Autor Wątek: Dodatkowa nagrzewnica ("webasto") UMIERA  (Przeczytany 14533 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robsajson

• Gość
Odp: Dodatkowa nagrzewnica ("webasto") UMIERA
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Stycznia 2015, 22:00:13 »
U mnie Webasto pod koniec swojego żywota też tak działało.
W moim wypadku padła grzałka.Kilku fachowców zażądało 250zł więc sobie odpuściłem a później strzelił pasek rozrządu więc słusznie zrobiłem  :-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Stycznia 2015, 22:07:57 »
U mnie Webasto pod koniec swojego żywota też tak działało.
w mondeło?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Stycznia 2015, 22:08:34 »
W Mondeło  :good:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Stycznia 2015, 22:25:32 »
link=topic=34941.msg500627#msg500627 date=1420uuu231987]
No i co chcesz przez to powiedzieć ?
nie każdy :-)

Trochę wymigales się z odpowiedzi.
Zadałem ci pytanie wtedy kiedy podałeś lata w których produkowany był Auris I. Wiec jak odpowiadasz to odnies się do mojego pytania i tamtego kontekstu.
A ty się teraz wyrwales z odpowiedzią jak temat się rozwinął a jedną osoba napisała w międzyczasie że grzałki nie miała. Skorzystales z linka ?
To skorzystaj - wszystkie w polskiej dystrybucji miały.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2015, 22:38:50 wysłana przez tomery »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Stycznia 2015, 22:31:31 »
Wygląda więc na to, że standardem nagrzewnica była w silnikach 1.4 d4d, bo nie były w stanie właściwie się zagrzać w bardzo niskich temperaturach (?). Artykuł, którego fragment wkleiłam dotyczył 1.4 d4d, ale też napisali "w każdym dieslu". Może jednak nie w każdym, tylko w 1.4?

Też mam diesla 2.0 z 2008 i nie mam nagrzewnicy. Chyba że o mam a o tym nie wiem (w co wątpię) ale tak dla pewności, gdzie powinien znajdować  się guzik do odpalenia nagrzewnicy?

Hais, tak, jak napisałam w wcześniejszym poście, jest to przycisk "PWR Heat" znajdujący się po lewej stronie kierownicy u dołu, tam, gdzie ustawiasz pozycję lusterek bocznych i świateł. W Aurisie II w tym samym miejscu jest też włączanie SIPA i wyłącznik kontroli trakcji. Potwierdź lub zaprzecz, czy masz cos takiego, to rozwiążemy zagadkę :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Stycznia 2015, 23:48:14 »
w 2.0 chyba nie ma bo silnik po 5 km juz przy -15 spokojnie radzi sobie z ogrzewaniem. Nawet na allegro można poszukać i nie znalazłem nigdzie owego przycisku obok sterowania lusterkami :P Też mam motor o pojemnosci 2.0 ver premium z dodatkami i przycisku brak.

Offline havier

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Stycznia 2015, 07:55:12 »
Ja nie wiem czy wiara czytać nie umie czy siedzi tutaj by debatować o pryszczach na d... . Dałem wątek by się dowiedzieć czy ktoś miał podobny problem a nie czy miał nagrzewnice. tak dla waszej wiedzy z tego co wyczytałem to po lifcie wszystkie diesle juz maja nagrzewnice a wcześnie nie wszystkie miały.
Umiecie pomóc wiedzą czy zaraz będziecie debatować czy kot powinien pic mleko z lodówki czy nie.
Ktoś pisał ze wymieniał grzałkę nie na w tym urządzeniu grzałki bo sie dowiadywałem tylko jest świeca żarowa czy cos podobnego. i gosc co sie tym zajmuje nigdy jeszcze jej nie wymieniał. Można wymienić połowę części i nie będzie działać. chce wymienić jedna nie wiele to sie was pytam

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2015, 09:31:41 »
Najpierw trzeba sprawdzić błędy. Jedź do kogoś kto się zajmuje Eberspecherem. W ASO mogą nie mieć testera.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Stycznia 2015, 10:49:37 »
Z tego, co doczytałam w Aurisach (i innych) montowany jest ten zestaw: HYDRONIC D5Z-H.

http://www.toyota.katowice.pl/files/1228729010.pdf

Znalazłam tez taki schemat:

http://www.ogrzewaniepostojowe.eu/produkt/eberspacher/505/hydronic-ii-h-h-d5z

Napisałeś, że nie chce Ci się wierzyć, że to sterownik, może ten schemat Cię jakoś naprowadzi. Faktycznie, nie widać na nim żadnej grzałki, jedynie sztyft żarowy 12V

Edit: na corollaclub znalazłam jeszcze taki tutorial

http://www.lublin.mm.pl/~wuwik/man.pdf

http://forum.corollaclub.pl/viewtopic.php?p=671868

Może Tobie się to wszystko nie przyda, ale wątek pewnie będzie czytać więcej osób i przyda się komuś innemu  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2015, 11:21:26 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2015, 11:01:12 »
Potocznie na urządzenie zapłonowe mówi się grzałka :)
Tak jak pisał poprzednik, jedź do firmy zajmującej się tego typu urządzeniami, podłączą pod tester, sprawdzą błędy sterownika i będzie jasność. My Ci tego zdalnie nie naprawimy. Nie narzekaj też kolego na pogaduchy w wątku, bo masz tam również kilka wskazówek, jak powinno to działać w przypadku sprawnego urządzenia. Od siebie dodam, sprawdź wszystkie połączenia elektryczne, czyli kostki. Potrafi się tam dostać wilgoć i mocno mieszać.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2015, 12:28:00 »
Rozumiem Twoją frustrację, bo pytanie dotyczyło czego innego niż to co zostało zawarte w odpowiedziach.
Pisząc,,grzałka" miałem na myśli właśnie zapłon mieszanki.W Mondeo trochę inaczej to wygląda ale zasada działania ta sama i objawy były identyczne.Sterownik też mógł się zepsuć ale tego już na odległość nikt nie stwierdzi.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2015, 13:34:21 »
chodziło, że pisałeś wszystkie a ja  miałem na uwadze też 2.0d4d, 2.2d4d które były z polskiej dystrybucji i nie miały

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2015, 18:29:57 »
chodziło, że pisałeś wszystkie a ja  miałem na uwadze też 2.0d4d, 2.2d4d które były z polskiej dystrybucji i nie miały

Bis , nie chce mi się już ciągnąć z tobą tej wymiany zdań bo widzę , że nie rozumiesz tego co czytasz i co piszą inni.

Chodzi o ten "moment" :

Nie jestem na 100"/,, pewien ale jak w 2010 lub 2011 kupowali do firmy 5 czy 6 Aurisow to każdy to miał
OK. ale Auris-y I były produkowane w latach 2007-2013 :-)
[/b]

I co wtedy chciałeś przez to powiedzieć ?
Przecież tam nie ma ani słowa o 2.0 D4D.
A od tego zaczęły się twoje "uniki" z odpowiedziami.

« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2015, 18:34:34 wysłana przez tomery »

Offline piotr pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Stycznia 2015, 14:53:35 »
-po pierwsze mając 1,4 D4D produkując go fabrycznie pakowano webasto. Należy pamiętać, że po zgaszeniu silnika ogrzewanie postojowe nie działa (tutaj jest troszkę inaczej niż np. w TIR)  :roll:
-po drugie w instr. obsługi jest opisane szczegółowo zasada działania i postepowania z webasto
-po trzecie proszę się nie przejmować jeśli autko zbyt mocno kopci, prycha, stuki słychać

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Stycznia 2015, 23:09:23 »
Stuki też? To jak mi nagrzewnica po 3 latach zaczęła stukać (czego nigdy wcześniej nie robiła, im większy mróz tym głośniejsze stukanie) to mam się nie przejmować?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl