Autor Wątek: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)  (Przeczytany 246498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xyz

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris II - czujniki ciśnienia powietrza w kołach (w praktyce)
« Odpowiedź #180 dnia: 13 Listopada 2016, 15:13:01 »
To tak jak u mnie ... prawie ... bo mnie ta "zabawa" kosztowała 150,- złotych.
W każdym razie ponoć nie będę musiał się już pojawiać w Serwisie kiedy za około pół roku zmienię koła - tak twierdził Jegomość mnie obsługujący.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #181 dnia: 14 Listopada 2016, 16:54:53 »
Coś Was dużo z identycznym problemem (poprzedniej zimy działało, a obecnej już nie). Obsługę 2-gp kompletu dodano w "po FL", być może programiści zfuszerowali coś w sterowniku, pierwsza zmiana OK, a kolejna "brak danych".
A któryś z Was może w międzyczasie odłączał akumulator? Może wtedy drugi komplet wykasowuje się w sterowniku?
Spalanie - Motostat.pl

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #182 dnia: 14 Listopada 2016, 17:33:58 »
A któryś z Was może w międzyczasie odłączał akumulator?

Ja mogę potwierdzić, że nie odłączałem akumulatora od ostatniej zmiany, zresztą w zasadzie nie był odłączany ani razu poza dokładaniem navi jakiś tydzień po odebraniu z salonu.

W najbliższą środę zostawiam auto w ASO żeby zbadali problem. Napiszę jak jakieś info dostanę.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 15 Listopada 2016, 07:30:14 »
Tak się zastanawiam po co te zabiegi z tymi czujnikami. A jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie o kasę :) Nie mogli tego rozwiązać prościej ? Tzn. zamiast czujników na które będziecie musieli wydawać co 5 lat kasę bo się będą psuły wystarczyło "obliczać" ciśnienie na podstawie obrotów koła czyli mamy flaka więc koło obraca się szybciej. Po dopompowaniu wstukujesz w kompa "nowe" ciśnienie, jako wzorzec. każdy odchył na podstawie odczytu daje informacje że trzeba podjechać pod kompresor. Taki sposób pozwala na wykrycie już na podstawie różnicy 0,2bara ciśnienia w oponach.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 07:35:37 wysłana przez Thing »

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #184 dnia: 15 Listopada 2016, 08:33:56 »
Powiem Ci nawet więcej. Bateria w czujniku ma swoją żywotność i podobno jest niewymienialna. A wszystko dzięki naszej kochanej UE, wszystkie samochody wyprodukowane od jesieni 2014 na rynek UE muszą mieć system monitorowania ciśnienia. Tylko wygląda na to, że Toyota poszła po najmniejszej linii oporu bo np. w Oplu Corsa w ostatnim wideo Zachara widać było, że jest pokazywane dokładne ciśnienie na każdym kole. A w Aurisie tylko kontrolka i nie wiesz czy jeden czy wszystkie czujniki nie działają, albo ciśnienie nieprawidłowe.

Thing

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 15 Listopada 2016, 09:01:02 »
Posiadam auto innej marki z końca 2015 roku i nie mierzy mi ciśnienia w oponach tylko sygnalizuje w sposób wyżej przeze mnie opisany na podstawie tylko obrotów koła. Pamiętam jak podjechałem do gumiarza na zmiane opon i mówię że będą czujniki ciśnienia. Zdziwiłem się gdy na felgach niczego nie było. System działa jak powinien a jednocześnie nie naciąga mnie na dodatkowe pieniądze i rozterki zakładania dodatkowych czujników na felgi zimowe.
« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2016, 09:04:28 wysłana przez Thing »

Offline GeoT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #186 dnia: 15 Listopada 2016, 09:21:03 »
A u mnie zabawa z czujnikami zaczęła się na przełomie lato/zima.
Mam Auriskę z listopada 2015 r. i przerzucam opony na alufelgach. Po odbiorze auta z salonu całą zimę było ok, jak przyłożyliśmy na felgach opony letnie to przez pewien czas też było dobrze a potem zaczęły się problemy. Dioda czujników zapalała się, ja jechałem do wulkanizatora, sprawdzaliśmy ciśnienie, było ok (profilaktycznie coś dobił), ikona się wyłączyła a potem znowu się zapalała. I tak w kółko.
Na ASO powiedzieli, że przy pierwszym przeglądzie sprawdzą czy widełki nie są na czujnikach zbyt małe. Może być, że przy niższych temperaturach czujniki zgłaszały błąd. Zdarzało się, że rano gdy było chłodno czujniki się zapalały a potem w ciągu dnia gasły, potem gdy było już cały dzień zimno świeciły się non stop - wiec może rzeczywiście tu jest problem.
W każdy razie odpuściłem. W piątek jadę na roczny przegląd, niech sprawdzą.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Listopada 2016, 11:33:31 »
ja w końcu zainstaluję techstream'a i sam sprawdzę co tam u mnie namieszali...
Jak uda się to może wkleję film z wgrywaniem 1 i 2 zestawu kół.

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Listopada 2016, 23:50:28 »
Po wizycie w ASO wszystko jest ok. Na pytanie co się stało otrzymałem taką odpowiedź: Oba komplety kół były prawidłowo zapisane w samochodzie jednak przy przełączaniu na zimowy komplet, "przełączenie" powodowało błąd, który skutkował tym, że do przełączenia nie dochodziło. Naprawa polegała na wykasowaniu i ponownym zakodowaniu czterech czujników z kompletu zimowego (aktualnie założonego).

No trochę mnie to martwi bo wygląda na problem z oprogramowaniem samochodu skoro nie tylko u mnie ten problem wystąpił. Zostałem zapewniony, że już nie powinno być problemu jak będę znowu zmieniał koła na letnie.

Za naprawę nic nie zapłaciłem.

Jako ciekawostkę dodam, że akurat dzisiaj jak rano jechałem do ASO to kontrolka po ruszeniu przestała migać (no właśnie samochód przestraszył się wizyty w ASO :)) No i serwisant przyjmujący samochód mówi, że "przecież nic nie miga", na co ja odpowiedziałem, żeby na wszelki wypadek podłączyli pod kompa bo cały tydzień od wymiany kół migało. Wytłumaczył to tym, że cały czas samochód szukał tych kół letnich i najprawdopodobniej dzisiaj rano zaczytał je mimo że leżą jakieś 15 m od samochodu gdzie parkuję za dość grubą ścianą i dlatego akurat dzisiaj nie migało.

Offline Mieciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Stycznia 2017, 11:27:15 »
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2017, 11:42:11 wysłana przez Mieciu »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:33:11 »
No to fatalnie. Jak się okazało po sprawdzeniu, też mam fw 1.4.1. Odczyty niby są. Jedyne co zrobiłem jako zapis do ECU, to zmiana ilości błysków migacza i to działa. Byłem pewien, że ID czujników TPMS też mogę zmieniać. Na szczęście mam oba komplety czujników sklonowane i nie muszę nic zmieniać.
Spalanie - Motostat.pl

Offline pmagassi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #191 dnia: 16 Lutego 2017, 23:37:41 »
Witam,

mam pytanko do Kolegów, może ktoś już taki wariant przerabiał:
przy założeniu, że mam zaprogramowane dwa komplety czujników (zimowe + letnie; wersja II FL, która to umożliwia) - czy będę mógł wozić sobie zimą jedno koło pełnowymiarowe letnie z czujnikiem (a latem oczywiście odwrotnie) i komputer samochodu to ogarnie ? Nie będzie mu ten piąty czujnik z drugiego kompletu przeszkadzał ?
Mówię o wersji TS, w której takie pełnowymiarowe powinno się zmieścić.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #192 dnia: 16 Lutego 2017, 23:47:18 »
Po to jest sens wpisywania kodow czujnikow i wybierania aktualnego zestawu  zeby nie czytal innych kol np. na swiatlach z drugiego auta.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #193 dnia: 16 Lutego 2017, 23:53:04 »
Oczywiście, że komputer to ogarnie.
Ja mam czujniki sklonowane. Gdybym zrobił też taki zapas, to będzie tak samo OK. Jedynie będę musiał doglądać 5 kół zamiast 4.
Spalanie - Motostat.pl

Offline pmagassi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #194 dnia: 16 Lutego 2017, 23:55:31 »
Wielkie dzięki, tego mi brakowało - "wybieranie aktualnego zestawu", teraz już rozumiem :) Dzięki!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl