Autor Wątek: Pielęgnacja samochodu  (Przeczytany 34526 razy)

Offline silver

• Toyot Chodzacy
Odp: Pielęgnacja samochodu
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Kwietnia 2015, 00:31:34 »
Tak jak poprzednicy pisali... na przedniej i tak trzeba używać zwykłych wycieraczek, ale na bocznych te specyfiki dają radę  :good:

tak nawiasem mówiąc, najlepszy jest ten pyłek po pastach polerskich i po wosku, który opada na szybę jak się robi detailing i zabezpieczenie lakieru  :grin:  wtedy to jest "niewidzialna wycieraczka" i nawet długo się utrzymuje  :-P

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 06 Kwietnia 2015, 17:20:56 »
Dla okazyjnego przemieszczania się autem czy dojazdu do pracy na krótkich odcinkach to może jest dobre ale nie gdy się robi większe trasy np jak ja 2200-2400km tygodniowo.

'ja jeżdżę 2200 km miesięcznie i mi NW bardziej pomaga niż przeszkadza. Jak się źle położy to może być tak jak napisałeś wyżej

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:05:34 »
Witam
Przymierzam się do pierwszego mycia samochodu .
Jak to powinno być tak po kolei  :shock: ?
1.Pierwsze mycie dokładne ( czy musi być jakiś dedykowany szampon czy po prostu zwykły - zwykły, ale też jeszcze nie wiem jaki ) ?
2. Woskowanie. Wstępnie wybrałem Collinite 915 lub 845 ( nie wiem jeszcze) .
3. Czy od razu do  felg kupić Somax  xtreme ( tak gdzieś tu wyczytałem), szyby   :wallbash:?
4. Następne mycie ( np. po 4 miesiącach) – czy tu musi być jakaś glinka , cleaner itp.  – coś przed kolejnym woskowaniem  <kawusia>?
Dobrze byłoby zrobić zakup już w komplecie, ale nie wiem dokładnie co ?
Proszę o korektę, może coś jeszcze dodać lub zmienić .
Dzięki za poradę.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:38:20 »
To pierwsze mycie po zakupie w salonie?

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:39:56 »
Witam - dzięki
Tak, ale samochód ma już 4 m-ce ( wyprzedaż).  :-)

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Kwietnia 2015, 10:52:24 »
Ja bym go zwyczajnie umył, na felgi polecany jest Tenzi Prix, na to wosk, później na całość gyeon wet coat. Ale są tu lepsze mózgi ode mnie w temacie kosmetyki.

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Kwietnia 2015, 12:14:40 »
Ok, nie chciałbym wydziwiać ale może jakaś recepta ogólna co po kolei  :cry: - być może przyda się pozostałym
tak w skrytości czekam też na opinię Niki i
pozdrawiam

Coś jeszcze znalazłem:
http://allegro.pl/meguiars-foam-cut-compound-105-945ml-ultra-scierna-i5070561082.html

Nie wiem czy do nowego samochodu mogę używać "glinki" czy to konieczne ?
Sądzę, że jeszcze nie pora, co prawda to nie jest środek z materiałem ściernym, ale jak usuwa smołę, plamy itd. to jednak coś żrącego w sobie ma.

« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2015, 12:37:41 wysłana przez mikolajcz »

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Kwietnia 2015, 12:15:41 »
Dobrze kombinujesz :)

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Kwietnia 2015, 12:46:21 »
I jeszcze jedna sprawa:
Mam szyberdach - czy ten plastik na dachu - czym go polerować, czy też można woskiem czy go odpuścić ? - widzę,że jest to nie takie proste  - UMYĆ samochód  :cheesy:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Kwietnia 2015, 22:39:15 »
Hehe, no nie jest proste umyć samochód, ja ze dwa miesiące szperałam po necie  :cheesy:

Mikołaju, odpisałam Ci na PW, ale tu jeszcze coś dodam, bo teraz widzę, że samochód nowy.

Czy użyć glinki, to zależy nie od wieku, ale od tego, czy sa na lakierze jakieś uporczywe zabrudzenia, których szampon nie domył. Ja kupiłam glinkę żółtą, delikatną. Przyznam, że choć samochód był też nowy, to jednak nawet po umyciu szamponem zebrala trochę brudu, którego gołym okiem nie było tak widać. Glinka nie jest żrąca, po prostu przylepia do siebie takie zabrudzenia, których szampon nie daje rady rozpuścić. Ale wtedy za pierwszym razem nie polerowałam samochodu mleczkiem, był nowy, bez hologramów, więc uzyłam tylko glinki i Prickborta na kropki ze smoły, żeby oczyścić lakier. Następnym razem jednak zamiast glinki zastosuję cleaner.

A czy Twój lakier wymaga już polerowania? Bo może wystarczy go tylko umyć i przelecieć cleanerem przed nałożeniem wosku? Niektóre cleanery prócz tego, że czyszczą to tez delikatnie polerują.
Poniżej masz zestaw różnych cleanerów. Wybierz taki, który nie zawiera wosku (podobnie jak szampon - kup bez wosku), skoro zamierzasz woskować auto osobno. Każdy produkt w tym sklepie ma dość dokładny opis do czego służy i jak go używać. Masa produktów do pielęgnacji wielu elementów, czytania na tydzień albo i dłużej :grin:

http://sklep.motogo.pl/pl/c/Cleanery-Politury-AIO/94
Żyj i daj żyć innym.

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 14 Kwietnia 2015, 12:16:14 »
Wita
(Niki - przede wszystkim dziękuję bardzo za opis) - możne się też komuś przydać
 ale jeszcze coś mi wytłumacz;
1. Myję szamponem  bez wosku 
2. Zakładam, że jeszcze smoły nie ma (była zima, samochód  nowy)
3. opłukuję
4. polerka – tzn. mikrofibrą czyszczę ręcznie całą powierzchnię i jak nic nie widzę to cleanera nie używam.
5. obowiązkowe odtłuszczenie IPA - alkoholem izopropylowym lub Cleanerem 
6. Nałożenie wosku
7. Polerka

Szampon: do pierwszego mycia to szampon bez wosku ( czyli może tu być mała pojemność szamponu) - a na kolejne mycie ( tu chyba można kupić opakowanie większe, między woskowaniem), czy używać jakiegoś z zawartością wosku ( ? ).

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 14 Kwietnia 2015, 13:54:47 »
4. polerka – tzn. mikrofibrą czyszczę ręcznie całą powierzchnię i jak nic nie widzę to cleanera nie używam.

W tym punkcie miałam na myśli, że jeśli nie ma żadnych rysek, to nie trzeba używać pasty polerskiej takiej, jak meguiars foam cut-compound. To pasta mocno ścierna dla bardziej "umęczonego" lakieru, a po co już ścierać powłokę, skoro autko jest nowe? Myślę, że wystarczy Ci sam cleaner po to, aby porządnie oczyścić powierzchnię.
Zobacz sobie na filmiku, jak się pracuje taką pastą meguiars i czy jest Tobie to potrzebne?
https://www.youtube.com/watch?v=kk5VYnYZ1qg

Weź może cos delikatniejszego,  gdybyś chciał i na przyszłość mieć pod reką na hologramy i drobne ryski. Obydwa preparaty przeznaczone są do nakładania recznego, oczyszcza lakier i rozprawia się z drobnymi ryskami:

To przy okazji wyczyści plastiki i Twój dach:

http://sklep.motogo.pl/pl/p/Poorboys-Professional-Polish-czysci-lakier-i-inne-tworzywa-473ml/436 

lub jeśli chcesz Megs'a:

http://sklep.motogo.pl/pl/p/Meguiars-Clear-Coat-Safe-Rubbing-Compound-473ml/1030

Ja bym zrobiła tak, jeśli nie znajdziesz kropek ze smoły (jeśli je znajdziesz, to preparat na te kropki użyj po umyciu, przed cleanerem):
1. Myję szamponem  bez wosku  (ja mam 4 nano ultraviolet - ładnie pachnie i jest delikatny dla lakieru, wydajny)
2. opłukuję
3. oczyszczam powierzchnię cleanerem (w takim przypadku IPA już chyba nie jest potrzebny, ale jeśli chcesz to nie zaszkodzi)
4. Nałożenie wosku i odczekanie az przeschnie według instrukcji
5. Polerka delikatną mikrofibrą
Gotowe!

Ja robię to etapami, to znaczy najpierw myję całe auto, a potem element po elemencie oczyszczam i od razu woskuję, potem kolejny oczyszczam i woskuję. Niestety, nie mam garażu i gdybym postępowała według tych punktów robiąc całość auta, to zanim zaczęłabym woskować, to wcześniej oczyszczone elementy zdążyłyby się już zakurzyć albo oberwały ptasia kupą  :cheesy:

Na tak przygotowanym aucie wosk będzie się trzymał długo. Po jakimś czasie (kilka tygodni) możesz go wzmocnić jeszcze jakimś guick detailerem, na przykład gyeon wetCoat (tylko trzeba znów dobrze umyć, ale już bez cleanera i IPA). WetCoat to płyn, którym psikasz na mokry lakier i po kilku chwilach spłukujesz, więc nakładanie go to pikuś. Jak napsikasz na szyby, to będziesz miał niewidzialną wycieraczkę, jak na felgi, to je też zabezpieczy.

Tak nawoskowany lakier będzie silnie hydrofobowy. Woda zamiast ściekać strugami będzie gromadzić się w kropelki. Mnie po wetCoat robiły się gigantyczne krople.
Kiedy była to brudna deszczówka z dróg i wyschła na zaparkowanym aucie, to miałam auto w kropeczki i trzeba było z tym żyć :)

Pamiętaj, że większość preparatów potrafi narobić szkód, jeśli nakładasz je na rozgrzany lakier. Najlepiej robić to w cieniu, pogoda teraz w sam raz się do tego nadaje.

Gdybym cos jeszcze mogła pomóc, to będę zaglądać na ten temat, a jak już wypieścisz autko, to koniecznie się pochwal w galerii  :good:

Przy okazji mam pytanie: czy używa ktoś takiego czyściwa?
http://sklep.motogo.pl/pl/p/Carind-Daily-Gold-Compact-1107-czysciwo-bezpylowe/1253

Te domowe ręczniki papierowe pylą i trochę mnie denerwuje, kiedy na szybach mam ten pyłek i jeszcze mi się na umytą deskę nakruszy <zalamka>

« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2015, 14:19:22 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 14 Kwietnia 2015, 14:51:39 »
Dzięki
Prawie coś tam wybrałem - jeszcze jaki cleaner wybrać ?
Dobrze, że okna już pomyte a żona tego nie czyta bo kolejne to już moje mycie - oczywiście zwykłym płynem  :laugh:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 14 Kwietnia 2015, 15:21:12 »
Nie powiem Ci który wybrać, bo ja jeszcze nie testowałam żadnego, żeby móc z czystym sumieniem polecić. Ale chciałeś też cos do czyszczenia dachu, to chyba spróbowałabym, co ten jest wart: http://sklep.motogo.pl/pl/p/Poorboys-Professional-Polish-czysci-lakier-i-inne-tworzywa-473ml/436 

Mam z tej firmy mleczko ścierne do rys, spełniło swoje zadanie i nie narobiło szkód :)

Swoop jest specem od kosmetyków,  sporo ich przetestował, ale cos ostatnio rzadko się odzywa na forum.

Żyj i daj żyć innym.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 14 Kwietnia 2015, 18:10:53 »
Dodaje jeszcze poradnik pielęgnacji auta znaleziony na innym forum, a zredagowany przez partnera również naszego forum. Trafiłam na niego szukając informacji o produkcie APC od shiny garage - red devil. Kupię go  :good:

http://www.924.pl/forum/viewthread.php?forum_id=10&thread_id=6765
Żyj i daj żyć innym.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl