Autor Wątek: Kilka pytań przed zakupem  (Przeczytany 11526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KIRd

• Toyot Leżący
  • *
Kilka pytań przed zakupem
« dnia: 01 Lutego 2015, 14:46:05 »
Witam! jestem nowy na forum i mam ogromną prośbę o pomoc. Chcę zakupić rodzinnego Vana do 23 tyś. Padło na previę po Lifcie rocznik 2002-2005. Podoba mi się ten samochód, przed zakupem chciałbym zapytać się użytkowników o kilka rzeczy.

1. Na co mam zwrócić uwagę szczególnie w momencie oglądania samochodu.
2. Po zakupie co by należało zrobić aby mieć 100 % pewność  że jeszcze pojeździ.
3. Którą wersję silnika szukać 2.0 diesel czy 2.4 benzyna który silnik lepszy na 15 tyś km rocznie. Wyjazd na wakacje raz w roku tak to cykl mieszany 150 km trasy i miasta.
4. Jeżeli benzyna to jak z gazem w tym silniku warto ?
5. Diesel co lubi się popsuć, na co zwrócić uwagę.
6. Czy fotele 2 rzędu można można odwrócić tyłem do kierunki jazdy?
7. Jak jest z blacharką, elektroniką co lubi się popsuć.
8. Koszty eksploatacji, dostępność części z w sklepach, aso. Koszty napraw.
9. Przy włożonym 3 rzędzie siedzeń ile zostaje bagażnika ??

Dodam że autko będę chciał sprowadzić na własną rękę gdzie szukać najlepszych modeli?? Nie chcę standardowego wnętrza (to szare) szukam czegoś ciemniejszego, z uwagi na psa. 

Dziękuję za pomoc :)

Offline RPSpider

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Kilka pytań przed zakupem
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2015, 21:56:35 »
Jestem użytkownikiem takiej Previi stosunkowo niedługo - od czerwca 2014, więc nie na wszystkie pytania jestem w stanie odpowiedzieć, ale mam nadzieję, że coś pomogę

1. Rogi drzwi przesuwanych a szczególnie tylne rogi otworu drzwiowego drzwi przesuwanych - tam czasami pojawia się rdza i łatwo to przeoczyć.
3. Gdybym mógł wybierać to wziąłbym benzynę i zagazował, ale dużo trudniej na taką trafić, więc wziąłem w końcu Diesla. Troszkę brakuje mu mocy czasami do wyprzedzania a na autostradzie powyżej 120-130 km/h spalanie szybko rośnie. Ale ponieważ większość czasu jeżdżę mniejszymi, bocznymi drogami to bardzo na to nie narzekam. Bardziej dokucza mi to, że najpierw trzeba rozgrzać a potem ostudzić turbinę.
5. Turbina o zmiennej geometrii łopatek. U mnie było tak, że poprzedni właściciel jeździł spokojnie niezbyt długie trasy i po zakupie parę razy mi się turbo wyłączyło podczas mocnego przyspieszania przy trochę większej prędkości. Myślałem że to sterowanie podciśnieniem (pasowało do opisów z forum) i już miałem szukać fachowca co mi to wyczyści, ale okazało się, że to chyba się trochę zapiekły kierownice, bo kręciłem trochę wyższe obroty i problem przestał się pojawiać. Teraz profilaktycznie od czasu do czasu przy wyprzedzaniu przytrzymam do 4000 obrotów i jest w porządku.
6. U mnie, w wersji 7 osobowej, chyba typowej, nie - ale może jest taka możliwość w wersji 6 osobowej?
8. Z dostępnością części różnie (nie korzystam z ASO). Wymieniałem jakieś gumy w tylnym zawieszeniu, chyba coś w przednim, uszczelniacz półosi, rolki od paska i koło pasowe alternatora i nie było problemu z dostępnością. Natomiast z linkami od hamulca ręcznego był problem. Jedną można było kupić w Polsce a druga nie pasowała i zamówiłem na Łotwie (było trochę taniej niż na brytyjskim ebayu).
9. Jak dla mnie wystarczająco dużo, ja jestem zadowolony. Jedna z największych pojemności w klasie - więcej niż Sharan, Galaxy, Alhambra, Espace. Właśnie dla tego wybraliśmy Previę, bo chyba tylko Chrysler Grand Voyager może się z nią równać. W praktyce rzadko kiedy jeżdżę z rozłożonym 3 rzędem, ale zmieściły się kiedyś 2 złożone wózki (jeden duży z gondolą, jedna spacerówka - parasolka) i jeszcze jakieś mniejsze torby.

Offline KIRd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lutego 2015, 19:03:54 »
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź, teraz wiem na czym stoję, i jestem coraz bardziej zdecydowany na Toyotę. Spotkałem się z zdaniami osób że silnik 2.4 benz. nie toleruje gazu czy to prawda? Mógłby mi ktoś to potwierdzić, przybliżyć. Autko będę chciał sprowadzić z zachodu. Zastanawia mnie ta turbina jeżeli się popsuje to koszta będą ogromne chyba się nie mylę ? Pisałeś o spalaniu Diesla ile masz średnie spalanie na trasie przy jeździe do tych 120 km ? Dzięki raz jeszcze za pomoc!

Offline RPSpider

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lutego 2015, 22:39:00 »
Awaria turbiny to chyba zawsze są spore koszty, niezależnie od modelu auta. Diesel w Previi jest niemalże identyczny z tym w Avensis więc koszty też chyba nie będą się różnić. Co do problemów, które podejrzewałem u siebie, to powinno dać się je zrobić niskim kosztem (lub nawet samemu jeśli ktoś ma trochę zdolności, jest kilka instrukcji na forach).
Jeśli chodzi o średnie spalanie na trasie przy 120 to nie jestem w stanie dokładnie podać, bo nie jeździłem na tyle długo, zawsze też były części trasy o innych warunkach jazdy. Ale z długich tras, gdzie niecała połowa była w tych warunkach komputer pokazywał średnie około 6-6,2 a z tankowania do pełna wychodziło około 6,8l, przy 4 osobach, dwóch wózkach i sporej liczbie bagażu. Wyższe spalanie powyżej 120-130km/h było widać w wartościach spalania chwilowego (wiadomo że chwilowe się waha, ale przy jednostajnej jeździe na autostradzie widać wokół jakiej wartości).

Offline KIRd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lutego 2015, 16:23:19 »
Dzięki raz jeszcze za pomoc. Znikam szukać swojej previi silnik d4d :) zobaczymy może coś mi wpadnie w oko :)

Offline micszy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marca 2015, 09:55:10 »
Witam,
również zastanawiam się nad zakupem Previi i tak mnie zainteresował wpis RPSider:

Cytuj (zaznaczone)
ale zmieściły się kiedyś 2 złożone wózki (jeden duży z gondolą, jedna spacerówka - parasolka) i jeszcze jakieś mniejsze torby

te wózki weszły przy rozłożonym 3 rzędzie siedzeń? bo szukam właśnie auta gdzie oprócz 7 miejsc zostanie choćby kawałek bagażnika na wózek :-)

Offline RPSpider

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marca 2015, 22:15:12 »
Tak, przy rozłożonym 3 rzędzie siedzeń (i raczej siedzeniach przesuniętych do tyłu, żeby pasażerowi mieli wygodniej) w bagażniku zmieściły się dwa złożone wózki. Spacerówka - parasolka to wiadomo, że dużo miejsca nie zajmuje, natomiast jeśli chodzi o duży wózek to złożony stelaż z kołami zmieścił się między siedzeniami a klapą bagażnika, natomiast gondola wystawała ponad oparcia. Wózek to Mikado Aston - do najmniejszych na pewno nie należy.
Dla mnie też ważne było, żeby oprócz 7 osób zmieścił się jeszcze wózek - dlatego wybór padł na Previę, chociaż zaczynaliśmy oglądanie od Zafiry.

Offline micszy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2015, 08:41:23 »
Dzięki za odpowiedz, właśnie w weekend miałem okazję sprawdzić "na żywo" jak to wygląda, pozostaje teraz cierpliwie szukać auta bo nie jest ich za dużo na rynku.

Offline KIRd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Października 2015, 18:56:05 »
Dziękuję Wam za pomoc :) właśnie dzisiaj przyjechała Previa d4d :) Narazie tylko oglądnąłem sobie z zewnątrz prezentuje się świetnie. Ale ma kilka wad. Jak to 13 letnie autka. Mam pytanie z tyłu przy nadkolu mam wrażenie że zderzak odstaje. Widać mocowania na śruby których nie ma. Lata to dość luźno. Żadnych plastików tam nie ma a powinno ?? może mi ktoś pomoże?

Offline KIRd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Października 2015, 17:10:41 »
Wrzucam zdjęcie czego tutaj brakuje ?

Dodam że previa 2002 rok jest to tyle kolo zdjęcie bliżej zderzaka.
Kolejne pytanie to podczas jazdy między 70 a 110 km na h w środku jak i podobno z zewnątrz słychać gwizdanie. Nie jest to szum turbiny ponieważ po odpuszczeniu gazu dalej gwizdże. Co to może być. Dodam że intercooler był wymieniony.
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2015, 17:13:44 wysłana przez KIRd »

Offline jjank

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2016, 14:24:22 »
Witam wszystkich,
proszę doradźcie:
szukam vana który spełniałby następujące warunki:
- oprócz 7 siedzeń miałby bagażnik (rodzina 2+5+podwójny wózek)
- solidny,
- spalanie do 14-15l LPG po mieście,
- drzwi suwane z obu stron,
- w miarę dobre blachy (nie jak w polonezie lub vito....)

czy previa II 2,4 benz by się nadawała?
niestety nie ma żadnych previi na sprzedaż w okolicy Gdańska więc nawet nie mogę dokładnie obejrzeć tego auta, jeśli jest ktoś na forum z okolic to byłbym bardzo wdzięczny za możliwość obejrzenia takiego auta (nawet diesla)

oprócz tego mam kilka pytań:
- jaki koszt założenia instalacji LPG,
- jak z blacharką (szczególnie z podłogą),
- jaka poj. butli LPG i gdzie,
- jakie są wymiary bagażnika z kompletem 7 foteli (szerokość i głębokośc),
- jak z częściami (dostępność i cena)
- na co w szczególności zwrócić uwagę w tym aucie (jakieś typowe usterki)

będę bardzo wdzięczny za podpowiedzi.
pozdrawiam

Offline RPSpider

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:31:29 »
Nie wiem czy Previa II nie będzie za mała. Ciężko podać wymiary bagażnika, bo to nie prostopadłościan, tylko same skosy wszędzie (klapa, oparcia itd.). U mnie przy 7 osobach w bagażniku zmieścił się złożony duży wózek z gondolą, złożona spacerówka, jedna czy dwie torby podróżne. I to już był koniec jeśli chodzi o duże rzeczy, jakieś mniejsze torby dałoby się jeszcze upchnąć gdzieś. Z tym, że w 3 rzędzie siedziały osoby dorosłe, więc przy mniejszych osobach może dałoby się jeszcze trochę miejsca uzyskać przesuwając lekko fotele. To był wyjazd na jeden dzień więc nie było problemu, ale jak jechaliśmy w 4 osoby na tydzień nad morze (z wózkami jak wyżej) to bagażnika było potrzeba więcej i wtedy to maks 6 osób jak sądzę (chyba że bagaże do pojemnika dachowego bo relingi są).

Jeśli chodzi o LPG to nie pomogę bo niestety mam diesla.

Z ważnych rzeczy to w wersji przedliftowej (chyba do października 2003) środkowy fotel w drugim rzędzie ma pasy dwupunktowe, co jak dla mnie jest dyskwalifikujące.

Z częściami jak na razie (rocznik 2004, u mnie półtora roku) to wymieniałem rolki i kółko alternatora i coś przy hamulcu - z tym nie było problemu, oraz linki od hamulca ręcznego. Problem był z jedną z linek, bo nie pasowała i we wszystkich polskich sklepach była dostępna tylko ta wersja, więc do wyboru było ściągnięcie z Wielkiej Brytanii lub z Litwy (ja wybrałem to drugie) i było to oczywiście trochę droższe.

Offline jjank

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Stycznia 2016, 21:52:50 »
a jest możliwość wstawienia fotela z pasem 3 punktowym do roczników 2000-2003 bo pas biodrowy to jakaś pomyłka, szczególnie jeśli chodzi o fotelik samochodowy

czy każdy fotel ma możliwość regulacji przód-tył, mocowanie do podłogi chyba jest na wczepy a nie na szynie? Na szynie zdaje się były 8 osobowe - z dwoma kanapami 3os. i tam chyba jest możliwość dowolnej regulacji przód tył...

Jak sprawuje się ten diesel? Są tam jakieś wynalazki typu filtr cząstek itp? Jakie spalanie po mieście?

Offline RPSpider

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:17:25 »
Z tego co wiem, to nie da się wstawić nowszego fotela, bo mocowania są inne (trzeba przeszukać forum, ktoś chyba kiedyś o tym pisał). Ale tak czy inaczej w środkowym fotelu w drugim rzędzie pas jest trochę krótszy i fotelika-nosidełka 0-9 (Maxi Cosi Cabrio u mnie) nie da się prawidłowo przypiąć, a na bocznych już tak.
Każdy z 7 foteli ma niezależną regulację przód - tył.

Jeśli chodzi o silnik diesla to napisałem "niestety" głównie z powodu typowych cech takich silników jak na przykład konieczność dbania o turbinę, rozgrzewania itp. W Previi nie ma filtra cząstek stałych ani koła dwumasowego za to jest turbina o zmiennej geometrii łopatek, która potrafi się sprawiać problemy jeśli się jej nie używa przez długi czas.
Diesel w Previi jest trochę za słaby (116KM), przydałoby się trochę więcej mocy do wyprzedzania, ale ja już się przyzwyczaiłem. Jeździ się nim po prostu trochę dostojniej niż mniejszym autkiem  :-)

Spalanie w cyklu mieszanym u mnie zwykle było około 7,3l (z tankowania do pełna i przejechanych kilometrów, na komputerze ok 0,5l mniej). Ostatnio, jak żona w końcówce ciąży wszędzie jeździła samochodem i duża część spalania stanowiły trasy do 1 km, to wyszło jesienią około 8,3l.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2016, 22:19:17 wysłana przez RPSpider »

Offline szymeq

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwietnia 2016, 12:33:37 »
A jak jest z rdzą w Previach II? Czy jest to duży problem, czy sporadyczny? Teraz mam V70, ale wcześniej miałem Almerę (N15 z 98 roku) i tu była tragedia.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl