Autor Wątek: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?  (Przeczytany 37313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Toyota Auris Touring Sport jaki silnik ?
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:26:47 »
"Gumowatość" to urok CVT. Najpierw musi wkręcić silnik na obroty, a dopiero potem zaczyna przekazywać moc. Koszmar przy wyprzedzaniu.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:51:12 »
Napsioczyłem tak na tą moją benzynkę, że w zemście za chwilę mi się zepsuje :) . Pora jak codzień wsiąść w auto i bezawaryjnie i przyjemnie dojechać do domu. To niezaprzeczalny atut mojego auta który doceniam. Wieczorkiem otworzyć browara i jakiś film zapuścić lub muzyki posłuchać. Miłego weekendu grupowicze  :good:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Stycznia 2015, 15:01:05 »
Napsioczyłem tak na tą moją benzynkę, że w zemście za chwilę mi się zepsuje :) . Pora jak codzień wsiąść w auto i bezawaryjnie i przyjemnie dojechać do domu. To niezaprzeczalny atut mojego auta który doceniam. Wieczorkiem otworzyć browara i jakiś film zapuścić lub muzyki posłuchać. Miłego weekendu grupowicze  :good:

Ten sam atut miała większość aut jakimi miałem okazję jeździć z paroma wyjątkami Fiat 125p, Ritmo, VW Passat i Audi A4 oraz największe nieszczęście jakie miałem pod względem awaryjnosci Octavia pierwszej generacji, która częściej stała w serwisie niż pod domem aż w końcu po rozprawie w sądzie została zabrana przez ASO a kasa zwrócona na konto, pozostałe zawsze dowoziły mnie do domu.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:23:23 »
To musiało być dość dawno temu bo od roku montowane są całkowicie nowe silniki 1.4 TSI, z rozrządem na pasku a nie łańcuchu. Wyeliminowano właściwie jedyną przyczynę narzekań na ten silnik.
Fakt było dość dawno. Dla tego b. fajne są takie debaty bo można się mnóstwa nowinek dowiedzieć. O mułowatości nie ma prawa nikt nic mówić póki nie przejedzie się moim służbowym Rumuńskim demonem czyli Dacią Logan 1.6 mpi 85KM z LPG.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Stycznia 2015, 20:26:52 »
KoralK. Ale mam nadzieję że to nie były auta służbowe tylko prywatne. Wszyscy wiemy że 100 tysiączków kulasz i do ludzi (służbowe), więc nie wiem czy o tej bezawaryjności o służbówkach możesz mówić.

Offline mitar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Stycznia 2015, 21:04:06 »
A więc tak.
Aktualnie poruszam się 70% miasto (Wrocław) i 30% tereny pozamiejskie.
Przebieg około 15-20 tys. km rocznie.
Obecnie posiadam Aurisa 1.6 benzynowy, i spalanie jest spore niestety . Osiągi nie najgorsze jak dla mnie.
Czy HSD ma porównywalne osiągi ? Jak to wygląda ze strony użytkownika ?
Serwis takiej hybrydy to tylko w Toyocie, jak wyglądają koszty (dużo wyższe ?) ?

Głównie zastanawiam się nad Toyotą Auris hybrid, 2.0 w dieslu lub VW Golf 1.6 tdi.
Zaletą Golfa jest niższa cena (w interesującej mnie wersji), ale tyle naczytałem się o tych silnikach i ich usterkach że sam już nie wiem czy to prawda.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Stycznia 2015, 21:08:33 »
O kolejna osoba z Wrocławia  :good:
Co do dynamiki opis masz w tym wątku.
Serwis tylko w Toyocie(jak na razie) a koszty też mogą być wyższe.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Stycznia 2015, 22:41:18 »
Serwis w Toyocie, ale wydaje mi się że jak będzie jakaś cięższa usterka, to nasi spece niestety nie ogarniają tego. Po prostu jeszcze nie dorośliśmy do wyższych technologii. Przykładem jest wątek z baterią wysokiego napięcia, gdzie właściciel czekał 2 miesiące zanim nasi coś dali radę zrobić albo i nie bo nie pamiętam czy do końca śledziłem wątek. Ale na szczęście możesz być spokojny o awaryjność hybrydy bo np. benzyna jeśli dobrze pamiętam miała 2,2% to HSD miał 1,8&. Musiałbyś być totalnym pechowcem aby utrafi w trefną sztukę. Może to to jest nawet dynamiczne (HSD), ale właściciele niestety chcą oszczędzać i żal im pedała nadusić bo spalanie drastycznie wzrośnie, a nie po to kupowali hybrydę aby litr paliwa więcej stracić ;)

Offline windziarz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris HSD TS
« Odpowiedź #53 dnia: 23 Stycznia 2015, 22:59:54 »
Dorzucę swoje 3 grosze doświadczeń i spostrzeżeń. Od zawsze jeździłem Toyotami, teraz mam 3 Toyotę (była benzyna, potem diesel teraz hybryda). Odniosę sie do Diesla 2.0 D4D którego miałem w Avensisie i obecnego auta Hybrydy w Aurisie TS.

Avensis kombi D4D 2.0 - świetny silnik, dla mnie dynamika wystarczająca, przyspieszenie bez nadmiernego wysiłku (czyt. wycia), czuć że moment obrotowy jest tu dostępny w niskim zakresie obrotów... auto "ledwo" mruczy a już żwawo przyspiesza. Oczywiście to moja subiektywna ocena bo dla wielu "dynamika" D4D 2.0 będzie niewystarczająca. Zaleta to również niezłe spalanie, auto duże a teraz w okresie zimowym w mieście Wrocławiu (choć w tym też jazdy autostradą - AOW) średnie spalanie było na poziomie 6,8L. Auto wyborne na długie trasy... diesle + 6 bieg + tempomat = relaks (wyciszenie, zawieszanie, ilość miejsca)... taki pożeracz kilometrów.

Auris TS HSD - zmieniałem Avensisa na tego Aurisa z pełną świadomością, znając własne oczekiwania i styl jazdy. Ale tak jak napisał to kolega 'jasny' to nie jest auto dla kogos kto goni od świateł do świateł. HSD docenią i odnajdą sie tutaj kierowcy którzy jeżdżą i przewidują to co sie dzieje, np.: widząc w perspektywie 300-400m czerwone światło ściągają nogę z gazu a nie jeszcze dociskają żeby być tam pierwszym. HSD w porównaniu do D4D daje mi jeszcze większą frajdę ale to chyba głównie zasługa automatu... auto odciążyło moje dwie kończyny, wręcz momentami mysle... ja tu nie mam nic do roboty... i sie relaksujesz od razu :)
W trasie jest też zupelnie dobrze, poza tym że na podjazdach na pewno wypada gorzej niż D4D w kontekście słyszalności silnika. Ale jest to ciągle poziom akceptowalny.
To się rzadko dzisiaj zdarza ale na razie produkt przerósł moje oczekiwania. Jestem bardzo zadowolony z wyboru. Powiem wiecej decydujac sie na nowe auto bardzo powaznie zastanawialem sie pomiedzy benzyną Velvematic a Hybrydą... Dzisiaj jestem wiecej niz zadowlony z wyboru. Patrząc na swoje średnie realne spalanie 5.6L jak porównuje z kolegami/koleżankami tutaj z forum którzy mają wersje benzynowe to 10k pln więcej które zapłaciłem za hybrydę zwrócą się szybciej niż estymowałem przed zakupem. Do tego dochodzi codzienna frajda z jazdy takim napędem.
Yaris VVT-I <---8lat---> Avensis D4D <---4lata---> Auris HSD TS <---10lat---...

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Stycznia 2015, 23:53:07 »
Czuć że HSD gorzej jedzie od D4D, ale mimo to wyczuwam jakąś sympatie do tego napędu  :grin:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 24 Stycznia 2015, 00:03:57 »
Z drugiej strony myślę: dziś wracałem z pracy i trochę się zapomniałem z prędkością i nie wiem czy mnie nie cyknął przenośny złodziej państwa polskiego, czy nie. I po cholerę jeżdżąc w taki trybie jak ja mieć auto które samo chce przyśpieszać. Po to żeby dać apetyt, a potem zgasić przepisami, nakazami i mandatami? Może to jeszcze przemyślę.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Stycznia 2015, 01:00:16 »
Powiem tak, m�j Auris 1.6 pali 7.5 l, jazda po Warszawie w godz. 8:00-9:00 17:00-18:00, 50 km. w jedn� stron� i 50 km. w drug�. Kto by�, to wie, �e lu�no to o tych porach nie jest. Zawalidrog� to napewno nie jestem  <diabel>  Jak czytam, �e Auris 1.6 jest mu�owaty, to mnie.............a�. Albo, Ci co tak pi....., to nie potrafi� je�dzi�, albo ja jestem zaje.....:-)

« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2015, 01:04:00 wysłana przez Kopytoszczak »

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Stycznia 2015, 16:54:41 »
Wreszcie ktoś, Kopytoszczak, ma podobne zdanie do mnie. Spalanie mego Aurisa 1,6 Valvematic oscyluje pomiędzy 7,6 a 8,2 i uważam je za akceptowalne. Osiągi w tym przyśpieszenie też mi wystarcza. Oczywiście, że czuję brak turbiny, ale to był świadomy wybór.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Stycznia 2015, 17:05:20 »
Ja także się zgadzam, w moim przypadku spalanie jest nieco wyższe ze względu na jazdę w ogromnych korkach i często krótkie podjazdy, jednak moc jest dla mnie absolutnie wystarczająca, przecież nie kupowałam samochodu rajdowego :)

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Stycznia 2015, 17:07:27 »
ja tam też nie żałuje. Valvematic spełnił wszystkie wymagania:
- brak turbo
- wtrysk pośredni
- trwały rozrząd
- wysoka niezawodność

w połączeniu z cvt daje jeszcze niskie spalanie.
To nie jest samochód do rajdów po ulicach, tylko do moim zdaniem normalnego , wygodnego przemieszczania sie z pkt A do B. I z tej roli wywiązuje sie znakomicie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl