i wygląd ikonografii (słowo nabyte w salonie Toyoty) na tym radiu też jest "żenuła", o navi nie wspomnę. Jedynie brzmienie audio jest więcej niż zadowalające, oczywiście z CD lub BT.
To takie moje żale do producenta ;-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl