Aviator... masz 5 km w jedną stronę, czyli w dwie 10. Razy 22 dni w miesiącu da Ci 220 kilometrów plus ewentualnie dodatkowych 100-150 na zakupy i inne wypady. Łącznie w miesiącu masz więc około 370 kilometrów, co oznacza, że bak wystarczy Ci na ponad miesiąc! Jeśli na dodatkowe wyjazdy przewidujesz mniej, 50-70 km to zaliczysz w miesiąc 300 km. Nie sądzę, że spalisz 12 l/100, bo nasza koleżanka Patkrz wystaje codziennie w łódzkich korkach i ma nieco powyżej 10l, a jeździ dynamicznie. W takim przypadku jesteś od średniej 8l 2-3litry na każdej setce w plecy, czyli w miesiącu 6-9 litrów. 6-9 litrów razy 4,3 (nie wiem ile u Ciebie kosztuje paliwo, ja dziś lałam 98 za 4,14 PLN) to masz jakieś 25-40 złotych "straty" w miesiącu zimowym. Za to Twój mechanik będzie przymierał głodem

Ja się dziwie spalaniu 11 litrów, bo codziennie zapieprzam 60 km autostradą i 20 patataj po mieście (łącznie w obie strony) i max liczydło pokazało mi dotąd 9,2, a mam ciężką nogę i lubię Aurisowi dawać wysokie obroty

Przy spokojnej jeździe poniżej 7l bez problemu zrobię na trasie.
Dodam jeszcze, że parkuję pod chmurką, mam non stop włączoną klimę i czasem grzanie pupy, z rana czasem latam z miotełką lub skrobaczką przez 5 minut na włączonym silniku więc siorbie z baku, choć nie jadę.