Autor Wątek: Uwagi po pierwszych 1500 km  (Przeczytany 53299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Uwagi po pierwszych 1500 km
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Lutego 2015, 16:44:59 »
3 rząd tylko dla dzieci
Wożę też dorosłe osoby w 3. rzędzie. Ale trzeba: maksymalnie do tyłu odchylić siedzenia w 3. i odsunąć do przodu siedzenia w 2. rzędzie. Co nie ulega wątpliwości, że komfortu tam nie ma.
Mała dopuszczalna nośność haka, najniższa z jaką się spotkałem. Czy woził ktoś z Was na haku 4 rowery?
Ja wożę 3 rowery na haku Thule 9403 i bez najmniejszego problemu. Porównując to z sedanem (który miał długi zwis tylny) jest o niebo lepiej. W ogóle nie czuć, żeby samochód przy tych trzech rowerach się cokolwiek przechylał do tyłu. Przeważnie jeżdżę tak na wczasy i bagażnik wyładowany na maksa i zero problemów z wyjazdem na krawężniki. Sprężyny tylne lekko ugięte. Verso ma bardzo krótki zwis tylny (odległość od tylnej osi do haka), więc generalnie jest dobrze przygotowany do dociążania bagażnika i haka. Czemu jednak w homologacji piszą tylko 55 kg?
Radio: ogólnie bardzo słabe słabe.
Nie zwróciłem uwagi na czułość w porównaniu z poprzednim radiem, ale całe audio jest z dolnej półki (zarówno pod względem ilości opcji jak i jakości dźwięku). Zestaw głośnomówiący działa bez zarzutu.
Bagażnik dość mały, porównując do XP i bardzo płytki.
Bagażnik jest mały, ale ma dużą ładowność w kg. Kup kratkę akcesoryjną do bagażnika i będziesz ładował pod sam dach.
Kamera cofania świetna, widać i w dzień i w nocy (oczywiście słabiej, ale wystarczająco) umiejscowienie i zakres widoczności bez zarzutu. Jedyna wada brudzi się. Można to rozwiązać chowaniem, ale wtedy mamy dodatkowy mechanizm, który pewnie za długo nie pożyje.  Przydałby się natrysk płynu do mycia szyb.
Kamera jest idealnie umiejscowiona. Pokazuje ona krawędź zderzaka, tak że się pokrywa dokładnie z miejscem na jezdni. Dzięki temu można zaparkować z dokładnością do decymetra (np. wyrównując tył do linii narysowanej na miejscu postojowym). Kamera (jak cały tył w vanach i combi) zachlapuje się bardzo. Wożę małą buteleczkę z wodą w bagażniku (w miejscach na napoje dla trzeciorzędowców) i paczkę chusteczek. Jak mam wykonać precyzyjne parkowanie, to myję kamerkę (nie na sucho żeby nie porysować obiektywu). Widziałem właśnie kamerę u sancho. Obraz lepszy, ale nie ma punktu odniesienia (nie widać elementu samochodu) i nie wiadomo jak daleko jesteśmy od przeszkody. Dołożyłem sobie jeszcze przełącznik, że mogę widzieć obraz z tylnej kamery nawet jak jadę do przodu. Przydaje się jak parkuję i wjeżdżam przodem na miejsce postojowe, żeby od razu zatrzymać się precyzyjnie bez potrzeby włączania wstecznego. Jak ktoś za blisko z tyłu podjedzie podglądam jego przednią rejestrację. Obraz z kamery można wpiąć do rejestratora jazdy.
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2015, 16:50:20 wysłana przez Lew2 »
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Lutego 2015, 20:54:22 »
Szkoda tylko, że kratka/przegroda do bagażnika kosztuje ca tysiaka.

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lutego 2015, 10:08:27 »
Wiele osób ma włożone z lewej strony fotela kierowcy, jest tam zagłębienie.

Mozna prosić o fotkie  :)

pananonim

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lutego 2015, 10:35:10 »
Mozna prosić o fotkie

To zdjęcia z forum:

Ja miałem włożone podobnie, tylko nie montowałem na stałe.

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lutego 2015, 11:57:28 »
dziękuję, przetestuję jak to będzie się sprawować, bo z żoną czesto zmieniamy ustawienia fotela, jak zabiera mi auto  :song:. czy jakieś inne propozycje co do umieszczenia cb ?

pananonim

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Lutego 2015, 13:46:14 »
czy jakieś inne propozycje co do umieszczenia cb ?

Jest oddzielny wątek na temat radia CB:

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27417.msg362234.html#msg362234

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Lutego 2015, 14:40:57 »
Jest oddzielny wątek na temat radia CB: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,27417.msg362234.html#msg362234

Dzięki, ale tam nie ma nic o umieszczeniu w verso. Jedynie post mganka, który ma jakąś protezę, a nie wymiarowe radio :-P . Moje pytanie o alternatywy umieszczenia w Verso są aktualne ;-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Lutego 2015, 21:59:45 »
post mganka

...post jakiego garnka?  :shock:
 :cheesy: :cheesy: :cheesy:

...aaaa... o ganek chodziło: duży ten przedpokój czy taki niewielki?  :cheesy: :cheesy: :-P

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lutego 2015, 07:16:17 »
A ja mam radyjko President - William ASC. Sterowanie radia z gruszki, dzięki czemu samo radio leży sobie pod moim fotelem (kierowcy), a gruszka wpięta jest RJ-tem do gniazda fabrycznej przedłużki, które osadziłem w miejscu zaślepki przełącznika do podgrzewania foteli. Kabelek schowany jest w podstawie podłokietnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu odpinam samą gruszkę, jak zostawiam auto na parkingu. Radia w ogóle nie widać  :good:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Marca 2015, 19:50:54 »
Stare sprzedane:

Nowe ma już 1800km:

Stare 2,0 D4D sol plus, nowe 1,8 benzyna premium, style+navi.
W stosunku do starego to chyba same plusy: jest ciszej w środku, środek zyskał dzięki zastosowaniu srebrnych dodatków na desce oraz skórzane wstawki w siedzeniach i tapicerkach drzwiowych, światła ksenonowe poprawiły widoczność. Spalanie ok. 9/100km. Po 1000km założyłem instalację gazową BRC SQ24 i tu chyba największy plus:
zasięg na gazie 600km (koszt ok. 100zł).
Póki co jeżdżę z migającą kontrolką ciśnienia w kołach ze względu na brak czujników w kołach zimowych. Muszę dorobić jakiś wyłącznik systemu w wolnej chwili.
Odczuwalny jest wyraźnie niższy moment obrotowy w stosunku do poprzednika, ale tragedii nie ma. Żonie gasł na początku przy ruszaniu.
System Touch2/Go trochę nieczytelny jak dla mnie, nawigacja specjalnie nie testowana.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Marca 2015, 20:00:25 »
Piękne - to stare też nie najbrzydsze. :cheesy: :good: A jaki przebieg i rocznik były tego starego?
Co do momentu i przyśpieszenia jest dobrze - ale trzeba ciąąągnąć po obrotach.  :-)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Marca 2015, 20:07:06 »
Piekne  :good: wrzucisz więcej zdjęć w galerii? Ciekawa jestem, jak wygląda wnętrze.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Marca 2015, 20:10:56 »
2010 rocznik i 88000 miał przejechane. Ogłaszałem tutaj jak sprzedawałem.
Może jutro będę miał chwilę to wrzucę więcej fotek.
Jeszcze jeden duży plus: kolor na którym nie widać brudu. Na czarnym to była masakra.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Marca 2015, 20:17:37 »
Brud to jedno. Zobaczysz jak czy będą rysy na nim widoczne :)

Auto super. Zawsze chciałem mieć Verso. Akuratne auto dla rodziny.

Masz 7 czy 5 miejsc??

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Marca 2015, 20:25:36 »
Rysy nie powinny być bardziej widoczne niż na czarnym. Zresztą od czego są polerki :-)
Czarne było na 7 miejsc, ale nigdy nie było mi to potrzebne dlatego nowy jest na 5.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl