Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246419 razy)

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #135 dnia: 25 Marca 2016, 14:59:58 »
No własnie na letnich przyjechał do salonu, zimówki dokładali w serwisie czyli musieli zaprogramować dwa komplety czujników, no nic klucz w dłoń i ide wymieniać, dzieki za odpowiedź

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #136 dnia: 25 Marca 2016, 21:20:24 »
No i auto w letnich tenisówkach, zero problemu z czujnikami przy "garażowym" przerzucaniu ogumienia

Offline vargate

• Początkujący
« Odpowiedź #137 dnia: 27 Marca 2016, 21:37:02 »
Moja Corolla koniec rocznika 2014,  była możliwość zaprogramowania 8 czujników tpms.
Samodzielne przerzucenie opon zima - lato. Wymagana kalibracja, wszystko działa.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #138 dnia: 29 Marca 2016, 20:55:02 »
Dziś zmiana kół na letnie, zaskoczyło mnie, negatywnie, zachowanie systemu kontroli ciśnienia w oponach. W żaden sposób nie mogę ich skalibrować. Naciskanie przycisku kalibracji zlokalizowanego w schowku nie daje rezultatu (brak trzykrotnego mrugnięcia kontrolki). Na szybko, niestety tuż przed zamknięciem, odwiedziłem salon Toyoty tu poinformowano mnie że prawdopodobnie czujniki "zawiesiły się" (bo tak oszczędzają baterie gdy koła leżakują i nie są używane) i należy je odblokować poprzez upuszczenie powietrza i ich ponowne napompowanie, trochę to dziwne ale czy prawdziwe? Ktoś miał podobny problem? Jutro to sprawdzę....
Corolla TS 2.0 Hybrid Comfort + Tech

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #139 dnia: 31 Marca 2016, 14:39:33 »
W moim poliftingowym Aurisie wymieniałem dzisiaj koła na letnie. Dopiero po 20 km zaświeciła się kontrolka. Po kilkukrotnym wciśnięciu przycisku kalibracji na szczęście zgasła :good:.

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Marca 2016, 14:51:52 »
Dziś zmiana kół na letnie, zaskoczyło mnie, negatywnie, zachowanie systemu kontroli ciśnienia w oponach. W żaden sposób nie mogę ich skalibrować. Naciskanie przycisku kalibracji zlokalizowanego w schowku nie daje rezultatu (brak trzykrotnego mrugnięcia kontrolki). Na szybko, niestety tuż przed zamknięciem, odwiedziłem salon Toyoty tu poinformowano mnie że prawdopodobnie czujniki "zawiesiły się" (bo tak oszczędzają baterie gdy koła leżakują i nie są używane) i należy je odblokować poprzez upuszczenie powietrza i ich ponowne napompowanie, trochę to dziwne ale czy prawdziwe? Ktoś miał podobny problem? Jutro to sprawdzę....

Czy pomogła ta dziwna procedura?? U mnie podobny problem tzn po przekladce na letnie i wsadzeniu zimowki jako zapas po 10 min jazdy dioda miga a potem się zaswieca. Procedura kalibracji nie pomaga. Po wjechaniu do garażu dioda gasnie bo najprawdopodobniej wykrywa zimowki wiszące na ścianie. Nie miałem jeszcze czasu spuścić powietrza i napompowac z powrotem ale dziś wyciągne zapas i spróbuje skalibrowac bez kola zapasowego . ale to dopiero wieczór. Sorki jak sa bledy ale autokorekta androida raz pomaga a raz przeszkadza...

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #141 dnia: 31 Marca 2016, 14:56:36 »
Tak pomogła. Wszystkie cztery zimówki zostawiłem w warsztacie, który mi wymieniał. Także ciężko jest mi się odnieść czy u Ciebie ma winę zapasówka w postaci koła zmiowego na pokładzie.

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 31 Marca 2016, 18:57:44 »
Czy pomogła ta dziwna procedura?? U mnie podobny problem tzn po przekladce na letnie i wsadzeniu zimowki jako zapas po 10 min jazdy dioda miga a potem się zaswieca. Procedura kalibracji nie pomaga. Po wjechaniu do garażu dioda gasnie bo najprawdopodobniej wykrywa zimowki wiszące na ścianie. Nie miałem jeszcze czasu spuścić powietrza i napompowac z powrotem ale dziś wyciągne zapas i spróbuje skalibrowac bez kola zapasowego . ale to dopiero wieczór. Sorki jak sa bledy ale autokorekta androida raz pomaga a raz przeszkadza...
kurcze jeszcze nie sprawdziłem, nie miałem za bardzo czasu... ach ta praca, człowiek warjuje  :wallbash:

Offline Bubo13

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 31 Marca 2016, 20:03:01 »
Kalibracja, a dokładnie cała operacja jest dokładnie opisana w książce serwisowej, to nie tylko samo wcisniecie przycisku.

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 31 Marca 2016, 20:14:08 »
Tak pomogła. Wszystkie cztery zimówki zostawiłem w warsztacie, który mi wymieniał. Także ciężko jest mi się odnieść czy u Ciebie ma winę zapasówka w postaci koła zmiowego na pokładzie.
Do jakiego ciśnienia trzeba spuścić powietrze żebyssię aresztowały??

Offline czechoj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: 31 Marca 2016, 20:34:29 »
aresztowały  :shock:

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 31 Marca 2016, 20:36:46 »
sorki to android, chodzilo o resetowaly. czyli ponawiajac: do jakiego ciśnienia należy spuścic powietrze z opon zeby czujniki sie zresetowaly??

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #147 dnia: 31 Marca 2016, 20:44:28 »
U mnie zmiana kół nie wymaga żadnego budzenia czujników czy tam resetowania. Czytałem, że czujniki zwykle mają wbudowany akcelerometr i wiedzą kiedy są w ruchu. Ale też przekonałem się, że nawet jak wiszą w garażu to też wysyłają odczyty. Mam klony na zestawach lato/zima (u mnie można wpisać tylko 1 komplet). Przez całą zimę zapalała mi się lampka w garażu jak i obok garażu. Myślałem, że odczyty z obu zestawów kół różnią się i monitoring głupieje. Po odjechaniu spod garażu lampka gasła po kilku minutach. Teraz mam założony zestaw letni i lampka nie zapala się w garażu. Wywnioskowałem, że problemu z lampką nie mam, jeżeli zestaw "na ścianie" nie ma zbyt niskiego ciśnienia w stosunku do tego, co skalibrowałem. Teraz tylko muszę pamiętać, aby nie kalibrować czujników pod garażem i nieużywany zestaw kół ma mieć prawidłowe ciśnienie.
Nie mam FL.
« Ostatnia zmiana: 31 Marca 2016, 20:47:41 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Kwietnia 2016, 01:06:48 »
U mnie ta procedura nie zadziałała. spuściłem wieczorem powietrze do 1,2 bar potem napompowałem z powrotem do 2,3. efektów brak. dziś zadzwonię do ASO przy salonie w którym kupowałem i ewentualnie na poniedziałek się umowie chyba, że jeszcze coś doradzą. Moje podejrzenie jest na literówkę przy przypisaniu czujników. Zobaczymy jak coś będę wiedział to napiszę.

Offline lata1984

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: 02 Kwietnia 2016, 02:01:40 »
noi się wyjaśniło...
Pierwszy z ASO Kraków nie wiedział i kazał umówić się na bezpłatną wizytę.
Drugi z ASO Kraków okazał się być lepiej poinformowanym i serwisant przez telefon podał procedurę zmiany kodów aktywnych czujników:
na włączonym zapłonie a zgaszonym silniku wciskamy trzy razy przycisk kalibracji. całość powinna zając ok. 3 sek. czyli wciskamy raz na sekundę.
Dioda zacznie migać potem się zapali a po przejechaniu u mnie kilkuset metrow a wg serwisanta do kilku  kilometrów dioda gaśnie. Po upuszczeniu powietrza dioda sie zaswiecila czyli wszystko dziala jak nalezy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl