Autor Wątek: Problemy ze spalaniem?  (Przeczytany 13302 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Problemy ze spalaniem?
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2015, 10:17:56 »
A długo nim jeździłeś bez zaglądania do filtra?
Żyj i daj żyć innym.

Offline Lukas Niemcy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2015, 10:20:32 »
no od sierpnia :/ serwis był wbity, więc tylko olej wymieniłem. Najwidoczniej ktoś serwis zrobił powierzchownie..

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lutego 2015, 10:53:21 »
Najlepiej sprawdzać takie rzeczy od razu po zakupie, jak sie nie ma pewności co i kiedy było wymienione. Serwis co 15 kkm sprawdza filtr powietrza, a co 60 kkm wymienia. Przynajmniej w teorii.
Po upływie gwarancji mało kto kontynuuje zalecane przeglądy i dłubie na własną rękę, albo wpada w popłoch dopiero, jak coś sie dzieje :)
Ja wymieniam filtr kabinowy i powietrza częściej, niż to zalecane, w miarę objawów, a w dieslu wymieniałam tez co roku przed zimą filtr paliwa, odkąd po pewnej mroźnej nocy zamarzła w nim woda i auris odmówił się odpalić :) Nie są to jakies ogromne pieniądze, a święty spokój i zdrowie auta są bezcenne :)
Żyj i daj żyć innym.

Offline Lukas Niemcy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Lutego 2015, 11:08:53 »
no mój błąd, bo zaufałem książce serwisowej. Tutaj jeżeli ktoś podbija serwis to znaczy,że był zrobiony. Niestety nie tym razem.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Lutego 2015, 11:56:45 »
A jaki jest przebieg auta i kiedy ostatnia pieczątka była? Jeśli przed 60 kkm to według harmonogramu mogli nie wymieniac, tylko sprawdzać.

Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 27 Lutego 2015, 14:29:54 »
W Avensisie przy 43 000 km jest juz trzeci filtr powietrza więc ta wymiana co 60 000 km to chyva fikcja :)

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #36 dnia: 27 Lutego 2015, 20:43:36 »
Serwis co 15 kkm sprawdza filtr powietrza, a co 60 kkm wymienia.
w dieslu chyba co 30kkm wymiana

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Lutego 2015, 20:46:29 »
chciałbym zobaczyć ten filtr po 60 tysiącach km, jak mój po roku i gdzieś 7-8 kkm  wyglądał mocno średnio
z drugiej strony jak kupiłem 4 po 9zł za sztukę (oryginał) to można wymieniać :cheesy: takie drogie części do japończyków
TIIDA '09

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lutego 2015, 20:51:10 »
Czy można gdzieś na forum znaleźć instrukcje wymiany tego filtra? Może i u mnie by sie przydało?
jakiś symbol? Mam Aurisa 2010FL 1,6 benzyna.
będę wdzięczny.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Lutego 2015, 21:48:48 »
w dieslu chyba co 30kkm wymiana

Własnie według harmonogramu nie... specjalnie lookalam w obstrukcję. Zarówno w "Obsługa międzyprzeglądowa" (co 15kkm) jak i "Pelny przegląd bezpieczeństwa" (co 30 kkm) przy pozycji filtr powietrza jest symbol "S" - sprawdzenie. Dopiero w dziale "dodatkowe wymiany" masz info:

Filtr powietrza (Wszystkie) - co 60kkm/4 lata
                            - GT86 - co 45 kkm/3 lata

:shock:

Dla mnie brzmi to przerażająco... tak, jak napisał Paba, też bym nie chciała zobaczyć filtra powietrza po 4 latach czy 60 kkm. Mój Auris obrobił dopiero 17 kkm i nie skończył jeszcze roku, a mnie już swędzi, żeby tam zajrzeć i wymienić, lub chociaż oczyścić. Jak tylko zrobi się cieplej i znajdę ustronne miejsce, to zajrzę. Jakoś na osiedlowym parkingu wstydzę się zaglądać pod maskę w innym celu niż analiza śladu na bagnecie, czy uzupełnienie płynu do spryskiwaczy. Ciągle mam wrażenie, że kobieta zaglądająca pod maskę budzi powszechne rozbawienie męskiej części świata   :cheesy:

RobRoberto, wymiana filtra powietrza jest bajecznie prosta, bo masz go na wierzchu. Po prawej stronie od silnika (patrząc po Twojej prawej, stojącego przed maską) połączona rurą jak od odkurzacza jest plastikowa obudowa. Na brzegach jest kilka takich drucianych zaczepów/haczyków/klamr, nie wiem jak to nazwać. Jak już to odczepisz, to zdejmujesz obudowę, wkładasz nowy filtr, zamykasz obudowę i zapinasz te druciane zaczepy. Minuta roboty. Symbolu filtra pasującego do Twojego Aurisa nie znam, ale znaleźć to w necie to betka :)

Znalazłam fote z mojego d4d, teraz mam valvematic, nie miałam vvti, ale pewnie wygląda to jakos podobnie. Zaczep jednak nie druciany, raczej blaszka:

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2015, 22:25:29 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl