Autor Wątek: zakup samochodu - kilka podstawowych pytań  (Przeczytany 16129 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
zakup samochodu - kilka podstawowych pytań
« dnia: 23 Stycznia 2015, 12:36:44 »
Na wstępie witam wszystkich użytkowników.
Aktualnie noszę się ze zmianą małej poczciwej toyoty na coś większego - choć pewnie dopiero na przełomie najbliższego roku. Wybór padł na toyotę corollę verso z uwagi na swój rozmiar oraz dosyć wysoką pozycje za kierownicą. Pytanie zasadnicze co wybrać dokładniej - diesel czy benzyna? wersja navi czy bardziej standardowa? chodzi mi głównie o awaryjność oraz spalanie. Auto będzie użytkowane głównie w weekendy (czasem na trasie kilka km, a czasem kilkadziesiąt). Rocznik jaki szukam to od 2002 do 2008. Oczywiście wersja 5 osobowa nie 7 osobowa - jedyne na czym mi zależy w standardzie to klimatyzacja i kierownica wielofunkcyjna. Cenowo planuję zamknąć się w 15-18tys. Coś szczególnie polecacie? na coś mam zwrócić szczególną uwagę podczas zakupu?

« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 14:10:40 wysłana przez Filu »

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: zakup samochodu - kilka podstawowych pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Stycznia 2015, 16:13:51 »
Hey,witam. Polecam szukać Corolli Verso od rocznika 2004r. Będę Ciebie namawiał na wersję benzynową 1.8VVti. A dlatego,gdyż silnik jest bezawaryjny,rozrząd na łańcuszku, a dzięki zmiennym fazom rozrządu jeździ się nim prawie jak dieslem i jest ekonomiczny. Z mojego doświadczenia i paru kolegów z forum wynika,iż średnie spalanie mieści się na poziomie 8 litrów benzyny. Diesle niestety palą...podobnie,więc nie są oszczędniejsza,a droższe w utrzymaniu...koło dwumasowe, turbina,wtryski itp. Z resztą wersje z silnikiem benzynowym,zawsze zakupisz taniej w porównaniu do tego samego rocznika w dieslu.Musisz tylko uważać,czy owy silnik 1.8VVti przeszedł akcję serwisową Toyoty, gdyż fabrycznie pobierały bardzo dużo oleju. Po tej akcji ,np. mój przy przebiegu auta 170tys km jeździ na pełnym syntetyku i nie bierze ani grama oleju.Co do ilości miejsc to nie powinieneś wybrzydzać ;) Miejsca jest podobnie w bagażniku. Na temat nawigacji się nie wypowiem,miałem zamontowane radio 2Din,po czym zmieniłem system na bardziej multimedialny. Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań.

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Stycznia 2015, 17:00:35 »
Pozdrawiam przyszłego użytkownika Corolli Verso, sam posiadam model z 2005r 1.8 vvTi i również polecam ci ten model. Moja wersja jest 7 osobowa, a dwa miejsca dodatkowe mogą się czasami przydać - różnica w ilości miejsca w bagażniku względem wersji 5 osobowej jest praktycznie żadna. Posiadam wersję z nawigacją i kamerami i powiem w tym temacie tyle że nawigację można sobie odpuścić w dobie smartfonów i automapy to zbędny gadżet tym bardziej że mapy nie są tak dokładne jak w np. automapie. System nawigacyjny opracowała dla Toyoty firma Denso i nic innego tam się nie wgra (można spolszczyć menu i spikera, ale tylko poza serwisem i koszt tej usługi to ok 500-600zł). Ponadto same płyty do nawigacji (ja mam radio z nawigacją model B9002) też kosztują więcej niż roczny abonament do automapy. Co do kamer (przedniej i tylnej) to powiem że przednia jest jak najbardziej przydatna przy wyjeżdżaniu z miejsca parkingowego jak jesteś zasłonięty przez np. większe samochody obraz jest jednak niezbyt czytelny i z większych odległości widać tylko że coś się zbliża, z bliska jest w miarę czytelny. Tylna kamera niestety zadziałała u mnie po zakupie tylko raz i padła (praktycznie nie do dostania poza serwisem do mojego modelu cena ok 1900zł). Także jeśli masz problemy z parkowaniem tyłem samochodu to może Ci się ten bajer spodobać, ale dla osoby z wprawą jest to zbyteczny dodatek. Co do multimedialnej kierownicy to w modelu 2004-2009 jest on w standardzie jak również wspomaganie kierownicy, automatyczna klimatyzacja (od modelu z 2007r dwustrefowa, chociaż spotkałem model z 2004r z manualną klimą oraz tylnymi szybami na korbę ale za to z DVD w zagłówkach- taki trochę dziwny model), system TRC (kontroli napędu). Szukaj modelu z tempomatem bo na dłuższych trasach naprawdę się przydaje. Jedyną rzeczą której mi brakuje w modelu benzynowym jest webasto ale ono występuje tylko w dieslach i to i tak nie we wszystkich. Spalanie wersji 1.8 vvTi to według moich notatek ze smartfona 5-8.5 l/100km, w zależności od rodzaju trasy i prędkości jazdy. Ogólnie nie opłaca się pchać w diesla bo utrzymanie czyt. ewentualne naprawy silników dieslowych są znacznie droższe a cały osprzęt (wtryski, koła dwumasowe itp.) generują dodatkowe koszta. Na siłę można założyć instalację LPG do benzynowego silnika co obniży jeszcze rachunki za tankowanie, ale z tego co czytam na forach nie bardzo siniki Toyoty do tego się nadają. Swoją drogą przy takim spalaniu zakładać gaz - to kiedy on się zwróci, ale też można spotkać takie z gazem na naszych drogach. Co do awaryjności to przez okres roku od kiedy jestem szczęśliwym posiadaczem Verso poza padniętą kamerą i laserem w czytniku dvd nic innego się nie zepsuło, jest to naprawdę godny polecenia samochód.

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Stycznia 2015, 19:45:23 »
tylko 1.8 czy 1.6 też wchodzą w grę?
na pozostałe sprawy zwrócę uwagę
swoją drogą tam jest koło zapasowe czy zestaw naprawczy? bo po zdjęciach za dużo nie widać niestety

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Stycznia 2015, 20:19:15 »
Jak już to polecam sprawdzony 1.8vvti. Wersja 1.6vvti jest trochę za słaba na takie autko,zwłaszcza że chyba ktoś dość dobrze zbudowany ma zamiar jeździć owym Verso ;) 

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Stycznia 2015, 23:04:13 »
Wersja 1.6 ma 116 kM a 1.8 129 kM ale jak zapakujesz samochód to ta różnica jest odczuwalna szczególnie przy wyprzedzaniu. Wersja 1.8 ma koło dojazdowe schowane pod bagażnikiem, opuszczana winda z dojazdówką z wnętrza bagażnika. Jak jest w 1.6 nie wiem.  Poza tym nie wiem jak jest ze spalaniem w 1.6 czy przy takiej pojemności silnik nie wypije więcej paliwa na rozbujanie auta.
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2015, 23:07:43 wysłana przez Nimrod-PW »

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Stycznia 2015, 08:19:56 »
zanotowane :)
na rynku PL malutko jest 1.8 silników więc pewnie skończy się ściąganiem auta
planowo wersja z klimą, tempomatem, sterowaniem w kierownicy i pewnie po liftingu będę szukał
dużo miejsca jest z tyłu dla pasażerów? jestem dosyć wysoki więc warto i o to zapytać
jeżeli nie tajemnica wersja z okolic 2004 ile ubezpieczenie wychodzi?

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2015, 08:27:06 »
Dla 1.8 benzyna bez gazu OC w Liberty Direct to 421zł za rok ,jeśli chcesz assistance i NW to razem 481zł. Z tym,że płatność jednorazowa , zniżki maksymalne. Z tym,że wysokość ubezpieczenia zależna jest również od powiatu,u mnie pucki ;) Ile chcesz przeznaczyć pieniążków na Corollę Verso? Nie ukrywam,że przymierzam się do sprzedaży,gdyż w przyszłym miesiącu otrzymam dość dobre nowe auto służbowe. Ale dokładne dane na prive.

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2015, 08:37:08 »
ja na razie na spokojnie oglądam bo trzeba zebrać fundusze więc pewnie jeszcze z pół roku minie (za gotówkę będę brał)
celuję w 15-19tys
to kwota ładna za ubezpieczenie ale obstawiam, że w Wawie dopłacę ze 100 zł jeszcze

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2015, 09:30:54 »
celuję w 15-19tys

W tej cenie to rodzynka nie znajdziesz - raczej dojechane sztuki.

Jak chcesz cos duzego to rozwaz Yaris Verso - wieksza w srodku od corolli verso a pali sporo mniej i tez tansza.

Offline mario_gdynia

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: zakup samochodu - kilka podstawowych pyta�
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2015, 09:57:40 »
Faktycznie,w tym przedziale cenowym to znajdziesz autko...do remontu lub zaniedbane. Sądzę,że sensownie będzie poczekać i odłożyć minimum 23tys ;) aby móc poszukać dobry model, serwisowany na oryginalnych częściach,bez samoróbek itp.
A co do Yaris Verso...przecież to mniejsze autko od Corolli Verso :) Węższe i krótsze. To tak jak porównać zwykłego Yaris'a do Corolli.
Co do ubezpieczenia,to na pewno więcej i jeszcze dodatkowo od tego roku OC poszło dość mocno w górę. Najlepiej się zorientować,ile wynosi w Twoim województwie.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2015, 10:01:53 wysłana przez mario_gdynia »

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2015, 11:27:40 »
stąd planuję ściągnąć ale zobaczymy ile uda się finansowo odłożyć bo to taka kwota przewidywana - o jakimś rozbudowanym wyposażeniu nawet nie myślę obecnie, jedynie podstawy jak wyżej :)
ale dzięki za informacje, zobaczymy co się uda wydumać, do zakupu jeszcze sporo czasu, pewnie będę podbijał ten temat w miarę pojawiania się kolejnych pytań

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Stycznia 2015, 21:05:01 »
A co do Yaris Verso...przecież to mniejsze autko od Corolli Verso  Węższe i krótsze. To tak jak porównać zwykłego Yaris'a do Corolli.

Widac nigdy nie siedziales w yarisie verso.
YV jest wyzszy od CV, duuuuzo wyzszy wewnatrz, bagaznik ma taki sam a do tego jeszcze 2 bagazniki z przodu po ok 30l kazdy.
Natomiast po zlozeniu tylnych siedzen YV ma dwa razy wieksza pojemnosc od corolli.

. . . i do tego jest brzydki ;)

Offline (TriPax)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:09:15 »
jak tak widzę wnętrze yaris verso to musiał bym chyba siedzieć w aucie tak jak pod linkiem tylko wygięty w odwrotną stronę - liczniki na środku nigdy mi nie pasowały

http://i836.photobucket.com/albums/zz289/05k21a0551/12-03-2011/AceVenturaPetDetective1994HDTV720p-1.jpg

PS faktycznie brzyyyydal, obstaję nadal przy swoim

PS2 a jak w corolli verso miejsce na 2 i trzecim rzędzie siedzeń z nogami? trzeci to pewnie wersja dziecięca?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Stycznia 2015, 23:02:10 »
liczniki na środku nigdy mi nie pasowały

Najgorsze jest to ze jak sie juz przyzwyczaisz do licznikow i calego auta to nie bedziesz chcial innego :)

ps. link nie dziala

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl