Słuchaj kolegów i daj sobie spokój z Dieslem przy Twoich śmiesznych przebiegach. Niech nawet pali Ci w trybie mieszanym 8,5L/100 (mój pali 8L przy temp w pobliżu 0stC). Załóżmy że 1.6 V-matic na miesiąc spali Ci z kieszeni przy Twoim miesięcznym 500km przebiegu 187zł, to Twój dawny TDi pochłonie Ci 129zł co daje różnicę 58zł (przy założeniu że Polo spali 6L/100 gdzie ON powiedzmy kosztuje 4,3zł/L, Auris 8,5L/100 gdzie E kosztuje 4,4zł/L). Za tą niewielką różnicę, masz auto bezawaryjne nie wymagające żadnych napraw. Chyba że masz totalnego pecha i kupisz nieszczęśliwy egzemplarz. Nie wiem czy spalanie Polo podawałeś zimą, ale ja założyłem spalanie dla Aurisa w tym momencie czyli w okolicach 0stC. Latem może być tylko lepiej. MOcy na trasie raczej nie poczujesz. No może trochę poczujesz pod warunkiem że nie masz obaw kręcić silnik powyżej 4000obr/min, a 1.6 jak myślę lubi takie traktowanie i wtedy lepiej ciągnie. Ja mam ten motor już 4 lata i nie miałem w nim absolutnie żadnej awarii. Nawet jeszcze nie wiem jak się żarówkę z przodu wymieniam, za to żarówkę STOP już wiem i to było by na tyle z "awarii"