Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marca 2015, 15:26:19 »
Witam. Czujniki ciśnienia Toyoty a dokładnie ich numery można sklonowac na inne czujniki. Koszt komplet czyli czujniki, montaż , robocizna jakieś 800 do 1000 zł chyba ze już potaniało trochę. Wówczas przekładka felg lato/ zima we własnym zakresie. I nie trzeba jeździć na serwis żeby wpisać nowe czujniki z kompletu zimowego. Swoją droga Toyota mogła zwiekszyć obszar pamięci w kompie do 8-10 czujników ale tego nie uczyniła. Dlaczego ? Pewnie dla kasy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Marca 2015, 20:16:58 »
Czyli twierdzisz, że można zrobić klony oryginalnych czujników? Hmm to ciekawe... Napisz gdzie coś takiego można zrobić
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Marca 2015, 20:38:26 »
Gdyby dało się klonować identyfikatory czujników, to byłoby to rozwiązanie problemu.
Może ktoś wie, jaki jest mechanizm działania tego systemu. Może to jakaś prozaiczna sprawa, np. bluetooth + przesłanie jakiś "komend".
Pytałem podczas zakupu o zasilanie czujników. Pan powiedział, że nie ma tam baterii i zasilanie jest jakoś z ruchu kół. Coś mu nie bardzo wierzę. 
Spalanie - Motostat.pl

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marca 2015, 20:56:21 »
Jest bateria (niewymienna) starczy na ok. 6lat. Wg. dokumentacji na 10.
Od ruchu kół zależy z jaką częstotliwością są wysyłane dane(2 tryby).

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Marca 2015, 19:02:14 »
Dzisiaj wymieniłem koła zimowe na letnie w ASD (oba komplety z czujnikami ciśnienia). Zapłaciłem 147,60 zł za wymianę i 150 zł za programowanie kół. Dojazd 50 km w jedną stronę. W związku z tym robiłem to w ASD pierwszy i ostatni raz. Przyszłą zimę przejeżdżę z plastrem na zegarze w miejscu, gdzie jest lampka od ciśnienia kół. No chyba, że koledzy elektronicy/informatycy rozwiążą problem w sposób cywilizowany, co z pewnością nastąpi. 
Pytałem panów od serwisu o możliwość sklonowania identyfikatorów czujników. Nic o tym nie słyszeli.

..... i nie dlatego, że jestem sknerą, a dla zasady.   
Spalanie - Motostat.pl

Offline jarekzar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2015, 19:39:19 »
Witam ja wymieniłem koła na letnie bez czujników , kontrolka od czujników się zaświeca i gaśnie  i już się nie świeci ,chyba że nie mam czujników ale zawory przy kołach są z metalu jest przycisk do kalibracji w schowku ,samochód z końca 2014 to chyba są,ale w sumie to dobrze że się nie świeci kontrolka.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2015, 20:41:24 »
... kontrolka od czujników się zaświeca i gaśnie  i już się nie świeci
No to jest dobra wiadomość.  Wygląda na to, że skoro nie ma sygnału od czujników, to komputer ignoruje stan ciśnienia i nie zaświeca lampki.
Obejdzie się bez plastra  <taniec>
Spalanie - Motostat.pl

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2015, 21:07:46 »
w yarisie od 2014 czerwca da się wprowadzić dwa komplety
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bruno

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Marca 2015, 06:56:33 »
panowie, mnie interesuje punkt
Cytuj (zaznaczone)
3. Gdzie wymienialiście opony w ASO czy zwykłym warsztacie, a jeśli w tym ostatnim, to czy oponiarze coś marudzili, bali się tego dotykać?
Czeka mnie zmiana opon i nie wiem w sumie czy trzeba z tym specjalnie do ASO lecieć

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Marca 2015, 09:52:35 »
Zwykły warsztat wystarczy. Trzeba tylko wcześniej powiedzieć że w kołach są czujniki, wtedy będą wiedzieć gdzie łyżki nie wpychać przy demontażu.

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Marca 2015, 17:22:57 »
Jeżeli koła są bez czujników to kontrolka świeci się cały czas. U mnie cała zimę  :cheesy:

Offline jarekzar

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Marca 2015, 15:51:29 »
U mnie kontrolka zaświeciła po 4 dniach i przejechaniu 200 km ,to jakoś kiepsko to działa.

Offline Woytec

• Początkujący
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Kwietnia 2015, 10:47:17 »
Witam

Nowy jestem na forum chociaż aktualny Auris II jest moją trzecią Toyotą, po dwóch Corollach, hatchbacku i sedanie.
Jest to jednak pierwsze auto wyposażone w ten nieszczęsny TPMS :/

Czyli twierdzisz, �e mo�na zrobi� klony oryginalnych czujnik�w? Hmm to ciekawe... Napisz gdzie co� takiego mo�na zrobi�

Pewnie będzie można sklonować już wkrótce bo Polak potrafi ale wydaje mi się, że dałoby się obejść problem w inny sposób.
Otóż jeśli czujnik nie monitoruje właściwego ciśnienia a tylko różnicę w stosunku do kalibracji to chyba można byłoby je zdjąć, schować do schowka, skalibrować i zapomnieć.
Wymiana kół na dowolne nie miałaby wtedy żadnego znaczenia.
Dobrze myślę?

Tak, tak, wiem, że to pozbawia czujniki jakiejkolwiek funkcjonalności ale dla mnie to nieistotne, istotny jest koszt drugiego kompletu i kalibracji dwa razy do roku po zmianie kół.
Po takiej "operacji" nie będzie wkurzać kontrolka ;)

Offline Rafał1

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla1.5 MY22
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Kwietnia 2015, 22:43:49 »
Witam ponownie. Nie jestem częstym gościem ale podpowiem o tym klonowaniu czujników. Zapraszam na stronę www. alcar.pl. Jest wszystko opisane co i jak. W Katowicach np. Jest napewno jedna firma która klonuje czujniki. Osobiście dzwoniłem ale żeby nie uprawiać reklamy nie podam jej nazwy w tym miejscu wybaczcie. Procedura jest bardzo prosta. System działa na zasadzie podobnym jak RFID. Urządzenie odczytuje numer bezprzewodowo po czym przepisuje go do innego nowego czujnika. Proste i wygodne. Jakby Toyota mogła programować 8 czujników to szumu by nie było a tak to pozostaje jeździć z kontrolka która defacto aż tak nie drażni albo sklonować albo jeździć do ASO i płacić 2x na rok za chwile przyjemności.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Kwietnia 2015, 08:24:31 »
Potrzeba matką wynalazków. Toyota wprowadza systemy 8 czujnikowe. Są już w Verso, Avenie, Yarisie, RAV4.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl