Autor Wątek: Naladowanie baterii a autostrada  (Przeczytany 3895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
Naladowanie baterii a autostrada
« dnia: 01 Grudnia 2014, 21:18:26 »
Panowie i Panie,

Czy ktos wie albo sie juz gdzies doczytal co sie dzieje z bateria gdy jedzie sie autostrada dluzszy czas i bateria sie juz calkowicie naladowala a sie dalej jedzie? Czy bateria nie jest juz ladowana? Biorac pod uwage jakie spalanie ostatnio mi sie udalo z zrobic (na odcinku 130 km autostrada z predkoscia miedzy 90-110km/h wyszlo 3.8l wedlug kompa czyli okolo 4.1-4.2l w realu co jest wrecz niewiarygodne) wydaje mi sie ze bateria oddaje prad do silnika elektrycznego a ten wspomaga jazde i w ten sposob do cylindrow mozna podac mniejsza ilosc paliwa. Czy kto wie czy to tak dziala? Z tego co slyszalem to HSD przy predkosciach autostradowych nie wspomaga sie "elektryka", ale jesli tak to skad taki super wynik. Wedlug mnie przy braku wspomagania powinno byc w okolicach 5-6
Toyota Auris II Hybrid

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Naladowanie baterii a autostrada
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:31:47 »
Z własnych obserwacji mogę powiedzieć, że silnik elektryczny wspiera benzynowy podczas jazdy autostradowej. Nie analizowałem tego dokładnie, ale domyślam się, że ingeruje wtedy, gdy zakres pracy silnika benzynowego przestaje być optymalny z punktu widzenia spalania. Czyli podczas przyspieszania, jazdy nawet pod niewielkie wzniesienia etc. Weź też pod uwagę że silnik benzynowy hybrydy nie pracuje jak każdy inny silnik benzynowy w cyklu Otto, ale w cyklu Atkinsona. Za cenę słabszych osiągów ma lepszą ekonomikę.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2014, 21:34:10 »
P.S. Nie wiem też czy zauważyłeś, ale właśnie z tego powodu trudno jest doprowadzić do całkowitego naładowania akumulatora. Zwykle brakuje jednej kreski, bo silnik elektryczny właśnie coś zużył.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2014, 22:13:44 »
Tak. Nie dzieje się nic...tzn nie jest już ładowana. System HSD w trakcie jazdy autostradowej tworzy sobie jakby rezurs w postaci ładunku elektrycznego w akumulatorach. Przy dużych wyższych prędkościach koniecznośc jej zmiany staje się coraz bardziej wymagająca energetycznie.

Wracając do akumulatora. Twoje wyniki nie sa efektem pełnego ładowania a średniej prędkości. Tak jak poniekąd napisał kolega jasny kluczem hybrydy jest w wielkim skrócie optymalizacja pracy silnika spalinowego i nic więcej. W końco do baku lejesz benzyne a nie elektrony i to zadaniem systemu HSD jest tak wykorzystać energie chmiczną z paliwa by zajechac jaknajdalej. Czyli silnik spalinowy który pracuje optymalnie w wąskim zakresie obrotów dostarcza energii do elektryka (lub kół) który pracuje opymalnie w szerokiem zakresie obrotów.
Spritmonitor.de" border="0

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2014, 22:40:00 »
Mam Priusa ale ma te samo co Auris
sprawa wygląda tak (w skrócie i dużym uproszczeniu):
-  prąd z baterii głównie brany jest przy przyspieszaniu (i to raczej mocniejszym) oraz przy jeździe tylko na bateriach
- przy stałej jeździe autostradą baterie w kółko się lekko ładują a potem chwile rozładowują (to widać na grafice rozdziału energii), wskaźnik naładowania baterii powinien być stabilny (u mnie 2 kreski od góry)
- bateria nie jest ładowana do max poziomu (czytaj do 80% jej nominalnej pojemności) przez silnik spalinowy (nie kalkuluje się to ekonomicznie), do max można naładować tylko przez hamowanie regeneracyjne* i nawet jak je doładuje po dłuższym hamowaniu to stara się je potem jak najszybciej rozładować (do tych 2 kresek od góry) aby być gotowym do następnego hamowania regeneracyjnego
- spalanie jakie podajesz jest realne, sam prąd z baterii nie obniży Ci spalania szczególnie na autostradzie (w końcu starcza go na niewiele - to tylko wspomaganie przyspieszania), mało pali bo pracuje w trybie Atkinsona co daje ekonomię kosztem mocy (99KM przy 1.8L)

więcej możesz również dowiedzieć się na http://www.autoshop101.com/ w dziale Technical Articles>>Toyota Series - Hybrid

* Póki nie pojechałem w górzysty teren Włoch nie wiedziałem jak to sprytni fachmani z Toyoty wymyślili - przy długim zjeździe nawet przy włączonej funkcji "B" baterie też się ładują i silnik ma podwyższone obroty, dopiero jak baterie się naładowały do max nie było do czego odzyskiwać i hamowanie było tylko na silniku spalinowym - obroty miał wtedy mocno podwyższone. Potem nawet 90km/h jechał na samym prądzie aby baterie szybko rozładować. Normalnie udaje mi się do 75km/h na bateriach jechać (przy lekkim spadku drogi  <taniec>).

uff... ale się rozpisałem  <kawusia>
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline dthdth

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2014, 15:28:20 »
Dzieki Panowie za odpowiedzi, szczegolnie extmx za info o jazdach gorskich i zwiazanymi z tym aspektami. Ciekawe ze mozna wtedy nawet 90km/h jechac. Kiedys bedzie mi dane to sprawdzic. Do tej pory udalo mi sie jedynie raz dobic przedostatnia kreske. Co do spalania to jest to niesamowite bo nawet motocyklem o pojemnosci 800ccm jak jade do 100km/h to udaje sie zejsc do 4.3 max a przeciez pojazd ma mase zaledwie 213kg. Szczerze zbaczajac w kierunku motocykli to jestem zawiedziony spalaniem. Jednak co do jednego nie ma sie co przyczepic - dynamiki  :grin: W Aurisie/Priusie nie ma dynamiki ale jest niesamowicie niskie spalanie jak sie postarac - pelen szacun
Toyota Auris II Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl