Autor Wątek: Problem z zapłonem auris 2009 1.4 benzyna  (Przeczytany 7107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bonzik

• Toyot Leżący
  • *
Problem z zapłonem auris 2009 1.4 benzyna
« dnia: 23 Stycznia 2015, 09:44:12 »
Na wstępie się przywitam bo to mój pierwszy temat na forum.
W zasadzie to zakładam go w imieniu mojej narzeczonej i nie wiem czy to faktyczny problem czy jej fanaberie  :-)
Otóż sprawa wygląda następująco: Mojej dziewczynie po zaduszeniu silnika np przez dodanie za mało gazu na skrzyżowaniu czy przy ruszaniu auto nie chce zapalić. Kręci rozrusznikiem a silnik nie startuje. Mi się wydaje że to przez to że po zaduszeniu silnika układ się zapowietrza i trzeba chwilę poczekać aż pompka zaciągnie paliwo z powrotem do układu, ale ona upiera się że to coś nie tak z autem bo w jej poprzednim (corsa 1.0) tak się nie działo i nie miała takich problemów i auto szybko zapalało. Uparła się żeby jechać na serwis mimo że była już w zeszłym roku z tym samym problemem i komputer nic nie wykrył. Gość na serwisie twierdził że ten typ tak ma. Czy ktoś się może spotkał z podobnym problemem?

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Problem z zapłonem auris 2009 1.4 benzyna
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:19:15 »
Jaki silnik? VVT-i czy Valve?

Offline bonzik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:27:52 »
silnik vvti

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:29:08 »
Moje Valve po "kangurze" odpala bez problemu.

Offline bonzik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2015, 10:38:23 »
W zasadzie to po robocie muszę obczaić w dowodzie jaki to silnik bo nie jestem pewien :P Ale wydaje mi się że to VVT-i bo ma 100KM i obczajałem po giełdach i w większości to są takie silniki.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 10:52:34 wysłana przez bonzik »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2015, 11:47:00 »
1.4 to vvti na 100%

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Stycznia 2015, 13:55:45 »
To czesta przypadlosc vvti - trzeba nauczyc sie jezdzic bez duszenia :)

Offline bonzik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2015, 14:46:07 »
Czyli wyperswadować kobiecie wizytę w serwisie? Mieszkamy blisko granicy z helmutami i chciała sie nawet do nich udać na kontrolę chociaż tłumaczyłem jej cały czas że to moim zdaniem strata pieniędzy.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:28:08 »
Czyli wyperswadować kobiecie wizytę w serwisie?
Lepiej niech przeznaczy ten czas i pieniądze na doszkolenie puszczania sprzęgła  :roll: :-P

www.FotoSzopa.pl

Offline bonzik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Stycznia 2015, 20:42:26 »
I to jest myśl  :cheesy:
Dzięki i pozdrawiam

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2015, 14:55:08 »
Jeździłem Corsą 1.0 oraz Corollą 1.4 VVTi. Toyota ma to do siebie, że trzeba było zawsze dłużej ją kręcić, żeby załapała- ma tak od nowości do chwili obecnej, na ciepło potrafiła odpalać za 2 razem. Zduszona odpalała zawsze, ale trzeba było nią pochechłać ok. 3 sekund rozrusznikiem. Corsa 1.0 praktycznie zawsze odpalała od "półstrzała"- to była jej jedyna przewaga nad Toyotą :)
A tak poza tym, 2 lata temu jeździłem demonstracyjnym Aurisem Fl 1,33 (chyba 2012 rok, wówczas nowe auto), za szybko puściłem sprzęgło i zdechł- był problem z ponownym odpaleniem, udało się chyba po 3 ciej próbie.....

Offline zxs

• Początkujący
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lutego 2015, 11:56:50 »
Na wstępie się przywitam bo to mój pierwszy temat na forum. W zasadzie to zakładam go w imieniu mojej narzeczonej i nie wiem czy to faktyczny problem czy jej fanaberie :-) Otóż sprawa wygląda następująco: Mojej dziewczynie po zaduszeniu silnika np przez dodanie za mało gazu na skrzyżowaniu czy przy ruszaniu auto nie chce zapalić. Kręci rozrusznikiem a silnik nie startuje. Mi się wydaje że to przez to że po zaduszeniu silnika układ się zapowietrza i trzeba chwilę poczekać aż pompka zaciągnie paliwo z powrotem do układu, ale ona upiera się że to coś nie tak z autem bo w jej poprzednim (corsa 1.0) tak się nie działo i nie miała takich problemów i auto szybko zapalało. Uparła się żeby jechać na serwis mimo że była już w zeszłym roku z tym samym problemem i komputer nic nie wykrył. Gość na serwisie twierdził że ten typ tak ma. Czy ktoś się może spotkał z podobnym problemem?

Sprecyzuj „kręci rozrusznikiem”. Słychać go? Jak nie słychać to nA 99,9% to nie jest problem ani awaria. Aurisy mają zabezpieczenie przed niekontrolowanym odpaleniem. Niech po zduszeniu dwa razy wciśnie i wyciśnie sprzęgło ściągając z niego nogę – powinno pomóc. Trzeba to przećwiczyć i potem będzie mogła kontrolować szybkie odpalanie.

Offline Oliko

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Marca 2015, 00:33:50 »
Jeżeli coś takiego się zdarzyło , wystarczy wcisnąć kolokwialnie mówiąc pedał gazu do końca i odpali po 2 sekundach bez problemu. Pozdrawiam. Mój Auris czasem tak robi szczególnie gdy rano zaduszę go na wyjeździe z pod garażu na krawężnik którego nie da się ominąć. Staram się delikatnie podjechać i czasem zaduszę Auriskę. Także na początku nie odpalał potem wyczułem sprawę , że trzeba wcisnąć pedał gazu. Zaraz odpala bez problemu.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Marca 2015, 07:34:09 »

Aurisy mają zabezpieczenie przed niekontrolowanym odpaleniem. Niech po zduszeniu dwa razy wciśnie i wyciśnie sprzęgło ściągając z niego nogę – powinno pomóc. Trzeba to przećwiczyć i potem będzie mogła kontrolować szybkie odpalanie.
Każda Toyota nie zapali bez wciśniętego sprzęgła, nie tylo Auris
Obi

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Marca 2015, 13:48:29 »

Aurisy mają zabezpieczenie przed niekontrolowanym odpaleniem. Niech po zduszeniu dwa razy wciśnie i wyciśnie sprzęgło ściągając z niego nogę – powinno pomóc. Trzeba to przećwiczyć i potem będzie mogła kontrolować szybkie odpalanie.
Każda Toyota nie zapali bez wciśniętego sprzęgła, nie tylo Auris

patrz, a moja zapali :-)
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl