Autor Wątek: Camry 2.2 1997 - generacja?  (Przeczytany 22336 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dlugirapfr

• Toyot Leżący
  • *
Camry 2.2 1997 - generacja?
« dnia: 18 Stycznia 2015, 21:03:43 »
Cześć,
na wstępie chciałbym podziękować za wszelką pomoc. Jestem świeżym kierowcą i moją "camrzycą" jeżdżę od roku.
Z uwagi na to że obudowy moich lusterek (nie z mojej winy!! ) są mocno uszkodzone chciałbym kupić gdzieś (pewnie allegro...) odpowiedni model. Niestety kompletnie nie wiem jaką mam generację samochodu i jakie lusterka powinienem kupić. Lusterka moje są podgrzewane i niestety nie składa się lusterko od strony pasażera. Wiem że moja camry to wersja "kanada" 97, LE, 2.2 silnik.
Czy mógłby ktoś z Was pomóc mi z określeniem wersji mojej camry i podpowiedzieć jakie lusterka mam kupić? Z góry dzięki za pomoc.
Poniżej zdjęcia mojej Camrzycy

Pozdrawiam,
Karol

Robsajson

• Gość
Odp: Camry 2.2 1997 - generacja?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:05:46 »
Posiadasz IV gen. Camry  :good:

Offline dlugirapfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:15:09 »
Dzięki za błyskawiczną odpowiedź!
Czyli szukając na allegro lusterek mam się kierować tym że lusterka muszą być do Camry 4 generacji?
Ciężko kupić części do tego szerszenia :( Tak samo mam problem z podłokietnikiem - zawiasy są wyrwane i lata mi pod łokciem jak kieruje :/ Znajomy mi mówił że cały tunel musiałbym wymienić... kiedyś znalazłem na allegro tunel ale był do innej wersji - europejskiej chyba bo miał przyciski otwierania okien obok skrzyni biegów...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:18:51 »
Ja mam prawie zerową wiedzę jeżeli chodzi o Camry i tym bardziej tej generacji.Niech wypowiedzą się o kompatybilności części z innych roczników Ci, którzy posiadają taką wiedzę.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Stycznia 2015, 21:50:56 »
Szukaj lusterek jakichkolwiek, byle z IVgen LHD i nie daj sobie wmówić, że w angliku są takie same.

Z tym zawiasem tak jest, że o ile w IIIgen był to klasyczny, metalowy zawias, o tyle w IVgen był już plastikowy, który z czasem się rozsypywał.  Jeśli dobrze pamiętam, to dostępny właśnie z całym podłokietnikiem :)

Europejczyk miał włączniki podgrzewanych siedzeń przy lewarku.
3VZ.pl

Offline dlugirapfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Stycznia 2015, 22:06:52 »
@marcinm - dzięki za odpowiedź. Czyli wg Ciebie wystarczy kupić lusterka by były z 4 gen? Czy są wersje lusterek z 4 gen. bez podgrzewania?
Zastanawiam się z tym podłokietnikiem żeby po prostu zwykłych metalowych zawiasów samemu nie zamontować bo latający podłokietnik trochę mnie "denerwuje".
Mam jeszcze dwa pytania. Odnośnie świateł tylnich:
a) czy samochód ten nie posiada świateł przeciwmgielnych? Nie wiedziałem co powiedzieć na przeglądzie.
b) czy światła w tylnej klapie (oprócz cofania) powinny się świecić? Jeśli tak to powinienem żarówki wymienić gdyż świeci mi się tylko światło cofania...
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2015, 22:33:39 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Stycznia 2015, 22:33:22 »
Nie jestem pewien, czy tylko w CE nie było niepodgrzewanych luster, czy jedynie kanadyjczyki miały podgrzewane (oczywiście europejskie wersje wszystkie mają podgrzewane).

Podłokietnik można zrobić, nie jest to filozofią.

Przeciwmgiełek nie mają żadne wersje zza wody - takie mają przepisy, że prędzej będą miały dzienne i halogeny niż tylną przeciwmgiełkę.

W tylnej klapie powinieneś mieć dwuwłóknowe żarówki, jedno postojowe, drugie stop. Osobna żarówka jest do świateł cofania. Włókno od stopu możesz wykorzystać do bezproblemowego zrobienia legalnej przeciwmgiełki.

3VZ.pl

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2015, 09:56:22 »
Ewentualnie lewe cofania przerobić na przeciwmgiełkę, tylko żarówkę czerwoną daj. Ja tak zrobiłem i przeglądy przechodzę. Skuteczność tego jest dyskusyjna, ale skoro nie masz wcale...
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline dlugirapfr

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:23:21 »
Dzięki za wszystkie odpowiedzi i sugestie. Wiedziałem że w dobrym miejscu pytam :)
Jestem kompletnym laikiem ale śrubokręt w ręku umiem trzymać, czy moglibyście podpowiedzieć jak się dostać do tych świateł w klapie? Czy można je całkowicie ściągnąć z klapy?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Stycznia 2015, 00:01:01 »
Ja ma CE kanadę i nie ma podgrzewanych lusterek. Do tego jak to w amerykańcu nie składają się i jedno jest asferyczne a drugie zwykłe. Kiedyś się wkurzę i wymienię wkład bo utrudnia to parkowanie tyłem.

Marcin napisz dokładniej jak ma wyglądać przeróbka na przeciwmgłowe. Ma się jeden stop na stałe palić jako przeciwmgielne?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Stycznia 2015, 00:13:40 »
Musisz trochę przerobić instalację i zamontować jakiś włącznik w kabinie.
Żarówka dwuwłóknowa ma 5 i 21 watów.Odcinasz przewody a ten 21W podłączasz pod włącznik  w kabinie.
Takie Camry, ktore widuje, przeważnie mają dodatkową lampę zamontowaną pod zderzakiem.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Stycznia 2015, 13:51:03 »
..która to pasuje do tego auta, jak świni siodło. Początkowo za przeciwmgłowe robiło u nie lewe cofania. Później z nudów wyrzeźbiłem w zderzaku miejsce na przeciwmgłowe,i nawet w miarę to wyglądało.

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Stycznia 2015, 17:24:36 »
Są fajne wąskie ledowe, trzeba poszukać a nie z góry zakładać że pasują jak świni siodło. Nie trzeba czepiać od malucha przecież

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Stycznia 2015, 19:01:47 »
Ledowe czy nie ledowe,wąskie czy nie wąskie,uczepione pod zderzakiem,i tak będzie wyglądać jak "U traktora"

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2015, 23:04:24 »
Ja mniej więcej wiem jak to przerobić tylko nie bardzo rozumiem jak można wykorzystać włókno stopu do zrobienia legalnego przeciwmgłowego. Myślałem też nad takim prostym patentem jak dodatkowe światło na zawiasach na dole zderzaka. Gdy jest niepotrzebne to je składamy i nie szpeci. Myślę, że najlepiej sprawdziłoby się takie jak pisał Bonio (widziałem kiedyś na allegro) ale zawsze zapominam spojrzeć czy pod zderzakiem jest wystarczająco dużo miejsca.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl