Pozdrawiam przyszłego użytkownika Corolli Verso, sam posiadam model z 2005r 1.8 vvTi i również polecam ci ten model. Moja wersja jest 7 osobowa, a dwa miejsca dodatkowe mogą się czasami przydać - różnica w ilości miejsca w bagażniku względem wersji 5 osobowej jest praktycznie żadna. Posiadam wersję z nawigacją i kamerami i powiem w tym temacie tyle że nawigację można sobie odpuścić w dobie smartfonów i automapy to zbędny gadżet tym bardziej że mapy nie są tak dokładne jak w np. automapie. System nawigacyjny opracowała dla Toyoty firma Denso i nic innego tam się nie wgra (można spolszczyć menu i spikera, ale tylko poza serwisem i koszt tej usługi to ok 500-600zł). Ponadto same płyty do nawigacji (ja mam radio z nawigacją model B9002) też kosztują więcej niż roczny abonament do automapy. Co do kamer (przedniej i tylnej) to powiem że przednia jest jak najbardziej przydatna przy wyjeżdżaniu z miejsca parkingowego jak jesteś zasłonięty przez np. większe samochody obraz jest jednak niezbyt czytelny i z większych odległości widać tylko że coś się zbliża, z bliska jest w miarę czytelny. Tylna kamera niestety zadziałała u mnie po zakupie tylko raz i padła (praktycznie nie do dostania poza serwisem do mojego modelu cena ok 1900zł). Także jeśli masz problemy z parkowaniem tyłem samochodu to może Ci się ten bajer spodobać, ale dla osoby z wprawą jest to zbyteczny dodatek. Co do multimedialnej kierownicy to w modelu 2004-2009 jest on w standardzie jak również wspomaganie kierownicy, automatyczna klimatyzacja (od modelu z 2007r dwustrefowa, chociaż spotkałem model z 2004r z manualną klimą oraz tylnymi szybami na korbę ale za to z DVD w zagłówkach- taki trochę dziwny model), system TRC (kontroli napędu). Szukaj modelu z tempomatem bo na dłuższych trasach naprawdę się przydaje. Jedyną rzeczą której mi brakuje w modelu benzynowym jest webasto ale ono występuje tylko w dieslach i to i tak nie we wszystkich. Spalanie wersji 1.8 vvTi to według moich notatek ze smartfona 5-8.5 l/100km, w zależności od rodzaju trasy i prędkości jazdy. Ogólnie nie opłaca się pchać w diesla bo utrzymanie czyt. ewentualne naprawy silników dieslowych są znacznie droższe a cały osprzęt (wtryski, koła dwumasowe itp.) generują dodatkowe koszta. Na siłę można założyć instalację LPG do benzynowego silnika co obniży jeszcze rachunki za tankowanie, ale z tego co czytam na forach nie bardzo siniki Toyoty do tego się nadają. Swoją drogą przy takim spalaniu zakładać gaz - to kiedy on się zwróci, ale też można spotkać takie z gazem na naszych drogach. Co do awaryjności to przez okres roku od kiedy jestem szczęśliwym posiadaczem Verso poza padniętą kamerą i laserem w czytniku dvd nic innego się nie zepsuło, jest to naprawdę godny polecenia samochód.