Trochę się naczytałam, kiedy szukałam kosmetyków do swojego jednego i drugiego aurisa, korespondowałam tez z kolegami z forum kosmetycznego i z przedstawicielem sprzedawcy kosmetyków do auta:
1) Jeśli chodzi o QD, to służy do doraźnego zabezpieczenia lakieru, lub do przedłużenia/utrwalenia efektu woskowania. Sam QD ponoć trzyma krócej niż dobry wosk (dobry, czyli collinite lub FK-1000, te dwa najczęściej są wymieniane jako najlepsze i najtrwalsze, swojej opinii jeszcze wystawić nie mogę ponieważ wszystkiego nie przetestowałam), ale wetcoat mnie zaskoczył, bo te 4 miesiące tylko po lekkim glinkowaniu i usunięciu smoły prickbortem wytrzymał. Auto było wtedy nowe, więc cleanera nie stosowałam. Przy okazji miałam niewidzialną rękawiczkę na szybie, działa tez na felgi, jeśli i na nie psikniesz. Nałożyłam na przełomie maja/czerwca i te 4 miesiące był. Na przedniej szybie wytarł się trochę wcześniej. Jego największą zaletą jest łatwość nakładania. Psikasz na mokre auto, po chwili spłukujesz, auto nabiera blasku i masz krople-giganty. W życiu takich nie widziałam

Tu jest efekt "po":
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33276.msg479436.html#msg479436 Opakowanie kosztowało cos 80 zł chyba i wystarczyłoby mi na 3 razy, czyli na rok... tyle, że w swojej głupocie nie przekręciłam zamknięcia i 2/3 płynu wylało mi się do wiadra

wanna ładnie kropelkowała do pierwszego czyszczenia cif-em

Mogę go polecić
2) Druga próba to było październikowe spa, użyłam aktywnej piany, prickborta, glinki, pasty polerskiej o bardzo drobnej gradacji i wosku Finish kare 1000p hi-temp. Znów nie kupowałam cleanera, bo czego nie zmyłam glinką i prickbortem to spolerowałam pastą i odtłuściłam IPA. Tu efekt:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,33276.msg497556.html#msg497556Nie mam zdjęć kropelek, są drobniejsze niż przy wetcoat. Mam jeszcze zapas FK, ale jak go zużyje to wrócę chyba do wetcoat'a, bo mało nie wyzionęłam ducha po tym dokładnym myciu, glinkowaniu, ręcznym polerowaniu, nakładaniu wosku i wygłaskaniu go

To nie jest robota na jeden dzień i na kobiece rączki.