Autor Wątek: Skrzynia biegów-problem  (Przeczytany 21031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

RobRoberto

• Gość
Odp: Skrzynia biegów-problem
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Maja 2015, 08:14:31 »
W Katowicach proponuje swoją Auris

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Czerwca 2015, 13:10:15 »
Witam,

Chciałbym sie z wami podzielić informacją jak zakończyła sie moje akcja z buczeniem dobiegającym z lewej strony silnika podczas dodawania gazu na 4 5 i 6 biegu.

Pierwsza wizyta w ASO ANWA Kraków - mechanik nie stwierdził nic niepokojacego podczas jazdy co bardzo mnie zdziwiło

Nastepnie Sowier Kraków - podczas testu drogowego dwóch "diagnostów" potwierdziło problem z łożyskiem w skrzyni biegów. Po zdjęciu skrzyni stwierdzili że jedno łożysko na pewno do wymiany ale oni wymienili by 3. Naprawa nie przyniosła efektu więć na własny koszt wyjęli jeszcze raz skrzynię i wymienili kolejne 3 (za które ja zapłaciłem). Cała zabawa 2600 zł i BRAK POPRAWY!!!!

Ostatecznie ASO Inter CAR Nowak ul. Zakopiańska Kraków po 30 sekundach jazdy mechanika niepokoi zbyt wiele głośnych dźwięków dobiekających z lewej strony, zatrzymał sie pod pierwszym leprzym spożywczakiem, zdją osłone plastikową między przegrodą silnika i kabiny w okolicy drążka kierownicy, poprawił gumową osłone którą nazwał przelotką, pojechaliśmy dalej i cisza jak makiem zasiał. Za wizytę w ASO i za jazdę z mechanikiem nie zapłaciłem ani złotówki.

Podsumowując:

Przestroga przed "diagnostami" i całym serwisem SOWIER KRAKÓW.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Czerwca 2015, 13:48:09 »
Przestroga przed "diagnostami" i całym serwisem SOWIER KRAKÓW.

opisz to też w dziale Serwisy - jest tam długi wątek o sowierze...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Czerwca 2015, 14:57:48 »
opisz to też w dziale Serwisy
a co mówi regulamin odnośnie dublowania wątków?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Czerwca 2015, 15:15:06 »
opisz to też w dziale Serwisy
a co mówi regulamin odnośnie dublowania wątków?

to nie jest dublowanie wątków - tutaj Ogluch wyjaśnił jak się zakończył temat z jego skrzynią biegów, a w dziale Serwisy - w wątek nie polecam, temat sowier kraków - można dodać swoją opinię..
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Czerwca 2015, 15:17:08 »
Nie musi opisywać, może wrzucić linka do tego tematu. Wilk będzie syty i owca cała  :grin:
Poza tym dublowanie wątków, to tworzenie dwóch takich samych, a kolega nowych wątków nie tworzy, tylko w istniejących watkach dodaje posty.
Żyj i daj żyć innym.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Czerwca 2015, 09:42:04 »
Czyli 2600 wyrzucone w błoto, skoro poprawka pod maską pomogła?

Offline ogluch

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Czerwca 2015, 10:47:36 »
Dokładnie 2600 w błoto (mam nowe łożyska ale nie było to jeszcze konieczne ponieważ po zdjęciu skrzyni tylko jedno wykazywało małe oznaki zużycia) z powodu błędnej diagnozy. Napisałem do serwisu i do Pana z Boscha ktòry zajmuje sie regionem (sowier to Teraz serwis Bosch) reklamaje z żadaniem partycypacji w kosztach niepotrzebnej naprawy skrzyni. Zobaczymy co odpisza. Muszę rozeznać temet czy można domagać sie odszkodowanie (pokrycia kosztów) za naprawe po błędnej diagnozie. Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem w jakimś serwisie?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 23 Czerwca 2015, 11:00:20 »
Muszę rozeznać temet czy można domagać sie odszkodowanie (pokrycia kosztów) za naprawe po błędnej diagnozie. Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem w jakimś serwisie?

Z pozycji flotowca, parę razy odmówiłem zapłacenia za naprawę związaną z błędną diagnozą. Problemu nie było - ale z pewnością wiązało się to z ilością aut, które podsyłałem do serwisu (na jednym wtopili 3000zł, na reszcie zarobili 300000 zł) - serwisowi nie opłacało się tracić bardzo dużego klienta.
Prywatna osoba, w moim odczuciu będzie miała bardzo duży problem - w skrajnym przypadku sprawa może skończyć się w sądzie. ratuje Cię tylko to, że Bosh może coś zdziałać i zgodzić się na częściowy udział w kosztach... wszystko zależy od człowieka decyzyjnego.
Jeśli będziesz chciał walczyć w sądzie - powinieneś mieć wymontowane części ze skrzyni i opinię rzeczoznawcy, że części były dobre i nie wymagały wymiany; do tego opinię z ASO - co było przyczyną odgłosów i jak to zlokalizowali i naprawili.
Gadaj z serwisem stanowczo, ale bez chamstwa.. i powodzenia!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl