Autor Wątek: Brak wskaźnika temperatury płynu chłodniczego, temperatury oleju itp  (Przeczytany 10765 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Jak wszyscy dobrze wiecie, nasze prusaki są bez tych wskaźników, o ciśnieniu oleju nie wspomnę -  bo to już całkowita rzadkość.
Czy oprogramowanie prusaka jest na tyle mądre, że jak jest silnik zimny i olej w skrzyni to nie dopuści do wkręcenia go na max obroty?
Ile czasu trwa nagrzanie prusaka do temp w której można go przycisnąć do końca? (pedał gazu)
« Ostatnia zmiana: 29 Grudnia 2014, 23:36:15 wysłana przez wtyku »

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Brak wskaźnika temperatury łynu chłodniczego oraz ciśnienia oleju itp
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2014, 23:36:46 »
A dlaczego ma nie dopuscic? Dla zimnego silnika niezdrowa jest praca na niskich obrotach i akurat skrzynie automatyczne sobie z tym duzo lepiej radza niz uzyszkodnicy skrzyn manualnych - jezeli tylko silnik ma wieksze obciazenie to od razu pracuje na wyzszych obrotach, pozwalajac na prace na niskich tylko przy bardzo malych obciazeniach.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Brak wskaźnika temperatury płynu chłodniczego, temperatury oleju itp
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2014, 23:50:49 »
powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę w życiu taką teorię, że można pałować auto po odpaleniu, zwłaszcza w naszym klimacie gdzie jest nieraz -20

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2014, 00:38:55 »
Przy 1000obr masz bardzo niskie ciśnienie oleju, jak wtedy wcisniesz gaz w podłogę to Panewki będą miały najgorsza sytuację z możliwych. Jasne że na obrotach też nie jest super sytuacja, ale że względów bezpieczeństwa nie można tego ograniczać.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2014, 08:44:32 »
Dlatego w hybrydach zaleca się olej o niskiej lepkości i wysokiej pompowalności np. 0W20.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2014, 08:54:18 »
Przy 1000obr masz bardzo niskie ciśnienie oleju, jak wtedy wcisniesz gaz w podłogę to Panewki będą miały najgorsza sytuację z możliwych.

Chyba nigdy nie mierzyłeś cisnienia w silniku.
Jak jest zimny to cisnienie jest wyzsze na niskich (choc to zalezy jeszcze gdzie je zmierzymy)
Co oczywiscie nie oznacza ze zdrowo jest na zimno palowac.

Offline tomasz.k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2014, 10:02:20 »
Jeździłem tylko koło 400 samochodami z ciągłym odczytem ciśnienia oleju. Wydajność pomp wzrasta wraz z obrotami silnika, zawsze na niskich obrotach jest mniejsze ciśnienie. Zależy to też od oleju - jak gęsty to ciśnienie jest zawsze wyższe, Ale jego właściwości smarujace nie są wtedy optymalne.

Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2014, 20:04:05 »
jak gęsty to ciśnienie jest zawsze wyższe

jak juz to lepkosc a nie gestosc.

Teraz juz sie poprawiles ze cisnienie jest mniejsze a nie bardzo male.
Jest w zupelnosci wystarczajace do utrzymania filmu w tym silniku na oleju 0w20.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudnia 2014, 22:56:12 »
to w końcu można czy nie można?

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Grudnia 2014, 23:07:18 »
No kolego, przecież żadnego mechanizmu bez rozgrzania nie powinno się "pałować", jak to nazywasz. Prius i tak, jak jest zimny, to odpala na silniku spalinowym, który musi rozgrzać katalizator. Dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej (chyba pisał o tym gdzieś na forum kolega Priusman) i naładowaniu akumulatorów wysokiego napięcia jest możliwa jazda eko, czyli do 40km/h na prądzie przy delikatnym traktowaniu gazu, a powyżej i tak auto jedzie na spalinowym samym lub przy mocnym naciśnięciu pedału gazu - na spalinowym plus elektryczny. Więc z czym masz problem??? Jeśli chcesz zimny silnik mocno obciążyć, to nic nie przeszkadza, poza świadomością, że trochę bardziej go zużyjesz, bo olej nie jest jeszcze rozgrzany, ale przecież nawet jak jest zimny olej, to silnik smarowanie ma, pewnie, że nie idealne, ale na sucho jedzie może kilka sekund, a potem już smarowany jest normalnie. Myślę tu o sytuacji, gdy odpalasz auto np. przy minus 20, czy nawet 30 stopniach C. Dobre syntetyczne oleje zachowują płynność i w temperaturze  minus 40 stopni C.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Brak wska�nika temperatury p�ynu ch�odniczego, temperatury oleju itp
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Grudnia 2014, 23:51:54 »
" i naładowaniu akumulatorów wysokiego napięcia jest możliwa jazda eko, czyli do 40km/h na prądzie przy delikatnym traktowaniu gazu,"
eee nie wiem jak tam u Was ale w moim prusaku jazda na samym elektrycznym jest możliwa do 73km/h (jak jest rozgrzany a aku HV ma min 3 kreski)
podczas rozgrzewania używany do jazdy jest w dużej mierze elektryczny silnik, dopiero jak się mocniej wcisnę gaz to słychać że silnik zmienia obroty.
Podczas jazdy powyżej 73km/h silnik spalinowy jest bardzo często wspomagany przez elektryczny, nawet przy prędkościach 130km/h, niezależnie czy mocno wciskamy gaz czy nie.

Offline Timestudio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Września 2015, 20:00:42 »
Ja moim Priusem 2 gen. jeżdżę i powyżej 73km/h na prądzie ale musi byc bateria dobrze naładowana. Jechałem już nawet 122km/h na samym elektryku na równym lub może minimalnym spadzie , z tym że samochód powoli systematycznie zwalniał.  Myślę, że obala to teorię z innego wątku, że powyżej 73km/h silnik elektryczny nie pracuje, bo miałby za duże obroty. Akurat w Priusie 2 jest na monitorku ten schemat przepływu energii i wyraźnie to wiać, że działa

Offline extmz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2015, 22:55:27 »
do Timestudio
w gen.3 też jest monitor przepływu energii ale jest on pewnym uproszczeniem a mianowicie wsakzuje skąd/dokąd idzie moc.
Co do pracy elektryka - to pracuje on w pełnym zakresie prędkości tylko w gen.3 powyżej 73km/h (w gen.2 jest to trochę mniej) musi się kręcić spalinowy bo drugi elektryk (ten podłączony do satelitek w PSD) miałby za wysokie obroty.
Toyota Prius 2010, Honda Logo 1999

Offline Pilarson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Listopada 2020, 14:40:00 »
Witam :-)

Ponownie chciałbym odświeżyć wątek. Otóż po przesiadce do Prusaka 3 z innego auta, gdzie wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej był obecny, w chwili obecnej gdy temperatury idą mocno w dół, brakuje mi bardzo tego wskazania w codziennym użytkowaniu.

Zatem chciałbym poruszyć kilka spraw:
1) Jak szybko się nagrzewa silnik w Priusie według Waszych obserwacji? Zauważyłem, że po odpaleniu silnik zawsze jest na nieco wyższych obrotach i ładuje baterie. Czyli silnik pracuje pod (lekkim) obciążeniem przez co powinien się szybciej nagrzać i osiągnać temperaturę roboczą. Jednak czasem dośc długo nie chce sie wyłączyć nawet podczas jazdy. Obstawiam, że jest to zwiazane z tym, że katalizator się nie nagrzał. Po ilu km albo minutach jazdy są Wasze Prusaki gotowe do "przyciśnięcia"? osobiście myślę, że po ok. 4 km jazdy przez 5-6 minut silnik jest nagrzany. Przynajmniej ciecz chłodząca, co innego olej i sam silnik. Ciężko to stwierdzić. Zależy też od temperatury zewnętrznej.

2) Brak wskaźnika temperatury płynu chłodzącego utrudnia wykrycie ewentualnego uszkodzenia termostatu. Czy ten element się psuje w Prusie czy nie ma się czym martwić. Na pewno jakby spalanie mi skoczyło do góry w sposób znaczący to szukałbym przyczyny właśnie w termostacie w pierwszej kolejności. W starym aucie jak termostat się nie domykał i silnik był niedogrzany przez większość mojej jazdy (12 km w jedna stronę do pracy) to palił 12 litrów/100 km (silnik 1.4 benzyna).

3) Montaż wskaźnika. Widziałem tutaj na forum takowe. Czy warto w to iść? Czy domorosły majsterkowicz da radę to założyć? Jakie narzędzia są potrzebne?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Listopada 2020, 14:51:13 »
O Hybrid Assistant słyszałeś?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl