w dieslu chyba co 30kkm wymiana
Własnie według harmonogramu nie... specjalnie lookalam w obstrukcję. Zarówno w "Obsługa międzyprzeglądowa" (co 15kkm) jak i "Pelny przegląd bezpieczeństwa" (co 30 kkm) przy pozycji filtr powietrza jest symbol "S" - sprawdzenie. Dopiero w dziale "dodatkowe wymiany" masz info:
Filtr powietrza (Wszystkie) - co 60kkm/4 lata
- GT86 - co 45 kkm/3 lata

Dla mnie brzmi to przerażająco... tak, jak napisał Paba, też bym nie chciała zobaczyć filtra powietrza po 4 latach czy 60 kkm. Mój Auris obrobił dopiero 17 kkm i nie skończył jeszcze roku, a mnie już swędzi, żeby tam zajrzeć i wymienić, lub chociaż oczyścić. Jak tylko zrobi się cieplej i znajdę ustronne miejsce, to zajrzę. Jakoś na osiedlowym parkingu wstydzę się zaglądać pod maskę w innym celu niż analiza śladu na bagnecie, czy uzupełnienie płynu do spryskiwaczy. Ciągle mam wrażenie, że kobieta zaglądająca pod maskę budzi powszechne rozbawienie męskiej części świata

RobRoberto, wymiana filtra powietrza jest bajecznie prosta, bo masz go na wierzchu. Po prawej stronie od silnika (patrząc po Twojej prawej, stojącego przed maską) połączona rurą jak od odkurzacza jest plastikowa obudowa. Na brzegach jest kilka takich drucianych zaczepów/haczyków/klamr, nie wiem jak to nazwać. Jak już to odczepisz, to zdejmujesz obudowę, wkładasz nowy filtr, zamykasz obudowę i zapinasz te druciane zaczepy. Minuta roboty. Symbolu filtra pasującego do Twojego Aurisa nie znam, ale znaleźć to w necie to betka

Znalazłam fote z mojego d4d, teraz mam valvematic, nie miałam vvti, ale pewnie wygląda to jakos podobnie. Zaczep jednak nie druciany, raczej blaszka: