Autor Wątek: Dachowy bagażnik bazowy na Toyotę Auris Touring Sport  (Przeczytany 19832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Odp: Dachowy bagażnik bazowy na Toyotę Auris Touring Sport
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Czerwca 2015, 14:21:21 »
Przy okazji bagażników, podrzucam przestrogę.
Przewoziłem 2 rowery na bagażniku w całości Thule. Jeden rower ma dość nietypową ramę, jest gruba, w przekroju o kształcie elipsy. Uchwyt podtrzymujący ramę nie objął jej całkowicie. Testy wstrząsowe wypadły dobrze, więc pojechałem. Po 30 km na A1 przy 120 km/h nagle rumor i z boku przez szybę widzę mój rower  :wallbash:
Zatrzymałem się na pasie awaryjnym, żona pomogła mi wyjść z samochodu, bo zwisający rower nie pozwalał na otworzenie moich drzwi. Ramię podtrzymujące ramę puściło, rower wisiał na dwóch paskach mocowania kół. No i kuuuuur@#$%a na słupku ponad drzwiami wgniota na jakieś 0,5 cm i obszarze 10x5 cm.  :wallbash: Samochód ma 3 miesiące, a tu taka skaza!!!
Na autostradzie wielkiego wyboru nie ma. Poprawiłem to wszystko, ramę roweru zacisnąłem 2 razy mocniej, test wstrząsowy i w drogę. Tym razem 80 km/h.
Za jakieś 3 km ... kur@#$a znowu rumor, rower w zasięgu wzroku obok mnie  :czerwona:
Druga wgniotka na słupku nad drzwiami pół metra obok poprzedniej, tym razem mniejsza, ale z pęknięciem lakieru. Do tego rysa na szybie.
Wywaliłem z bagażnika co miałem, znalazłem gumowego "pająka", okutałem tę cholerną ramę, przytroczyłem do konstrukcji bagażnika. Jakoś dojechałem do celu.
Następnego razu nie będzie. Nie zaufam już fabrycznemu mocowaniu.
Teraz zastanawiam się nad naprawą wgnieceń. Raczej nie będzie to zbyt kosztowne, muszę skonsultować się, czy warto mi skorzystać z AC. Mam ubezpieczenie dilerskie w PZU.
Dawno temu miałem też inne zdarzenie. W czasie jazdy otworzył mi się box. Zauważyłem to po jakiś 500 m, kiedy koc zaczął mi się majtać na zewnątrz. Nie wszystkie rzeczy odnalazłem.

Woziłem na dachu już nie raz różne rzeczy, ale tym razem zabrakło mi czujności i przewidywalności. Nie powtórzcie takiego błędu, naprawdę, nie ma żartów z bagażnikami !!! Musi być mocno, solidnie i przy najmniejszych wątpliwościach zabezpieczone dodatkowo.

Spalanie - Motostat.pl

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Czerwca 2015, 15:17:08 »
Kolego KoMarek, może się kalkulować wykonanie naprawy z AC. PZU ma taką opcję jak ochrona zniżek (sprawdź czy masz wykupioną). Wówczas pierwsza naprawa w roku, nie powoduje zwyżki w składce.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Czerwca 2015, 15:49:49 »
Kolego KoMarek, może się kalkulować wykonanie naprawy z AC. PZU ma taką opcję jak ochrona zniżek (sprawdź czy masz wykupioną). Wówczas pierwsza naprawa w roku, nie powoduje zwyżki w składce.
Obejrzałem polisę, przy AC pozycja "PZU ochrona zniżek" niestety krzyżyka brak.
Może ktoś poda przybliżony koszt naprawy w ASO:
- wgniot dość głęboki nieregularny, obszar ok. 10x5 cm na słupku poziomym między górną krawędzią drzwi a relingiem
- wgniot   jw, obszar ok. 5x5 cm pól metra obok powyższego.
Spalanie - Motostat.pl

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:14:05 »
Gdy się ostatnio dowiadywałem (ze 2 lata temu) to liczyli sobie w warsztacie blacharskim 500zł za element - zwykle robi się 2 sąsiadujące elementy - za wgniotę na błotniku (odciśnięty pies po uderzeniu w błotnik :) chcieli 1000zł. Przy czym to nie ASO.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:24:49 »
Cieżko jest to wycenić nie oglądając tej szkody. Z opisuje jednak wnioskuje ze będzie warto skorzystać z AC. Czy robic to w ASO czy u zaufanego blacharza + lakiernik to już indywidualna sprawa. Generalnie ja jestem za tą drugą opcją. ASO ci to zapewne zrobi tak że pół auta wymaluje. Miałem kiedyś takie przygody i jak za głupi wgniótł i ryske mieli mi malować cała  maskę  wraz z nadkolami bo odcienie i takie tam to im podziękowałem. Polecony prywatnie lakiernik wiedział co zrobić i jeszcze na tej szkodzie można powiedzieć zarobiłem. Straciłem 10% na składce AC  ale przy full zniżce to była prawie żadna strata.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:34:10 »
Polecony prywatnie lakiernik wiedział co zrobić ...
A jak to się ma do gwarancji na blachy? To może się nie spodobać w ASO. Takiej naprawy może nie być widać, ale zmierzyć się da.
Spalanie - Motostat.pl

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Czerwca 2015, 16:40:52 »
Masz racje zmierzyć się da. Całkiem możliwe ze ASO zaznaczy, wykluczy z gwarancji element naprawiany poza nimi. Trzeba dopytać i przekalkulować bo rozumiem że to jednak nowe auto. Tak czy siak ja bym najpierw rozeznał temat w ASO i na spokojnie podjął decyzje co dalej. Zawsze można wycenić szkodę w ASO a nie trzeba u nich naprawiać. 

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Czerwca 2015, 22:35:51 »
Jeszcze jedna uwaga, w przypadku wingbara trzeba zainwestować w uchwyty w rowek T, ja zakupiłem taki zestaw:
http://www.taurus.info.pl/sklep/Adapter_T_nut-7719.html
Może są na rynku tańsze opcje, ale te psują idealnie w prowadnice montażowe Taurusa i są solidne.
[/quote]

Kolego wolkis - jeszcze odnośnie boxa Taurusa i belek bazowych Thule.
Po wypośrodkowaniu i umocowaniu boxa co zrobiłeś z gumą zewnętrzną w belkach bazowych - dociąłeś z obu stron śrub czy otwory zrobiłeś na śruby?
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2015, 22:38:03 wysłana przez herkules »

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Czerwca 2015, 09:17:07 »
Gumki przeciąłem na 3 kawałki tak aby spasowały pomiędzy śruby

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwca 2015, 11:14:54 »
Gumki przeciąłem na 3 kawałki tak aby spasowały pomiędzy śruby

Dzięki za info :)
Po analizie i czytając Wasze uwagi skłaniam się przy moim budżecie do 1.700 - 1.800 za bazę i box do wariantu Thule Wingbar dedykowanego  za ok. 750-800 zł. + box za ok. 1.000 zł. a w tej cenie - otwierany dwustronnie, z odpowiednim udźwigiem i atestami ciężko dostać - więc będę skłaniał się do Taurusa ...

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwca 2015, 12:17:41 »
jeszcze jedno pytanie odnośnie bazówki - o hiszpańską firmę Cruzber, która produkuje m.in. bagażniki bazowe a cenowo i wizualnie wygląda to bardzo dobrze
np. takie http://www.hossa.pl/bagaznik-cruz-935-533-airox108alu-toyota-a-uris-5d-touring-sport-2013.html

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwca 2015, 12:39:50 »
Tylko wizualnie i z daleka jest podobne do Thule.

Cenowo faktycznie OK, prawie go kupiłem - zawahałem się na chwilę przed naciśnięciem kup teraz i nie żałuję :)

Brat ma ten bagażnik do Aurisa bez relingów. Po dokładnym przyjrzeniu wygląda to jak Thule wykonane przez taniego chińczyka (on dostał w gratisie z samochodem, wiec nie narzeka :).
Bagażnik, spełnia swoje zadanie - ale daleko mu do jakości Thule.
Wszystko jest jakby wykonane z cieńszej blachy, delikatniejsze profile, jakieś takie delikatne plastiki - nie wzbudziło to mojego zaufania. Thule to po prostu solidne kawałki metalu, zarówno mocowania jaki i belki.
Dodatkowo po analizie instrukcji instalacji, w mojej ocenie mocowanie do relingu jest podatne na jego uszkodzenie (krótka guma zabezpieczająca od wewnątrz).

Osobiście wolałem poświęcić te dodatkowe 200zł i kupić porządny bagażnik (samochodu też nie kupiłeś najtańszego  :)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Lipca 2015, 13:54:15 »
dokonałem wyboru i kupiłem...
Pierwotnie miały być belki Thule Wingbar - belka 960, stopa 753 i kit 4037 - cena za ten komplet 779 zł. - w tzw. międzyczasie złapałem okazję na alledrogo... - oryginał Toyoty raz założony - kupiłem z przesyłką za 499 zł. Do tego box - Taurus Xtreme II 450 czarny carbon - za 999 zł. z pokrowcem + adapter T-nut za 80 zł.
Całość wygląda tak na samochodzie...

« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2015, 14:14:38 wysłana przez herkules »

Lodzermensch

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Lipca 2015, 14:50:44 »
Super się prezentuje :)

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Lipca 2015, 22:22:18 »
Super się prezentuje :)

Dzięki
Jutro test na autostradzie na pusto i może coś włożę żeby z obciążeniem również sprawdzić
Póki co do 80 jest cicho, jak przekroczyłem 110 słychać ale nie męczy jakoś specjalnie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl