Autor Wątek: Pielęgnacja samochodu  (Przeczytany 34467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Pielęgnacja samochodu
« Odpowiedź #90 dnia: 21 Kwietnia 2015, 22:01:13 »
Też chciałabym mieć taki środek do felg, są non-stop brudne, te fabryczne klocki pylą po prostu niebywale. Może chłopaki z eRBe coś na to zaradzą kiedy Auris na dzień dziecka pojedzie na full detailing :)

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 21 Kwietnia 2015, 22:04:42 »
Pati, takie coś na całe auto i na Twoje ulubione spodnie i koszulki: https://www.youtube.com/watch?v=6WLa0r1mVUY  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 21 Kwietnia 2015, 22:06:15 »
Też chciałabym mieć taki środek do felg, są non-stop brudne, te fabryczne klocki pylą po prostu niebywale. Może chłopaki z eRBe coś na to zaradzą kiedy Auris na dzień dziecka pojedzie na full detailing :)

Czyżby ceramiczne? Podobny problem i ja mam...
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 21 Kwietnia 2015, 22:09:32 »
Szykuję się na powłokę, pewnie jakąś polerkę i coś tam coś tam :) Poprzedni Auris po wizycie u Nich cieszył oko, więc co mi tam :)
O proszę
« Ostatnia zmiana: 21 Kwietnia 2015, 22:11:21 wysłana przez patkrz »

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #94 dnia: 21 Kwietnia 2015, 23:33:29 »
Fajne to  :good:
szkoda ze nie do kupienia w Polsce. Koszt $14.98 (ok. 55zł) na amazon razem z przesyłką. Opakowanie zawiera 207 ml preparatu. Jakby z litr to bym sie może i skusił  :roll:

Znalazłem jakiś odpowiednik z meguiars'a, też troche drogi , ciekawe co warty:
http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=532
albo inne cudo:
http://showcarshine.pl/1003-gtechniq-c5-wheel-armour-15-ml-najtrwalsza-ochrona-felg.html

Offline dominiiiiik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:00:49 »
Witam,

Możecie polecić jakiś dobry wosk z filtrem uv na lato ? Parkuje w okolicy budowy i codziennie jest na nim sporo kurzu/piachu.  Najlepiej jakiś łatwy w aplikacji

Czytałem, że nie ma sensu jakiś twardy wosk typu collinite 476 czy finish kare hi temp 1000 bo są to woski bardziej na zimę.

Offline iparts

• Toyot Leżący
  • *
    • iParts.pl
« Odpowiedź #96 dnia: 22 Kwietnia 2015, 13:42:31 »
Wosk Polish&Wax Sonax Xtreme jest całkiem dobry - http://www.iparts.pl/czesc/wosk-polish-wax-3-nano-pro-sonax-xtreme-250-ml,1-sonax-202100-1044459.html - i nie jest drogi, możesz sobie wypróbować.

Offline dominiiiiik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 22 Kwietnia 2015, 14:51:58 »
"do czyszczenia i konserwacji starych, zniszczonych i utlenionych powłok lakierniczych.".. W moim jest dość świeży

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 23 Kwietnia 2015, 09:55:50 »
Witam
Co do gratisów trzeba wcześniej o nie ...  poprosić , wywalczyć telefonicznie  :|
Wczoraj byłem w Leroy Merlin i cena ściereczek 40x40cm z mikrofibry (kudłate) spadła do 8,90 za 5 sztuk - takie same w Realu - 15,00 zł. Kupiłem 2 opakowania, jedną ścierkę przeszyłem ręcznie na pół wsadziłem kawałek płaskiej gąbki i zobaczę jak działa "rękawica". Resztę ścierek na pucowanie., a do wycierania tak jak pisałem wyżej ręczniki duży z mikrofibry.
Robi się coraz cieplej, niedługo będę woskował.
pozdrawiam

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Kwietnia 2015, 10:48:58 »
Ja kupiłam w auchan za 7 zł zestaw 5 różnokolorowych ścierek, intensywne kolory. Polecam je, bo są na prawde mięciutkie, puszyste i chłonne  :good: ta od Motogo tez jest rewelacyjna, chyba 50x50, bo większa niż te standardowe.

I jeszcze odnośnie wosku FK Hi temp 1000. Przy robieniu zaprawek oczyściłam najpierw porządnie "ranne" miejsca pastą polerską o bardzo drobnej gradacji i IPA. Po przetarciu ipa, kiedy powierzchnia była wilgotna wyraźnie było widać, do którego miejsca wytarłam wosk. To znaczy, że jest on na prawdę ekstremalnie trwały. Trzyma się pół roku i nie widać, żeby miał już zamiar się poddać.
Żyj i daj żyć innym.

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 25 Kwietnia 2015, 22:51:56 »
Mam białe auto. Na klapie bagażnika i tylnym zderzaku miałam pełno rudych maleńkich kropeczek. Myślałam, że to sok z drzew albo owadzie kupy. Szampon ani glinka ani nawet Prickbort nie chciały tego zmyć.

Gdzieś doczytałam, że mogą to być opiłki metalu, których felgi, nadkola i tylna klapa to ulubione siedliska. Dziś przy myciu auta dla psiknęłam te kropki tenzi prix'em do felg ufając w zapewnienia producenta, że jest bezpieczny dla lakieru. Krwawiły aż miło  :shock: Bałam się dłużej poczekać, żeby wszystkie się rozpuściły, bo płyn ściekał na chromowane elementy (dla których niby tez jest bezpieczny) ale przez minutę z 70% kropek zniknęło.

Gdyby ktoś z białym autem miał podobny problem, to przetestowałam patent i działa  :good:
Żyj i daj żyć innym.

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Kwietnia 2015, 09:34:47 »
Nika - odważny zuch  :song:
No i umyłem samochód.
Zrobiona rękawica z fibrowej froty a w środku gąbka - ok na 4. (na 5pkt). Potem Cleaner - czyściłem go tą 3-kolorową gąbką (twardsza strona, chyba żółta) - ok. Samochód już pięknie wyglądał. Potem woskowanie. Miałem dwie gąbeczki 8 - 10cm - jednak użyłem 3-kolorowej, miękkiej warstwy czarnej, duża i wygodna do pastowania. Oczywiście fragmentami. Woskowanie ok na 4 - 5 natomiast polerowanie -  :-( - no nie za bardzo, trochę się namachałem, ale samochód wyglądał już lepiej od Cleanera.
Zastanawiam się nad zakupem automatycznej polerki, nie wiem czy 2 razy do roku to warto a cen oraz polerki jeszcze nie widziałem
pozdro.
ps.
Wczoraj w Lublinie padał deszcz - samochód lekko brudny, zdjęć brak,  :cheesy:

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 07 Maja 2015, 20:54:20 »
Paka, na koła polecam Gyeona RIM niedroga i dobra powłoka kwarcowa.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 07 Maja 2015, 20:55:56 »
Wstrzymam się z samodzielnym grzebaniem przy tym. Kompletnie nie mam czasu na dłuższą pielęgnacje auta. Auris miał iść na pełen detailing na początku czerwca, jednak ze względu na delegację, później zlot i inne obowiązki musi to poczekać. Ale co się odwlecze... ;)

Offline mikolajcz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #104 dnia: 21 Października 2015, 09:32:22 »
No i mamy jesień. Kto nie zdążył woskować na zimę i nie ma garażu - niestety już za późno. Ja nie zdążyłem i następne woskowanie na wiosnę jak będzie ok. 20*C. W czasie mycia samochodu zauważyłem (poczułem) lekkie grudki na lakierze. Wydaje mi się, że to smoła lub coś podobnego. Zastanawiam się nad zakupem jakiejś taniej polerki ( ok. 300 zł) bo sądzę, że ręcznie tego nie zlikwiduję. Mam zakupiony środek czyszczący na smołę ale też zalecają używać polerki elektrycznej.
Co do felg to mam obawy używania środków czyszczących. Felgi Al są zabezpieczone powłoką (lakierem) i nie wiem czy użycie środka chemicznego nie zniszczy tej ochronnej powłoki. Oczywiście też zakupiłem taki środek czyszczący ale do tej pory go nie używałem.
pozdrawiam  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl