Autor Wątek: stuki przy skręcaniu  (Przeczytany 10428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
stuki przy skręcaniu
« dnia: 19 Stycznia 2015, 09:32:10 »
Pojawiły się stuki przy skręcaniu kierownicą pod koniec skrętu, lub w momencie powrotu koła kierownicy, gdy auto jedzie i skręca. Na postoju nie zauważyłem.
Stuki nie występują zawsze, przeważnie na zimnym silniku rano, albo po dłuższym postoju.
Słychać je tak jak by z prawego koła.

Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim ?

Auris II 2013 1.6

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: stuki przy skręcaniu
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2015, 09:41:50 »
Jakiego typu stuki? W kolumnie czy jakiś plastik w kierownicy (takie strzelanie) ?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2015, 09:50:30 »
takie jak by strzelanie, ale nie plastik

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2015, 09:53:45 »
Podejrzewam, że to samo co było u mnie, jedź do serwisu, coś tam wymienią, jednak u mnie to wróciło, niedługo jadę znów...

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2015, 09:56:07 »
sprawdź poziom płynu do wspomagania
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:10:46 »
byłem w serwisie, ale właśnie problem znowu się pojawił w ASO mówili że może to kwestia klocków które np, przymarzły albo dostał się do nich śnieg i je zakleszczył.
stuki pojawiały się jeszcze przy ruszaniu bardziej energicznym i szybkiej zmianie biegów z 1 na 2 i z 2 na 3.
serwis w zasadzie nic nie zrobił kazał czekać aż ustąpią mrozy, hmm mrozów nie ma już od 2 tygodni, a problem jest.
auto ma przejechane 1600 km, przegląd był robiony przy 1480 km, pojadę jeszcze raz do ASO ale nie sądzę że zrobią coś od tak ;-(

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:19:16 »
mogę odnaleźć u siebie w dokumentach jak nazywa się procedura, którą wykonali u mnie, ale nie gwarantuję, że zrobię to dziś.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:21:16 »
ok, poczekam dziękuje  ;-)

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:25:07 »
Hahaha normalnie jak słysze co serwis za ciemnote wciska ludziom to nóż sie w kieszeni otwiera, jak może śnieg blokować klocki? No chyba że zaciski zamarzły ale to nie ma nic wspolnego ze stukaniem. Najlepiej zwalić na mrozy i nic nie robić. Przy skręcaniu stuki występuja najczęściej jak któryś przegub jest zużyty, no ale przy takim przebiegu to by było dość dziwne. Jedż najlepiej do normalnego mechanika z prawdziwego zdarzenia i chociaż niech to rozpozna, a ty możesz ich potem w serwisie naprowadzic na tą usterkę, bo znając tych baranów nigdy sami nie wpadna na to.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:41:39 »
W naszych Aurisach też był taki objaw wymieniano jakąś część za 40 zł jakaś drobna rzecz przy kolumnie kierowniczej. W jednym wymieniono przy przebiegu 30tyś i po przejechaniu kolejnych 40 tyś znów wymieniano ta pierdółkę.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:42:46 »
jestem mocno roszczeniowym klientem i na pewno im tego nie odpuszczę ;-)

Offline Yalo

• Początkujący
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Stycznia 2015, 10:44:32 »
U mnie 1/2 roku temu podobny objaw(przy pełnym skręcie kierownicy, stukanie w okolicach koła), w jednym serwisie wymienili jakąś pierdółkę nie pomogło i wróciło. W drugim serwisie wymienili półośkę. Od tego czasu nie ma problemu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Stycznia 2015, 11:18:46 »
Hahaha normalnie jak słysze co serwis za ciemnote wciska ludziom to nóż sie w kieszeni otwiera, jak może śnieg blokować klocki?
Masz rację żaden śnieg czy mróz nie moze zablokować tarczy z klockami. Jedyne co może zamarznąć to zaciągnięty hamulec postojowy.

Obi

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
stuki przy skręcaniu
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Stycznia 2015, 12:17:51 »
W naszych Aurisach też był taki objaw wymieniano jakąś część za 40 zł jakaś drobna rzecz przy kolumnie kierowniczej. W jednym wymieniono przy przebiegu 30tyś i po przejechaniu kolejnych 40 tyś znów wymieniano ta pierdółkę.
Robocizna 4 razy tyle, faktura była chyba na ciut ponad 200 zł.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Stycznia 2015, 13:26:42 »
Robocizna 4 razy tyle, faktura była chyba na ciut ponad 200 zł. Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Możliwe pamiętam tylko że część jakiś teleskop czy coś w tym rodzaju kosztował ok 40zł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl