Autor Wątek: Felgi z Previi i problem z uślizgiwaniem Aurisa 1.4 D4D  (Przeczytany 2166 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
Felgi z Previi i problem z uślizgiwaniem Aurisa 1.4 D4D
« dnia: 14 Grudnia 2014, 22:21:21 »
Witam
Mam nietypowy problem : Dopóki używam oryginalnych  letnich kół Toyoty (alu) 16cali z oponami 205/55 auto na suchym/mokrym prowadzi się zupełnie ok, a jeżdzę spokojnie, delikatnie bez szaleństw.

Kiedy zmieniam koła na zimowe 195/65R15 na felgach od Previi tj. 6,5J ET50 mam taki efekt, że na mokrej nawierzchni i przy nieco ciaśniejszym wchodzeniu w zakręty czuję wyraźnie uślizgiwanie auta!!! Przy zakręcie w prawo czuję jak tył tracie przyczepność  i wyjeżdża na zewnątrz zakrętu, ja w tym momencie odpuszczam gaz i przyczepność natychmiast wraca, wątpliwości jednak zostają... Opony jak i felgi są w b. dobrym stanie, bieżnik ok. 7,5-8 mm. Tak jakby tył auta wpadał w króciutki mini poślizg i momentalnie odzyskiwał przyczepność.... Kilku kierowców potwierdziło, że tak się dzieje i nie jest to dobre.

Czy to może być wina nieco za szerokich felg 6,5J ? Oryginalne felgi Toyoty to 6J. Czy może wina większego ET ? Różnica wynosi ET50 - oryginlane ET39 = 11mm in minus, ale ponieważ felga jest szersza o 0,5 cala= 12mm to i tak auto stoi o 1 mm szerzej.

Czy może to w końcu wina samych opon o profilu 65 ? Auto jest b. dobrym stanie i przy przebiegu 125.000km od nowego u mnie nie jest w tej kwestii podejrzane.

pzdr Nix
« Ostatnia zmiana: 14 Grudnia 2014, 22:52:26 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Felgi z Previi i problem z uślizgiwaniem Aurisa 1.4 D4D
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Grudnia 2014, 02:50:09 »
Wyższy profil, węższa opona, większe ET, do tego bieżnik zimowy i masz odpowiedź.

Poza tym źle liczysz: felga nie jest szersza o pół cala w jedną stronę, tylko po 1/4 cala w obie, czyli wg Twoich wyliczeń nie stoi szerzej o 1mm, tylko jest węższe o 5mm. Takie liczenie jednak nie ma sensu, bo liczy się ET, czyli odległość osi symetrii felgi względem płaszczyzny montażowej, a tu jesteś w plecy o 11mm felgi i 5mm opony względem 205.

Tym sposobem zwęziłeś auto o 2x różnicę ET, czyli o 11mm z każdej strony i nie ma się co dziwić, że zachowuje się dokładnie tak, jak opisujesz.

Dodatkowo szersza felga przy 195 powoduje stabilniejsze prowadzenie się do pewnej granicy, a potem zakres między przyczepnością a jej brakiem się zmniejsza. Coś porównywalnego z grubszym stabilizatorem. Jest dobrze, dobrze, super, ooo, ale się trzyma... i nagle bez zapowiedzi się urywa i leci w pejzaż  :cheesy:

Miałem okazję ostatnio sprawdzić te same opony (205) na felgach 6 i 7 cali o tym samym ET. Różnica w prowadzeniu się auta jest naprawdę duża.

3VZ.pl

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Grudnia 2014, 10:08:32 »
Masz rację, źle policzyłem, bo wziąłem 1/2 cala a nie 1/4 na stronę .

Cytuj (zaznaczone)
Wyższy profil, węższa opona, większe ET, do tego bieżnik zimowy i masz odpowiedź.

To są 4 przyczyny, jeśli zmienię TYLKO felgę, nadal pozostaną 3 przyczyny...

To co w tym przypadku mogę zrobić ? Czy wymiana samych felg może radykalnie zmienić sytuację czy raczej dać sobie spokój ?
Mogę kupić felgi oryginalne czyli R15 6J ET39, tylko czy to zauważalnie coś zmieni ?

Cytuj (zaznaczone)
Dodatkowo szersza felga przy 195 powoduje stabilniejsze prowadzenie się do pewnej granicy, a potem zakres między przyczepnością a jej brakiem się zmniejsza. Coś porównywalnego z grubszym stabilizatorem. Jest dobrze, dobrze, super, ooo, ale się trzyma... i nagle bez zapowiedzi się urywa i leci w pejzaż

No dobra, ale to by znaczyło, że mając oryginalną felgę 6J w całym zakresie miałbym mniej stabilne prowadzenie, a jeżdżę naprawdę delikatnie, nie wykorzystuję
przecież maksimum przyczepności, no fakt faktem że to zjawisko jest tylko na mokrym, więc chyba przeceniam ogólnie przyczepność na mokrym ?

A jestem zdziwiony trochę, bo miałem w poprzednim aucie podobne zimówki ( tylko 185/65R15) w Megane II ( na oryginalnych felgach) i takiego zjawiska w ogóle nie zauważałem...
pzdr Nix
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2014, 10:25:31 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2014, 10:34:40 »
chyba przeceniam ogólnie przyczepność na mokrym ?

Może to jest przyczyna, a nie cała reszta ? Nie traktuj tego osobiście, ale często spotykam ludzi, którym sporo się wydaje, bo do pewnego momentu kontroluje ich elektronika. Potem nagle muszą wsiąść do auta bez niej i się okazuje, że mistrz kierownicy wylatuje na pierwszym zakręcie.

Moim zdaniem felgi sporo zmienią, ale nie oczekuj przy zimowych 195/65/15 i mokrej jezdni takiego samego prowadzenia jak przy 205/55/16 na suchym.

Swoją drogą, bardzo dziwne zachowanie FWD w zakręcie, że po odjęciu gazu tył łapie przyczepność...
3VZ.pl

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Grudnia 2014, 10:40:42 »
no fakt faktem że to zjawisko jest tylko na mokrym, więc chyba przeceniam ogólnie przyczepność na mokrym ? A jestem zdziwiony trochę, bo miałem w poprzednim aucie podobne zimówki ( tylko 185/65R15) w Megane II ( na oryginalnych felgach) i takiego zjawiska w ogóle nie zauważałem...

jakość opony może nie być dobra i po prostu ślizga się na mokrym, niezależnie od odsadzenia - to bym sprawdził najpierw.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nix2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Grudnia 2014, 10:54:26 »
Cytuj (zaznaczone)
... Nie traktuj tego osobiście, ale często spotykam ludzi, którym sporo się wydaje, bo do pewnego momentu kontroluje ich elektronika. Potem nagle muszą wsiąść do auta bez niej i się okazuje, że mistrz kierownicy wylatuje na pierwszym zakręcie.

Ależ spokojnie, przyjmuję wszelką krytykę  :roll:

Elektroniki trakcyjnej żadnej w aucie nie ma, zresztą nie jeździłem nigdy żadnym autem z kontrolą trakcji, no chyba że chwilowo, więc te odczucia
są zbierane "prosto z nawierzchni" - tak to nazwijmy :)

Cytuj (zaznaczone)
Swoją drogą, bardzo dziwne zachowanie FWD w zakręcie, że po odjęciu gazu tył łapie przyczepność...
Tak się dzieje, ale to bardzo małe aczkolwiek wyczuwalne "złapanie" przyczepności , bo i uślizg był bardzo mały, a to wynika ze spokojnej jazdy.
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2014, 10:57:42 wysłana przez Nix2 »
Rav 4 HEV 2024

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl