Autor Wątek: Problemy ze spalaniem?  (Przeczytany 13318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Problemy ze spalaniem?
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lutego 2015, 16:49:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Nadmierna ilość paliwa może doprowadzić do uszkodzenia elementów układu odpowietrzenia
zbiornika paliwa, który do silnika odprowadza powstałe opary paliwa.
Cytuj (zaznaczone)
Pracujący pod wysokim ciśnieniem układ wtrysku paliwa
skutecznie podnosi temperaturę paliwa, którego niewykorzystany nadmiar jest odprowadzany
z komory silnika do baku.
http://moto.onet.pl/aktualnosci/tankujac-pod-korek-psujesz-samochod/7ts1s
Cytuj (zaznaczone)
Tankując współczesny samochód "pod korek" zalewamy elementy systemu odpowietrzania oraz
rurę nalewową.

Następstwem bywa zapach paliwa z okolic korka wlewu paliwa lub niewielkie wycieki podczas
jazdy po zakrętach. Wylewanie się paliwa może być również związane ze wzrostem temperatury
otoczenia lub temperatury paliwa w zbiorniku, które następuje w trakcie jazdy.
http://www.autocentrum.pl/poradniki-dla-kierowcy/tankuj-do-pelna-ale-nie-pod-korek/
Cytuj (zaznaczone)
Na koniec jeszcze ostrzeżenie dla właścicieli benzyniaków. Tankowanie dosłownie pod korek jest dla większości nowoczesnych układów zasilania benzyną bardzo niezdrowe. Eliminując poduszkę powietrza w baku powodujemy, że przestaje działać system usuwania opar z filtrem węglowym. W skrajnych przypadkach możemy doprowadzić nawet do zalania filtra i sytuacji w której do baku nie będzie przedostawać się powietrze!
http://mojafirma.infor.pl/moto/eksploatacja-auta/paliwa/278576,Czy-mozna-zatankowac-wiecej-niz-wynosi-pojemnosc-baku.html

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli ktoś naleje paliwa do pełna, np. pod korek, to rozszerzające się paliwo dostawać się będzie do układu odpowietrzenia, gdzie może zapalić się pod wpływem temperatury.
kiedy układ odpowietrzenia zostaje zalany paliwem albo dostaje się do niego rozszerzające się pod wpływem temperatury paliwo, nie spełnia swojej funkcji. Może wówczas dojść do przedostania się np. oparów paliwa do kabiny i zatrucia podróżujących.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=677.0
« Ostatnia zmiana: 05 Lutego 2015, 17:03:26 wysłana przez bazi »

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lutego 2015, 18:27:28 »
Oż ty w życiu! :shock: Chyba przestanę tankować pod korek.
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lutego 2015, 19:05:55 »
Chyba w ogóle przestane tankować :grin:

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lutego 2015, 19:16:05 »
,,Współczesne auto"- ale to dziwnie brzmi  :cheesy:
Dobrze, że mam 17 letni pojazd i mogę lać pod korek :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lutego 2015, 21:23:00 »
Pracujący pod wysokim ciśnieniem układ wtrysku paliwa skutecznie podnosi temperaturę paliwa, którego niewykorzystany nadmiar jest odprowadzany z komory silnika do baku.
nieprawda - vvti i nastepcy nie maja powrotu.
Następstwem bywa zapach paliwa z okolic korka wlewu paliwa lub niewielkie wycieki podczas jazdy po zakrętach. Wylewanie się paliwa może być również związane ze wzrostem temperatury otoczenia lub temperatury paliwa w zbiorniku, które następuje w trakcie jazdy.
kolejna nieprawda - homologacja dokladnie okresla jak ma sie zachowywac bak przy wzroscie cisnienia - niedozwolone sa wycieki w obrebie korka.
Tankowanie dosłownie pod korek jest dla większości nowoczesnych układów zasilania benzyną bardzo niezdrowe. Eliminując poduszkę powietrza w baku powodujemy, że przestaje działać system usuwania opar z filtrem węglowym.
wystarczy spojzec pod auto by stwierdzic ze stojac na plaskim nie da sie zalac poduszki powietrznej - co wiecej - dolewajac pod korek nie zwiekszamy ilosci benzyny w baku - jedynie w rurze.

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2015, 09:34:26 »
I z tego samego art. :cool:

"Oczywiście kierowcy od dłuższego czasu debatują, czy tankowanie pod korek faktycznie bywa szkodliwe, czy producenci pojazdów dmuchają na zimne i wolą wyeliminować wszelkie czynniki, które mogą doprowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania pojazdów. Wiele osób zapewnia, że zawsze wlewa maksymalne ilości paliwa i nie doprowadziło to do uszkodzenia samochodu.

Nikt nie ma natomiast wątpliwości, że szkodliwa jest jazda ze śladowymi ilościami paliwa w zbiorniku."

Ja od lat leję pod korek. Ciekawe co na ten temat instrukcja Toyoty

Czytaj więcej na: http://www.autocentrum.pl/poradniki-dla-kierowcy/tankuj-do-pelna-ale-nie-pod-korek/#ixzz3Qx5Kkd3J
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2015, 09:37:02 wysłana przez Kopytoszczak »

Offline Yapan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2015, 11:22:35 »
Osz.. Qrcze.. <zalamka>

Ja zwykle dotankowywałem do wyrównania się liczydła na dystrybutorze    :laugh:  tego w litrach albo w złotówkach

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2015, 16:48:55 »
Nawet z lania paliwa do baku zrobią PENTAGON i jak widzę trzeba przejść pięcioletnie studia w tej materii.
Ja także odkąd pamiętam leję paliwo pod korek i nigdy nie miałem z tym problemów.
Trzeba pamiętać też, że zwykle tankujemy nie metr od domu więc od stacji pokonujemy zawsze jakiś dystans nie mówiąc już o tankowaniu w trasie a to ZAWSZE powoduje, że w zbiorniku jak i w kanale dolotowym do zbiornika paliwa ubędzie w czasie dojazdu do miejsca postoju. Tak więc na ewentualną kumulację parów paliwa jesteśmy narażenie od momentu zalania paliwa i udania się do kasy by zapłacić za paliwo.

Wniosek jest prosty i oczywisty - nie róbmy zakupów na stacji i nie kupujmy hot- dogów bo to może długo potrwać i z pewnością zepsuje nam to współczesny układ zasilania w aucie.

Oczywiście powyższy wpis jest żartem by rozluźnić atmosferę przed weekendem. :-)

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2015, 19:43:01 »
KoralK :good:

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lutego 2015, 22:09:01 »
Podobają mi się, te nasze Toyotoskie dylematy, lać czy nie lać, o to jest pytanie :hug:

Offline Lukas Niemcy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Lutego 2015, 01:03:40 »
Witajcie..
Dzisiaj postanowiłem zajrzeć do filtra powietrza-okazało się,że nie był wymieniany od początku chyba,bo oryginalny z Toyoty był. Po wymianie ze spalania 8.0/8.3 nagle zrobiło się 5.8/6.0. Już mnie nic nie zaskoczy.....

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Lutego 2015, 08:10:29 »
W Niemczech takie numery? No chyba masz autko od turasa, który na przeglądy do... drugiego turasa jeździł ;)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline Lukas Niemcy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Lutego 2015, 09:55:36 »
nie no tak tylko napisałem-serwisowany był, więc i filter musieli wymieniać,ale ostatnimi czasy pewnie komuś się zapomniało :P I mam jedną zasadę-od turków i zmazanopodobnych aut nie kupuję :D

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lutego 2015, 17:40:30 »
Witajcie..
Dzisiaj postanowiłem zajrzeć do filtra powietrza-okazało się,że nie był wymieniany od początku chyba,bo oryginalny z Toyoty był. Po wymianie ze spalania 8.0/8.3 nagle zrobiło się 5.8/6.0. Już mnie nic nie zaskoczy.....
Aż taka różnica?

Offline Lukas Niemcy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lutego 2015, 10:11:34 »
no poszło teraz spalanie troszkę do góry i tak 6.5-7.0 jest,ale to i tak znacznie lepiej jak było :) Jeszcze tylko filtr paliwa wymienię i zobaczymy, może jeszcze coś przyoszczędzę :P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl